IndyCar

Indycar: Simon Pagenaud wint Indycar kampioenschap in stijl met zege Sonoma

De Fransman Simon Pagenaud heeft het Indycar seizoen als kersverse eerste autosportkampioen in stijl met een zege voor Team Penske afgesloten. Na Sebastien Bourdais is Pagenaud de tweede Fransman die het Amerikaanse top eenzitter kampioenschap wist te winnen. In het begin van de millennium jaren won Bourdais viermaal het toenmalige Champcar kampioenschap.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2016 Pagenaud vlag
Simon Pagenaud is de tweede Fransman die een Indycar titel wint.

Simon Pagenaud wint Indycar kampioenschap in stijl met zege Sonoma
In de 85 ronden tellende wedstrijd op Sonoma was Pagenaud in zijn Penske Dallara Chevrolet oppermachtig en verloor alleen gedurende de pitstopcyclus kortstondig de leiding. Pagenaud won de wedstrijd met een voorsprong van ruim 3.523 secs. op Graham Rahal. In de eindstand van het kampioenschap werd zijn naaste rivaal en teamgenoot Will Power op 127 punten achterstand als tweede geklasseerd. Simon Pagenaud: "Ik probeerde de toekomst van het lot in handen te nemen door zo snel mogelijk te zijn. We beschikten over een fenomenale dominante auto waardoor we dit vandaag konden doen. Ik genoot van het rijden vandaag. Een fantastische dag die aangeeft hoe sterk het No 22 Team het afgelopen seizoen was."

Pagenaud vertrok vanaf pole en alleen gedurende de reguliere pitstopcylus reed hij negen ronden niet aan de leiding. De overwinning op Sonoma betekende de negende in zijn carrière en de vijfde dit seizoen. Zijn naaste rivaal en teamgenoot Will Power moest in de 38e ronde met een slechte koppeling naar binnen en verloor maar liefst acht ronden in de pits. Hij werd als 20e geklasseerd maar behaalde in zijn 12-jarige Indycar-carrière voor de vierde maal een tweede plek in de eindstand van het kampioenschap.

2016 Pagenaud actie Sonoma
Simon Pagenaud op weg naar zijn eerste Indycar titel op Sonoma. Voor een Finale betrekkelijk weinig bezoekers op de achtergrond.

Will Power: "Dit versnellingsbakprobleem was natuurlijk erg teleurstellend. Simon was natuurlijk de man om te verslaan. Misschien dat ik hem in de wedstrijd had kunnen verslaan maar daar twijfel ik nog aan. Wat betreft het kampioenschap was het eerlijk gezegd een erg sterk jaar. Vier overwinningen en een 500 mijlswedstrijd op Pocono. Het was wel niet de Indy 500 maar toch een 500 mijler."

Voor Team Penske werd het in haar vijftigjarige bestaan een glorieuze dag. Het team behaalde de 187e Indycar-overwinning. Meer dan welk team dan ook. Nadat Pagenaud al in de kwalificatie het Sonoma-record scherper had gesteld, deed hij dat ook nog eens in de wedstrijd met een gemiddelde van 101.181 mph.

2016 Power Race
Will Power eindigde als tweede in de titelstrijd en was bij voorbaat eigenlijk al kansloos.

Op 4 oktober a.s. mag de Fransman in Indianapolis de prestigueze ASTOR Cup alsmede een miljoen dollar prijzengeld in ontvangst nemen en heeft twee weken de tijd om alles even te laten bezinken. "Ongelofelijk, ik denk dat ik mij morgen pas alles realiseer. Er zijn nu zoveel emoties en ik kan er geen woorden voor vinden. Mijn gehele carrière is erop gericht geweest om dit te bereiken."

Team Penske behaalde een 1-2-3 in het kampioenschap met Will Power als tweede en Helio Castroneves als derde. In 1994 behaalde het team met Al Unser Jr., Emerson Fittipaldi en Paul Tracey hetzelfde resultaat.

Met een tweede plek op Sonoma was Graham Rahal tevens de hoogst geklasseerde Honda-rijder in het kampioenschap. Graham Rahal: "Een mooie dag om te beëindigen. Ik wilde hem graag verslaan maar ik was zo ontzettend "loose" maar ik dacht het is beter om een tweede plek te redden dan iets stoms te doen."

2016 Rahal Pitstop
Graham Rahal was in 2016 toch de beste Honda-coureur. Hij eindigde op Sonoma als tweede.

Net zoals in de Indy 500 kwam Alexander Rossi in de laatste ronde andermaal weer zonder brandstof en werd voor de vierde plek door teamgenoot Ryan Hunter Reay gepasseerd. Voor zijn prestaties in Indycar dit jaar won Rossi de "Rookie of the Year" titel.

Van de 16 wedstrijden werden er 14 door Chevrolet aangedreven motoren gewonnen. De titel voor motorenleveranciers werd in 2012 weer voor het eerst toegekend en Chevrolet won deze voor de vierde achtereenvolgende maal.

Ryan Hunter verlengde met sponsor DHL zijn contract met Andretti Autosport tot eind 2020. Beide partijen maakten dit kort voor de wedstrijd bekend.

2016 Team Penske
En weer een titel voor "The Captain"  en zijn Penske Team.

Uitslag
1. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 85 ronden
2. Graham Rahal Dallara Honda 85 ronden
3. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 85 ronden
4. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 85 ronden
5. Alexander Rossi Dallara Honda 85 ronden
6. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 85 ronden
7. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 85 ronden
8. Marco Andretti Dallara Honda 85 ronden
9. Charlie Kimball Dallara Chevrolet 85 ronden
10. Sebastien Bourdais Dallara Chevrolet 85 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet