Sportscars

Sportscars: DragonSpeed behaalt eerste overwinning op Spa

GT7D1599

DragonSpeed heeft op het circuit van Spa-Francorchamps voor het eerst een wedstrijd in de European Le Mans Series gewonnen. Nicolas Lapierre, Ben Hanley en Henrik Hedman versloegen in hun Oreca 05 Nissan de Ligier JS P2 Judd van debutant WRT. De vier uur durende race op het Belgische circuit werd gekenmerkt door de vele incidenten, die er voor zorgden dat uiteindelijk bijna een kwart van de race onder Full Course Yellow (FCY) of achter de safety car werd verreden.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: PR

De eerste safety car was er al vroeg in de wedstrijd, nadat de Eurasia Motorsport Oreca een wiel verloor en enkele ronden later was een botsing tussen de Krohn Racing Ligier en de Formula Racing Ferrari reden voor FCY. In de 47e ronde ging Gary Findlay (Murphy Prototypes-Oreca) van de baan, waardoor de safety car opnieuw naar buiten reed. Halverwege de race ging ook de Pegasus Racing Morgan van de baan, op nagenoeg dezelfde plek als de Murphy-Oreca. Het leverde opnieuw een safety car op, waar WRT gebruik van maakte door de pits in te duiken. Toen de safey car naar binnen kwam moesten andere teams hun stop nog maken, waardoor WRT doorschoof naar de leiding.

Met nog 50 minuten te gaan nam Laurens Vanthoor het stuur over van zijn broer Dries. Hierdoor kon DragonSpeed de leiding weer overnemen, maar het team kreeg direct te horen dat het een straf kreeg wegens het inhalen achter de safety car. Vanthoor kon hierdoor de leiding weer overnemen, maar met nog een klein half uur te gaan wist Lapierre zijn Belgische tegenstander toch vrij gemakkelijk in te halen. Lapierre kwam voor Vanthoor over de finish, terwijl achter hen Mathias Beche en Andrea Pizzitola voor de laatste podiumplaats streden. Uiteindelijk eindigde Pizzitola in het grind en Beche op het podium.

In LMP3 ging de overwinning voor de tweede keer op rij naar de Graff Ligier JS P3 Nissan. Paul Petit kwam voor de twee United Autosports LMP3s over de streep, maar de tweede plaats was voor Alex Brundle, Christian England en Mike Guasch genoeg om de titel veilig te stellen. 

Rob Smith, Rory Butcher en Andrea Bertolini behaalden in de GTE-klasse hun derde opeenvolgende overwinning. Het JMW Motorsport-drietal verstevigde met de overwinning de leiding in het kampioenschap. Proto Competition eindigde als tweede, voor AF Corse.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet