NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick met zege in New Hampshire door naar de volgende Chase ronde

Kevin Harvick had vorige week een slechte start in "The Chase". Hij moest winnen om in de tweede ronde na Dover in de playoffs verder te komen. Op New Hampshire slaagde hij daar glansrijk in.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Start New Hampshire
Start in New Hampshire met de Toyota's van Edwards en Truex Jr. op kop. Zij wisten hun goede uitgangsposities niet in een goed resultaat te verzilveren.


Kevin Harvick met zege in New Hampshire door naar de volgende Chase ronde
Na de wedstrijd in Dover volgend weekend worden er vier rijders voor "The Chase" naar de Cup uitgeschakeld. Harvick begon "The Chase" met een vijftiende plek in de tussenstand van het kampioenschap.Op New Hampshire gaven vooral Martin Truex Jr. en Matt Kenseth de toon aan. Truex jr. reed op New Hampshire maar liefst 141 ronden aan de leiding. JGR-coureur Matt Kenseth reed in de 300 ronden tellende wedstrijd 105 ronden op kop en leek met nog vijf ronden te gaan op een zekere overwinning af te stevenen. Bij de laatste herstart profiteerde Harvick van de aarzelende Kenseth en pakte in zijn 100e start voor Stewart Haas Racing de zege.

Kevin Harvick: "Een perfecte herstart. Ik wilde ook niet al teveel wielspin hebben. Eigenlijk weet ik niet precies wat er met hem gebeurde. Denk wel dat het een juiste timing was."Matt Kenseth: " Ik liet hem achter me terwijl ik in de veronderstelling was dat we naast elkaar lagen. Ik had beter moeten weten. Ik had gewoon erg laat in die zone op het gas moeten gaan en even moeten wachten. Maar hij verwachtte dit en nam iets gas terug. Ik had wielspin, toen werd ik verslagen en was het over." Harvick had zich als 19e gekwalificeerd en naarmate de wedstrijd vorderde werd zijn auto steeds beter.

Pitstop Busch
Perfecte gok van Kyle Busch leverde een derde plek op.

Kyle Busch eindigde als derde en profiteerde van een extra pitstop voor vers rubber die hem in deze positie bracht. Eigenlijk speelden Brad Keselowski en Kurt Busch tot aan de laatste neutralisatie geen rol van betekenis, maar profiteerden daarvan volledig met een vierde en een vijfde plek.

Penske Duo
Het Penske duo Logano/Keselowski kwam erg veel snelheid te kort.

Polesitter Carl Edwards zag zijn zegekansen door een penalty in rook opgaan. Een besluit om te laat de pitlane in te duiken werd door de wedstrijdleiding niet gewaardeerd. Chase Elliott reed vrijwel de gehele middag in de Top 5 maar kwam na de laatste herstart niet verder dan een dertiende plek. Ganassi-coureur Kyle Larson die vrijwel het gehele weekend snel was geweest, kon zijn snelheid niet in een goed resultaat omzetten en eindigde als tiende. Voor Joey Logano werd zijn thuiswedstrijd eveneens een teleurstellend resultaat.

Niet meer dan een 11e plek zat er voor de Penske-coureur niet in. Overigens klaagden de beide Penske-rijders over gebrek aan snelheid bij hun bolides. Danica Patrick reed acht ronden aan de leiding maar kwam als achttiende over de streep. In totaal heeft zij dit seizoen dertig ronden op kop gelegen. Drie meer dan haar totaal over de afgelopen drie jaar..........

Racen New Hampshire
Scenic view met een mooie lucht op New Hampshire.

Uitslag
1. Kevin Harvick Chevrolet 300 ronden
2. Matt Kenseth Toyota 300 ronden
3. Kyle Busch Toyota 300 ronden
4. Brad Keselowski Ford 300 ronden
5. Kurt Busch Chevrolet 300 ronden
6. Carl Edwards Toyota 300 ronden
7. Martin Truex Jr. Toyota 300 ronden
8. Jimmie Johnson Chevrolet 300 ronden
9. Kasey Kahne Chevrolet 300 ronden
10. Joey Logano Ford 300 ronden

Stand in "The Chase" naar de Cup.
(1) B. Keselowski 2,087;(2) M. Truex Jr 2,086;(3) Kyle Busch 2,085;(4) M. Kenseth 2,078;(5) J. Logano 2,073;(6) K. Harvick 2,071;(7) D. Hamlin 2,071;(8) J. Johnson 2,070;(9) C. Elliott # 2,068;(10) C. Edwards 2,068;(11) Kurt Busch 2,067;(12) K. Larson 2,057;(13) J. Mcmurray 2,052;(14) A. Dillon 2,052;(15) T. Stewart 2,046;(16) C. Buescher # 2,027.

2016 Harvick Burn Out
Kevin Harvick houdt ervan om gejaagd te worden maar ook om te jagen. In één week deed hij beide. Een leuke verslaving om het spannend te houden als je voor de titel vecht.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet