GT

GT4: PROsport Performance en Villorba Corse winnen in Hongarije

max-braams---BX5C0646

De twee Competition102 GT4 European Series races op de Hungaroring zijn gewonnen door PROsport Performance en Villorba Corse. Het Duitse team won een spannende wedstrijd op zaterdagavond, terwijl het Italiaanse team de eveneens vermakelijke tweede race op zondagochtend wist te winnen. De uitslagen zijn nog wel onder voorbehoud in afwachting van de uitkomsten van technisch onderzoek.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: Chris Schotanus

max-braams---BX5C0671


PROsport Performance wint na pech voor Villorba Corse 
Patrick Zamparini vertrok namens Villorba Corse van pole, maar al in de eerste ronde ging Jörg Viebahn voorbij zijn Italiaanse tegenstander. Zamparini bleef echter dicht in de buurt van de Porsche Cayman PRO4 GT4 en profiteerde optimaal toen die in de fout ging. Zamparini dook een ronde voor Viebahn de pits in, maar diens teamgenoot Peter Terting wist niet voor Luca Anselmi terug op de baan te komen.

Terting was echter veel sneller dan Anselmi en al gauw was het verschil teruggebracht tot een dikke seconde. De Maserati GranTurismo MC GT4 bleek een lekke band te hebben, maar Anselmi merkte dit te laat op en reed nog een ronde door. Die ronde bleek funest voor de kansen van het Italiaanse team, doordat Anselmi van het gas moest en de band vlak voor het einde van de ronde helemaal van de velg liep. Door de pech van Anselmi kon Simon Knap namens Racing Team Holland by Ekris Motorsport de tweede plaats overnemen. Knap kon echter geen vuist meer maken richting Terting en eindigde achter de Duitser als tweede. Teamgenoten Ricardo van der Ende en Bernhard van Oranje kwamen ondanks een drive-through als vierde over de streep en kregen later te horen dat zij als derde werden geklasseerd nadat de voor de Ekris M4 GT4 gefinishte Nicolaj Møller Madsen 25 seconden straf kreeg voor het overschrijden van de tracklimits.


c-s---BX5C9429

Alsnog feest voor Villorba Corse in tweede race op zondag
In de tweede race had Villorba Corse meer geluk en ging het er alsnog met de volle winst vandoor. Luca Anselmi verloor bij de start de leiding aan Ricard van der Ende en de Italiaan wist op gebruikte banden de op nieuwe banden vertrokken auto's niet achter zich te houden. Nog voor de eerste bocht lag Van der Ende aan de leiding, een positie die hij tot en met de rijderswissel vast zou weten te houden. Achter hem werd flink gevochten om de zesde plaats, waarbij moet worden opgemerkt dat er hard maar fair werd gestreden tussen de verschillende coureurs.


Van der Ende bleef vervolgens ook nog eens twee ronden langer rijden dan Anselmi, de winnaar van gisteren Peter Terting en de Deen Nicolaj Møller Madsen, maar een safety car gooide roet in het eten voor Racing Team Holland by Ekris Motorsport. Die safety car werd nota bene veroorzaakt door de andere auto van het team, die er met een remprobleem in de eerste bocht vanaf ging. Terwijl de Ekris M4 GT4 werd weggetakeld kon Patrick Zamparini het gat naar Bernhard van Oranje volledig dichtrijden en in de 19e ronde wist de Italiaan in de chicane de kop te pakken. Van Oranje viel daarna terug en werd uiteindelijk door Mads Siljehaug in de rondte getikt. Het leverde de Noor een straf, waardoor de RYS KTM in de uitslag buiten de top drie zou vallen. Zamparini eindigde de race als winnaar, voor de Maserati van Giuseppe Fascicolo en Mauro Calamia en de PROsport Performance Porsche van Peter Terting en Jörg Viebahn.


c-s---BX5C9436

Overwinningen voor PROsport Performance en Street Art Racing in GT4 AM
Op zaterdag wist PROsport Performance niet alleen in de GT4 PRO klasse de winst te pakken, maar ook in GT4 AM was het Duitse team succesvol. Damien Dupont lag met de Aston Martin Vantage GT4 aan de leiding na de pit stops, maar de Street Art Racing-rijder kon de veel snellere Riki Christodoulou neit achter zich houden. In de 20e ronde zette Christodoulou een succesvolle aanval in en besliste daarmee de race in zijn voordeel.

In de tweede race had PROsport Performance weinig in te brengen, mede door een drive-through. Het leverde Jérôme Demay en Damien Dupont na Spa hun tweede overwinning op in de GT4 AM-klasse. Het had achter niet veel gescheeld of de Sofia Car Motorsport Sin R1 GT4 van Chris Chadwick and Nicolae Sergiu George was er met de eer vandoor gegaan. De Bulgaarse GT4 eindigde slechts 0,265s achter de Aston Martin.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet