VLN

VLN: Mies/Schrey winnen titel. Estre/Bamber winnen voor Manthey Racing(provisional)

De 48e Barbarossapreis op de Nordschleife leverde een schitterende finale op tussen de Fransman Kevin Estre(Manthey) en de Duitser Lance David Arnold in de Haribo AMG Mercedes GT3. In een fascinerende laatste ronde trok Arnold op de Nordschleife werkelijk alle registers open, maar de Fransman gaf geen krimp. Met een derde plek in de Cup5 klasse stelde de combinatie Mies/Schrey in hun BMW 235i de VLN titel veilig.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

WS Start 1
De Walkenhorst BMW M6 GT3 neemt direct bij de start de leiding terwijl de Lexus op de achtergrond veel terrein wint.


Mies/Schrey winnen titel. Estre/Bamber winnen voor Manthey Racing
De combinatie Kevin Estre/Earl Bamber behaalde voor het team van Manthey Race de tweede seizoenszege in het VLN kampioenschap. In een schitterende eindsprint bleef de Fransman Kevin Estre de AMG Mercedes GT3 van Lance David Arnold(D) nipt voor. Andermaal sneuvelde het kwalificatierecord op de Nordschleife. Met een tijd van 7.53.375 secs. verpulverde Walkenhorst-coureur Christian Krognes het oude record dat slechts een maand standhield. De Walkenhorst BMW M6 GT3 met Jesse Krohn nam direct de leiding terwijl Dominik Farnbacher in de Lexus vanuit zesde positie een superstart produceerde.

WS Duel 1
Als dat geen racen is. Prachtig moment tussen Bouveng en Uwe Alzen in de Mercedes Arena gedurende de openingsfase.

Alzen en Krohn zorgden in de openingsfase voor behoorlijk veel spektakel terwijl Farnbacher eveneens de aansluiting aan de koplopers vond. De Lexus lag zelfs geruime tijd aan de leiding maar viel bij één van de regulieure pitstops met een motorbrandje uit. Na twee uur was de Lexus gala voorstelling definitief beëndigd. Na de opgave van de Farnbacher Lexus nam de Black Falcon Mercedes AMG GT3 van "Gerwin"/Christoudoulou/Metzger de kop over. Maar helaas crashte de Black Falcon AMG Mercedes GT3 op olie van een GT3 Cup Porsche.
De Frikadelli Porsche 911 GT3 R van de combinatie Abbelen/Schmitz/Huisman/Siedler was gedurende lange tijd met de Falken Porsche 911 GT3 R van de combinatie Dumbreck/Ragginger verwikkeld. Na de reguliere pitstops in de 17e ronde nam de Manthey Porsche 911 van Estre/Bamber de leiding over.

2016 Huisman
Patrick Huisman in gevecht met "Gerwin"

Voor de snelle Walkenhorst BMW M6 GT3's werd het een teleurstellende wedstrijd. Jesse Krohn verdween in de vangrails nadat hij moest uitwijken voor een auto van de organisatie na het negeren van dubbelgezwaaid geel. De tweede van de combinatie Henkola/Di Martino/Schmid crashte in de allerlaatste ronde. Daardoor behaalde de SCG9 Glickenhaus van Mailleux/Laser een uitstekende vierde plek.
In de eindfase ontspon zich een schitterend duel tussen Kevin Estre en Lance David Arnold in de Haribo Mercedes GT3. Het verschil tussen beiden bedroeg in de laatste twee ronden minder dan een seconde. Estre werd door Arnold behoorlijk onder druk gezet en daarbij kwam het op de Nordschleife in de laatste twee ronden meermaals tot "trading paint" situaties. Op de finish bedroeg het verschil slechts 0.371 secs.

Kevin Estre: "Het was moeilijk en Arnold was bloedsnel. In het verkeer had ik een beetje pech. Daardoor raakten we elkaar en was de auto daarna wat moeilijker bestuurbaar."

2016 Ferrari Glickenhaus
Prachtig duel tussen de Rinaldi Ferrari 488 GT3 en de Glickenhaus SCG009.

Uwe Alzen: "Ze hebben elkaar werkelijk niets cadeau gegeven. Als je hier ongeschonden uit de strijd komt en podium rijdt, dan is dat werkelijk fantastisch.De officiële timing vermeldt echter de combinatie Alzen/Arnold als eerste. In de allerlaatste ronde moest Arnold na een weinig sportieve "move" van Estre vol op de rem trappen. Erger bleef uit. Ook zou Estre in de slotfase geel na een crash op de Grand Prix Strecke onvoldoende gerespecteerd hebben. De Falken Porsche 911 GT3 behaalde met de combinatie Dumbreck/Ragginger voor de tweede maal een podium dit seizoen.

WS Kampioenen
De combinatie Mies/Schrey op weg naar de titel.

Uitslag(provisional)
1. #911 Manthey Racing, Bamber/Estre, Porsche 911 GT3 R, 28 Ronden
2. #8 Haribo Racing, Alzen/Arnold, Mercedes-AMG GT3, +0.371 Sekunden
3. #4 Falken Motorsport, Dumbreck/Ragginger, Porsche 991 GT3 R, +3:08.454 Minuten
4.#701 Scuderia Cameron Glickenhaus, Mailleux/Laser, Scuderia Cameron Glickenhaus SCG 003C, +5:55.196 Minuten
5 #12 Manthey Racing, Klohs/Müller, Porsche 911 GT3 R, +6:36.721 Minuten
6 #30 Frikadelli Racing, Abbelen/Huisman/Siedler/Schmitz, Porsche 991 GT3 R, +1 Ronde
7 #34 Car Collection, G.Tonic/Weishaupt/Basseng, Audi R8 LMS, +1 Ronde
8#50 Walkenhorst Motorsport, Posavac/Buchardt/Hamprecht, BMW Z4 GT3, +1 Rond
9.48 Rinaldi Racing, Weiß/Kainz/Krumbach, Ferrari 488 GT3, +1 Ronde
10. Schall/Gerhard Porsche 997 GT3 Cup + 1 Ronde

2016 Mies Schrey
Alexander Mies en Michael Schrey zijn de nieuwe VLN kampioenen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet