Formula 4

British F4: Kampioenschapskandidaten houden stand op Silverstone

SilverstoneHoofdfoto

Zane Goddard is de grote winnaar van het negende Britse Formule 4 weekend van het seizoen geworden. Op het nationale circuit van Silverstone was de Australiër ongenaakbaar en wist hij tweemaal te winnen. Daarachter vochten de titelkandidaten bikkelhard om de punten en zijn er zelfs na 27 races nog zes titelkandidaten over.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: British F4

Race 1: Goddard van vier naar één
Zane Goddard startte het weekend op Silverstone fantastisch met een wereldstart die hem uiteindelijk zijn derde zege van het seizoen opleverde.

Vooraan stonden Sennan Fielding en Luis Leeds op de eerste rij maar de beste start was voor de Australiër die vanaf de vierde plek op de grid meteen aansluit bij het vechtende duo. De twee kandidaten voor de titel hielden elkaar zo bezig in die eerste ronde dat Goddard kon profiteren en buitenom beide F4's voorbij stak.

Het gevecht tussen Fielding en Leeds ging vrolijk verder waardoor Goddard weg kon komen en uiteindelijk met zeven seconden voorsprong over de finish kwam. Daarachter was er contact tussen Fielding en Leeds wat resulteerde in een lekke voorband bij Leeds. Aangezien het de laatste fase van de wedstrijd was bleek de Red Bull junior niet vanzins om naar binnen te komen en had al gauw een hele trein aan concurrenten achter hem. Caroline was de eerste die het probeerde maar de gehavende Mygale schoof naar buiten en nam Caroline mee. Dit gaf de Canadees Devlin DeFrancesco de kans om er voorbij te komen en zo de laatste plek op het podium te bemachtigen terwijl Leeds uiteindelijk strandde op de zevende plaats.

SilverstoneR1

UITSLAG RACE 1:
1. Zane GODDARD Double R 20m 06.969s
2. Sennan FIELDING JHR +7.397s
3. Devlin DEFRANCESCO Carlin +18.530s
4. James PULL Carlin +18.868s
5. Petru FLORESCU Carlin +19.239s
6. Rafael MARTINS Arden +19.993s

SilverstoneR2

Race 2: Quinn domineert van start tot finish
Alex Quinn domineert al het hele jaar de rookie-klasse in het Brits Formule 4 kampioenschap maar dankzij een fantastisch optreden in de tweede race op Silverstone pakte hij niet alleen zijn derde overall zege van het jaar maar steeg hij ook met stip in het overall-kampioenschap.

Quinn mocht de tweede race van pole-position vertrekken voor Luis Leeds en was uitstekend weg. Leeds daarentegen kreeg het meteen aan de stok met zijn teamgenoot Rafaeel Martins. De twee vochten een fel gevecht uit wat slechts werd onderbroken door een korte safetycar periode waardoor niet alleen de vijandelijkheden werden gestaakt maar de voorsprong van Quinn werd weggevaagd.

Na de herstart was het Racing Steps Foundation talent wederom dominant en reed hij weg bij Martins en Leeds die met slechts een paar tienden verschil over de streep kwamen. Van de absolute kampioenschapskandidaten deed Sennan Fielding, gestart als achtste, het met een vierde plaats nog het beste terwijl zijn dichtstbijzijnde concurrent Max Fewtrell punten redde door van de zestiende naar de zevende plek te racen.

UITSLAG RACE 2:
1. Alex QUINN Fortec 20m 41.423s
2. Rafael MARTINS Arden +1.215s
3. Luis LEEDS Arden +1.876s
4. Sennan FIELDING JHR +4.639s
5. Devlin DEFRANCESCO Carlin +4.858s
6. Zane GODDARD Double R +5.163s

SilverstoneR3

Race 3: Opnieuw Goddard
De derde race van het weekend stond helemaal in het teken van Zane Goddard. De winnaar van de wedstrijd op zaterdag mocht als derde starten achter Luis Leeds en Sennan Fielding en vocht zich op het korte circuit van SIlverstone naar voren.

Leeds was uitstekend weg en leek met zijn Red Bull Mygale weg te kunnen komen. Fielding en Goddard haakten echter meteen aan en toen de Australiër Fielding voorbij was kon hij zijn vizier richten op Leeds.
Op Wellington Straight was het pleit beslecht want geholpen door een slipstream en de juiste lijn in Brooklands pakte Goddard halverwege de race de leiding en keek nooit meer om.

Fielding bleek niet in staat om bij Leeds te blijven en moest in de eindfase van de race nog flink verdedigen om Devlin DeFrancesco en Max Fewtrell achter hem te houden, wat lukte.

Met nog drie races te gaan en daarmee 75 punten te verdelen zijn er nu nog steeds zes coureurs die de titel kunnen pakken. Fielding leidt het kampioenschap maar zal over twee weken op Brands Hatch compleet op zijn hoede zijn want het British Formula 4 kampioenschap stevent af op een zinderend einde.

UITSLAG RACE 3:
1. Zane GODDARD Double R 20m 16.340s
2. Luis LEEDS Arden +2.680s
3. Sennan FIELDING JHR +4.359s
4. Devlin DEFRANCESCO Carlin +5.863s
5. Max FEWTRELL Carlin +6.211s
6. James PULL Carlin +6.675s

KAMPIOENSCHAPSSTAND:
1. Fielding 308 punten
2. Fewtrell 303
3. Leeds 289
4. DeFrancesco 259
5. Pull 248
6. Quinn 240

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet