BTCC

BTCC: Acht titelkandidaten over na Silverstone

Hoofdfotobtcc

Niet minder dan acht titelkandidaten zijn er na de races op het nationale circuit van Silverstone over in het British Touringcar Championship. Het kampioenschap, dat met zeges voor Tom Ingram, Andrew Jordan en Gordon Shedden alleen maar spannender is geworden, wordt daarmee beslist op Brands Hatch.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: BTCC

Race 1: Ingram krijgt zege na diskwalificatie MG's
De eerste wedstrijd op Silverstone werd gedomineerd door de MG's van Josh Cook en Ashley Sutton voordat het Triple 8 team een fraaie 1-2 verloor omdat de achtervleugels van de beide 6GT's een fractie te hoog stonden.

De zege ging daardoor naar Tom Ingram die de hele race hard had gevochten met Sutton en Cook maar tegelijkertijd was weggelopen bij de rest van het veld. Best of the rest bleek Andrew Jordan die gedurende de wedstrijd korte metten maakte met Rob Austin en Adam Morgan. Austin zou verder terugvallen maar de grootste verrassing was Jake hill die met zijn RCIB Insurance Toyota voor het eerst in de top vijf belandde.

Niet in de top vijf zat ook maar een van de top favorieten voor de titel want met Rob Collard zevende, Colin Turkington achtste en Sam Tordoff als elfde bleven zij flink achter bij Ingram.

race1btcc

Uitslag race 1:
1. Tom INGRAM Speedworks Motorsport 21m49.891s
2. Andrew JORDAN Motorbase Performance +3.478s
3. Rob AUSTIN Handy Motorsport +7.464s
4. Adam MORGAN WIX Racing +10.121s
5. Jake HILL RCIB Insurance Racing +16.570s
6. Aron SMITH BKR +18.131s

Race 2: Jordan pakt tweede overwinning van 2016
Andrew Jordan hield zijn kampioenschapskansen in leven dankzij een klinkende zege in de tweede race op Silverstone. De Motorbase Ford-coureur startte de race als tweede achter de Toyota van Tom Ingram die op de zachte compound Dunlop band was gestart.

Ingram had duidelijk veel snelheid in de openingsfase van de wedstrijd maar hoe langer de race duurde des te minder grip leek de Avensis in de snelle bochten op Silverstone te hebben, iets waar Jordan op leek te rekenen. In de zevende ronde van de wedstrijd vond hij een manier voorbij Ingram in de Becketts hairpin en pakte hij de leiding.

Ingram deed nog veel moeite om Adam Morgan in de WIX Mercedes achter hem te houden maar ondanks een safetycar situatie na een crash voor Matt Simpson was Ingram niet instaat om de zwart-gele Mercedes achter hem te houden. Morgan jaagde vervolgens lang op Jordan maar kwam op de meet een fractie van een seconde tekort om Jordan van zijn tweede zege af te houden.

Kampioenschapsleider Sam Tordoff kwam niet verder dan de elfde plek terwijl Gordon Shedden (achtste) en Matt Neal (vijftiende) eveneens niet fantastisch scoorden.

Race2btcc

Uitslag race 2:
1. Andrew JORDAN Motorbase Performance 26m44.945s
2. Adam MORGAN WIX Racing +0.884s
3. Tom INGRAM Speedworks Motorsport +2.456s
4. Colin TURKINGTON Silverline Subaru BMR Racing +2.662s
5. Jason PLATO Silverline Subaru BMR Racing +3.001s
6. Mat JACKSON Motorbase Performance +3.253s

Race 3: Shedden wint dankzij wereldactie
Gordon Shedden produceerde de inhaalactie van de dag in de derde race van het weekend om zo zijn vierde zege van het seizoen te pakken. Shedden mocht de wedstrijd vanaf pole-position starten maar werd meteen bij de start voorbij gestoken door Rob Collard in zijn achterwiel-aangedreven BMW. Een ronde later wist Shedden bij het aanremmen van Maggots buitenom voorbij Collard te geraken.

Eenmaal aan kop keek de Honda coureur niet meer achterom, zelfs niet toen Mat Jackson in de Motorbase Ford sterk op kwam zetten. Collard kon voorkomen dat hij van de laatste plaats op het podium af viel, ondanks verwoede pogingen van Colin Turkington, Matt Neal en Sam Tordoff, allen kampioenschapskandidaten met nog een raceweekend te gaan.

Wat dat somt het weekend op Silverstone aardig op. Spannende races die in het teken stonden van het niet verliezen van punten door de toppers in het British Touringcar Championship. End ie toppers zijn er genoeg want niet minder dan acht coureurs reizen over twee weken af naar Brands Hatch voor de grote finale van het BTCC

Race3BTCC

Uitslag race 3:
1. Gordon SHEDDEN Halfords Yuasa Racing 21m54.766s
2. Mat JACKSON Motorbase Performance +0.668s
3. Robert COLLARD Team JCT600 Racing with GardX +1.087s
4. Colin TURKINGTON Silverline Subaru BMR Racing +2.009s
5. Matt NEAL Halfords Yuasa Racing +2.426s
6. Sam TORDOFF Team JCT600 Racing with GardX +2.586s

Kampioenschapsstand
1. Sam Tordoff 278 punten
2. Gordon Shedden 267
3. Matt Neal 265
4. Rob Collard 261
5. Mat Jackson 257
6. Andrew Jordan 247
7. Colin Turkington 241
8. Jason Plato 220

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet