Sportscars

Sportscars: Pla pakt pole op Road Atlanta, Van der Zande en Bleekemolen beide op eerste startrij in klasse

161001 IMSA Quali Shank
De Michael Shank Racing-Ligier staat op pole bij 'Petit Le Mans'

Met de snelste tijd van 1:13,061 minuten in de kwalificatie zette de Fransman Olivier Pla de Michael Shank Racing-Ligier-Honda op pole voor de tien-uursrace Petit Le Mans, de seizoensafsluiting van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, op het circuit van Road Atlanta. Daarmee bevestigde Pla de goede vorm van het team, dat ook in de vier voorafgaande trainingssessies al de snelste tijd neerzette. In de PC-klasse staat de PR1/Mathiasen Motorsport-auto dankzij Robert Alon voor de vierde keer dit seizoen op pole-position. Alex Popow, de teamgenoot van Renger van der Zande in de Starworks-PC, kwam slechts 0,059 seconde tekort voor de beste startplaats in de klasse. In de GTLM-klasse was Richard Westbrook met de nummer 67-Ford voor de derde keer dit jaar het snelst, terwijl Jeroen Bleekemolen met de Viperexchange.com-Riley-Viper de concurrentie in de GTD-klasse te snel af was.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

De IMSA-seizoensafsluiting van dit weekeinde, die officieel de naam 'Petit Le Mans presented by Harrah's Cherokee Casino Resort at Road Atlanta' draagt (zoiets verzinnen alleen Amerikanen!) is tevens het laatste optreden van de Daytona Prototypes, voordat volgend jaar de nieuwe DPi-auto's hun intrede in de IMSA-serie doen. De LMP2's verstoorden echter het afscheidsfeestje, in ieder geval in de kwalificatie, want met de Michael Shank Racing-Ligier-Honda en de Mazda Motorsport-Mazda staan er twee LMP2's op de eerste startrij. Achter pole-winnaar Olivier Pla zorgde Tristan Nuñez voor de tweede tijd met de Mazda. Daarachter volgt de best geklasseerde DP in de startopstelling: de nummer 31-Action Express-Whelen-auto waarin Dane Cameron de kwalificatie reed. Cameron en zijn teamgenoot Curran, die op Road Atlanta ondersteuning krijgen van IndyCar-kampioen Simon Pagenaud, hebben voorafgaand aan de seizoensfinale één punt voorsprong op hun Action Express-teamgenoten Christian Fittipaldi en João Barbosa in de Action Express-Mustang Sampling-DP, die als vijfde start.

161001 IMSA quali Popow Alex Popow greep in de Starworks-PC net naast de pole

De strijd om de pole-position in de PC-klasse, waarin Renger van der Zande en teamgenoot Alex Popow als leiders in de tussenstand naar Road Atlanta reisden en dit weekeinde de titel kunnen binnenhalen, bleef spannend tot het einde. Robert Alon kwam uiteindelijk als snelste uit de bus voor PR1/Mathiasen Motorsport, maar Alex Popow, de Starworks-teamgenoot van Renger van der Zande, plaatste in de slotfase nog een aanval en kwam tot op zes honderste van een seconde. Zo starten beide teams die strijden om de titel vanaf de eerste rij: Alon en Kimber-Smith, die dit weekeinde door José Gutierrez worden bijgestaan, hebben voorafgaand aan de laatste race van het seizoen een achterstand van tien punten op Renger van der Zande en Alex Popow, die op Road Atlanta David Heinemeier Hansson als versterking hebben. "Ik ben nog nooit zo teleurgesteld geweest vanwege de tweede plaats", zei Popow na afloop van de kwalificatie. "De laatste ronde had het moeten gebeuren, maar ik maakte in de vijfde bocht een fout, waardoor we onze kans op de pole verspeelden."

161001 IMSA quali Ford
Vijfde IMSA-pole van het seizoen voor het Ford-fabrieksteam

De GTLM-pole ging voor de derde keer dit seizoen naar Richard Westbrook, wiens ronde van 1:18,131 minuten een nieuw klasserecord betekende. De snelste vijf rijders bleven onder het voorgaande record, in 2014 gevestigd door Nick Tandy. In totaal betekende Westbrooks snelste kwalificatietijd de vijfde IMSA-pole van het jaar voor het Ford-fabrieksteam van Chip Ganassi. Westbrook rijdt in de laatste race van het seizoen samen met Ryan Briscoe en viervoudig Indycar-kampioen Scott Dixon. Achter de Ford start de nummer 3-Corvette van Antonio Garcia, die 0,152 seconde tekort kwam voor de pole-position. De Spanjaard rijdt samen met Jan Magnussen en Mike Rockenfeller. Daarachter volgt de Risi Competizione-Ferrari van Toni Vilander, Giancarlo Fisichella en James Calado.

161001 IMSA quali Viper actie
Pole bij het afscheid van de Viper dankzij Jeroen Bleekemolen

Jeroen Bleekemolen bezorgde de Dodge Viper met de pole-position in de GTD-klasse een afscheid in stijl. "Het is mooi om zo de laatste kwalificatie van de auto voor een internationale sportwagenrace te kunnen afsluiten", zei onze landgenoot, die met zijn rondetijd van 1:21,305 minuten een nieuw GTD-kwalificatierecord op Road Atlanta vestigde. "Dit was bepaald niet de moeilijkste kwalificatie ooit voor me. De auto was fantastisch, ik kon maar blijven pushen. Nu kunnen we ons op de race richten." Bleekemolen, die op Road Atlanta de auto deelt met eigenaar Ben Keating en Mark Miller, maakt samen met Keating nog kans op de kampioenstitel in de GTD-klasse, al is dit slecht theoretisch, want met een voorsprong van 32 punten hoeft de Deense Christina Nielsen met de Scuderia Corsa-Ferrari alleen nog maar de voorgeschreven drie uren in de race te rijden om de titel veilig te stellen. Nielsen kwalificeerde de Ferrari als vierde, met de beide Porsches van Park Place en Alex Job Racing/Team Seattle tussen de pole-winnende Viper en de Scuderia Corsa-Ferrari.

161001 Uitslag kwalificatie Petit Le Mans
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet