WTCC

WTCC: Thed Björk bezorgt Volvo eerste WTCC-zege in spectaculaire race

160925 WTCC Bjork R1
Thed Björk zorgde voor het eerste WTCC-succes van Volvo

Thed Björk heeft Volvo de eerste WTCC-overwinning bezorgd. In China, het land van Volvo's moederconcern Geely, verschalkte de Zweed na een spectaculaire slotfase in de voorlaatste bocht de langdurige leider Norbert Michelisz in de Honda, nam zo de leiding over en reed vervolgens de overwinning naar huis. Michelisz moest genoegen nemen met de tweede plaats, voor de beide Citroëns van Muller en López. De Lada van Nicky Catsburg, die ook goed voorin meestreed, werd in de slotfase geraakt door een carrosseriedeel van Björks Volvo en werd uiteindelijk als vijfde geklasseerd, Coronel eindigde als zevende.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI


160925 WTCC R1 Start Start van de race met Michelisz voor Chilton, pole-sitter Filippi rijdt al vijfde

Bij de start komt John Filippi vanaf de pole vanwege veel teveel wheelspin slecht weg. Michelisz pakt de leiding, voor Chilton, Tarquini en Björk. Filippi valt terug naar de vijfde plaats, gevolgd door Muller en Catsburg. In de tweede ronde passeren Muller en Catsburg Filippi, die steeds meer terrein verliest. Filippi gaat in de derde ronde in de rondte nadat Ekblom hem tegen López aan duwde. De Chevrolet van Filippi strandt met een afgebroken wiel. Intussen bouwt Michelisz zijn voorsprong een beetje uit, maar dat is niet zoveel waard, want vanwege de gestrande auto van Filippi stuurt wedstrijdleider Mirek Bartos de safety-car de baan op. Michelisz leidt voor Chilton, Tarquini, Björk, Muller, Catsburg, Valente, Ekblom, López en Coronel.

160925 WTCC R1 Filippi crash
Filippi had niet veel plezier van zijn pole-position

Bij de start van ronde zes wordt de race weer vrijgegeven, waarbij de raceafstand met twee ronden is verlengd vanwege de safety-car. De nieuwe raceafstand bedraagt 16 ronden. Michelisz blijft vooraan, gevolgd door Chilton, Tarquini en Björk. Coronel passeert Ekblom en neemt daarmee de negende plaats over. In de achtste ronde passeert Thompson Demoustier in de strijd om de 14e plaats.

In de negende ronde raakt Tarquini, die de Volvo van Björk in de nek heeft, op zijn ouderwets agressieve manier de auto van Chilton, die daarop ver terugvalt. Ook Tarquini's Lada is stuk en daarmee uit de strijd, Björk gaat ervoorbij en in zijn kielzog volgen Muller, Catsburg, Valente, López en Coronel. In de tiende ronde passeert López Valente en is daarmee vijfde. De auto's van Chilton en Tarquini staan inmiddels met schade in de pits.

Bennani en Huff strijden om de laatste plaats in de top tien, achter Monteiro op de nehende plaats. De Portugees heeft elk punt nodig om zich Yvan Muller in de strijd om de tweede plaats in het WK achter zich te houden, maar voorlopig is de Elzasser, op de derde plaats achter Michelisz en Björk rijdend, ruim in het voordeel. In de 13e ronde laat Monteiro Huff door, om welke reden dan ook. Gezien de WK-stand niet echt begrijpelijk. Vooraan plaatst Björk een aanval op Michelisz voor de leiding, maar de Hongaarse Honda-rijder weet vooralsnog zijn positie vast te houden. Muller en Catsburg zitten er inmiddels ook direct achter en zelfs López is niet meer ver weg.

Björk probeert van alles, zet zijn Volvo een paar keer naast de Honda van Michelisz, maar tot positiewisselingen komt het nog niet. Vanwege het meer dan eens wisselen van lijn krijgt Michelisz een waarschuwingsvlag van de wedstrijdleiding. Catsburg plaatst in de laatste ronde zijn Lada naast de Citroën van Muller, maar de Fransman behoudt zijn positie. In de laatste ronde raakt Björk de Honda van Michelisz, waarbij er een carrosseriedeel van de Volvo afbreekt. Björk neemt niettemin de leiding. Catsburg krijgt het deel in de voorkant van zijn Lada en valt terug achter de beide Citroëns. Björk wint met een zwaar gehavende auto, voor Michelisz, Muller, López, Catsburg, Valente, en Coronel. Ekblom, Huff en Monteiro completeren de top tien.

160925 WTCC R1 finish
Eerste WTCC-zege voor Volvo

160925 Uitslag FIA WTCC Sjanghai race 1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet