GT

GT4: Dubbele pole voor Villorba Corse op Hungaroring

BX5C9429

Villorba Corse was het snelste in de kwalificatie van de GT4 European Series op de Hungaroring. De Maserati GranTurismo MC GT4 van het Italiaanse duo Patrick Zamparini en Luca Anselmi eindigde zowel het eerste als het tweede deel van de kwalificatie op de eerste plaats. Zamparini start daarom vanmiddag vanaf pole, terwijl teamgenoot Anselmi morgenochtend als eerste mag vertrekken. De kwalificatie lag na een crash van de Noorse Anna Rathe lange tijd stil. De Reiter Young Stars-rijder kwam uiteindelijk met de schrik vrij, haar KTM X-Bow GT4 raakte echter zodanig beschadigd dat verdere deelname dit weekeinde is uitgesloten.


Tekst: Marcel ten Caat
Foto: Chris Schotanus

De meeste auto's waren nog op hun eerste vliegende ronde toen de RYS Team True Racing KTM X-Bow GT4 van Rathe met hoge snelheid van de baan ging en in de tweede rij banden in bocht 12 tot stilstand kwam. De wedstrijdleiding legde vrijwel direct de sessie stil en de hulpdiensten rukten direct uit. Rathe werd nadat ze uit de auto was gekomen voor onderzoek naar het medical center op het circuit gebracht en was tegen het einde van de sessie met een zere knie weer bij het team van Reiter te vinden.

Na het herstellen van de bandenstapels en het vegen van de baan ging de sessie om 10:25 verder en al snel waren het PROsport Performance-rijders Jörg Viebahn en Andreas Patzelt die de snelste tijden lieten noteren. Rob Severs en Giuseppe Fascicolo beten hun tanden stuk op de tijd van Viebahn, maar uiteindelijk wist Patrick Zamparini in zijn laatste ronde 0,042s sneller te gaan en daarmee de pole position te veroveren.

In de tweede kwalificatie was het Peter Terting die als eerste de baan op ging en direct een snelle tijd liet noteren. Net als in het eerste deel van de kwalificatie werden de snelste tijden gereden nadat op start-finish de vlag al uithing. Luca Anselmi, Ricardo van der Ende en Mauro Calamia verbeterden de tijd en nadat iedereen was afgevlagd was het Calamia die de snelste tijd had gereden. De wedstrijdleiding ontnam de Swiss Team-rijder echter zijn snelste tijd, waardoor Anselmi uiteindelijk de pole veroverde. Van der Ende eindigde als tweede, Terting als derde.

Rob Severs was de beste Nederlander in de eerste kwalificatie met een vierde tijd. Teamgenoot Bernhard van Oranje kwalificeerde zijn Ekris M4 GT4 als tiende. Luc Braams eindigde met de Brookspeed Porsche als 21e en hij start daardoor één rij voor de Las Moras by Allied Racing BMW van Liesette Braams. In Q2 was Duncan Huisman met een achtste plaats de beste Nederlander achter Van der Ende. Gaby Uljee reed de 21e tijd, Simon Knap's rondetijden werd geschrapt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet