WTCC

WTCC: López op pole voor Catsburg, merkentitel voor Citroën

160924 WTCC quali Citroen
Met de kwalificatieresultaten van López en Muller stelde Citroën al de merkentitel veilig

Voor de zevende keer dit seizoen en voor de 20e maal in zijn loopbaan start José María López vanaf de pole-position voor een FIA WTCC-race. In de kwalificatie op het circuit van Sjanghai kwam de Argentijnse coureur, die sinds het vorige raceweekeinde in Japan al vaststaat als wereldkampioen, tot een tijd van 1:49,339 minuten, waarmee hij de concurrentie te snel af was. Onze landgenoot Nicky Catsburg reed in zijn Lada, zonder succesballast en daarmee de lichtste auto in het veld, de tweede tijd, 0,161 seconde achter López. Yvan Muller, die eerder deze week zijn afscheid uit het WTCC aankondigde, eindigde met zijn Citroën C-Elysée WTCC als derde. In combinatie met de punten voor López' pole-position was dat resultaat genoeg voor Citroën om voor het derde jaar op rij de wereldtitel voor constructeurs voortijdig veilig te stellen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Voor Honda, dat vanmorgen voorafgaand aan de kwalificatie officieel bekendmaakte dat het merk ook volgend jaar met een fabrieksteam in het WTCC actief is, verliep de kwalificatie niet naar tevredenheid, want voor de beide fabrieksrijders Tiago Monteiro en Rob Huff was de tijdtraining al na de eerste heat ten einde. Ook Hugo Valente miste als fabrieksrijder de 'cut' na Q1, evenals privateers Demoustier in de Loeb-Citroën en Ficza en Nagy in de beide Zengö-Honda's. López was in Q1 het snelst met een tijd van 1:50,279 minuten, gevolgd door Nicky Catsburg met 1:50,405 minuten en Fredrik Ekblom in de snelste van de beide Volvo's met 1:50,532. Ook Tom Coronel mocht dankzij de elfde tijd door naar Q2.

160924 WTCC Quali Coronel Tom Coronel greep met een minimaal verschil naast de pole voor de eerste race

In de tweede kwalificatieheat zette opnieuw López de snelste tijd op de klokken: 1:49,524 minuten. Daarmee eindigde hij bijna zes tienden van een seconde voor Mehdi Bennani (Loeb-Citroën) en Thed Björk, die ditmaal de beste Volvo-rijder was. Nicky Catsburg reed op het laatste moment de vijfde tijd en verzekerde zich daarmee van de deelname aan Q3, terwijl Tom Coronel met het minimale verschil van 16 duizendste van een seconde als elfde eindigde en daarmee net naast de pole voor de eerste race greep.

160924 WTCC quali Catsburg Sterk optreden voor Nicky Catsburg

In Q3 opende Nicky Catsburg met een uitstekende tijd: 1:49,500 minuten. Hoe goed zijn tijd was, bleek wel uit het feit dat de drie navolgende rijders, Yvan Muller en Mehdi Bennani met hun Citroëns, en Thed Björk met zijn Volvo, er niet in slaagden om de tijd van onze landgenoot te verbeteren. Dat was echter niet het geval voor López, die nog eens sneller ging en daarmee voor de zevende keer in tien races op pole staat. In MAC3, de competitie voor de fabrieksteams, ging de overwinning ditmaal naar Honda, nadat Mehdi Benanni's Citroën tijdens de ronde op weg naar de startopstelling stilviel vanwege een probleem met het gaspedaal. De drie Lada's wisselden tijdens hun sessie van positie en verloren daarmee wat tijd, wat Honda uiteindelijk de overwinning opleverde.

160924 Uitslag kwalificatie WTCC Sjanghai

160924 WTCC quali Lopez
José María López start morgen vanaf de pole-position
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet