NASCAR

NASCAR: Martin Truex Jr. wint Chase openingswedstrijd Chicagoland

Met een raketsprint pakte Martin Truex Jr. met de Furniture Row Chevrolet de zege in de Teenage Mutant Turtles 400 op Chicagoland. De openingswedstrijd van "The Chase" naar de Cup. Voor Truex Jr. betekende het zijn derde overwinning dit seizoen en de vijfde in zijn carrière.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Truex Jr 2
Prachtige zege van Martin Truex Jr. op Chicagoland. Zijn auto vertoonde bij de laserinspectie wel een minimale afwijking.

Martin Truex Jr.wint Chase openingswedstrijd Chicagoland
In de 69e van de 270 ronden tellende wedstrijd verloor Truex Jr. door een lekke band een ronde achterstand maar vond bij de tweede neutralisatie in de 120e ronde voor een spin van Brian Scott weer de aansluiting. De allerlaatste neutralisatie voor een klapband van Michael McDowell speelde Truex Jr. volledig in de kaart. Bij de herstart in de 269e ronde bevond Martin zich in vierde positie maar wist Ryan Blaney, Kasey Kahne en Carl Edwards direct van zich af te schudden.

In de twee ronden durende eindsprint wist Joey Logano zich vanaf een zesde plek naar de tweede op te werken en eindigde op 0.775 secs. achterstand als tweede. Voor de derde plek werd Ryan Blaney door Chase Elliott in een dragsprint richting finish verslagen. Beiden vechten overigens voor de titel van "Rookie of the Year"

Johnson Elliott
Het sterke optreden van Hendrick Motorsports werd niet beloond.

Tot aan de neutralisatie in de 263e ronde reed Chase Elliott met meer dan een seconde voorsprong aan de leiding. Een supersnelle stop van Truex Jr. bracht daar verandering in en de neutralisatie voor McDowell legde de wedstrijd volledig in handen van de pitcrews. Het incident beroofde Hendrick Motorsports-coureur Chase Elliott zeker van zijn allereerste Sprint Cup-overwinning. Hij kwam als vijfde terug op de baan.

Chase Elliott: "Het hoort er gewoon bij. Je kunt het verwachten en er weten mee om te gaan. We hebben vandaag goed werk verricht door zaken onder controle te houden. Het team van Hendrick was sterk dit weekend. Wat je niet onder controle hebt zijn de mensen die onder neutralisatie niet naar binnen gaan en waar je tijdens een herstart oplijnt. We hebben onze troeven uitgespeeld maar we kwamen toch te kort." Een geruststelling voor Elliott is dat andere Chase coureurs over meer problemen beschikten.

Twitter
Keselowski in gevecht met Martin Truex Jr. Let op de Twitter account band op de voorruit.

2014 kampioen Kevin Harvick herstelde nooit van een pitstop in de 49e ronde en eindigde als 20e. Jimmie Johnson reed maar liefst 118 ronden aan de leiding maar kreeg wegens te snel rijden in de pitlane een penalty opgelegd en viel naar de 12e plek terug. Rookie Chris Buescher beschikte over een slechte auto en kwam niet verder dan een 28e plek. Hij gaat volgende week naar New Hampshire en staat als laatste in de Top 16 genoteerd. Kyle Larson moest in de 260e ronde met een lekke band naar binnen en eindigde als 18e. In de tussenstand van "The Chase" staat hij als vijftiende genoteerd.

Bij een laser inspectie na afloop bleken de auto's van winnaar Martin Truex Jr. en Jimmie Johnson niet te voldoen. De afwijkingen bleken zo marginaal dat NASCAR waarschijnlijk a.s. dinsdag geen sancties aankondigt.

Uitslag
1. Martin Truex Jr. Chevrolet 270 ronden
2. Joey Logano Ford 270 ronden
3. Chase Elliott Chevrolet 270 ronden
4. Ryan Blaney Ford 270 ronden
5. Brad Keselowski Ford 270 ronden
6. Denny Hamlin Toyota 270 ronden
7. Kasey Kahne Chevrolet 270 ronden
8. Kyle Busch Toyota 270 ronden
9. Matt Kenseth Toyota 270 ronden
10. Alex Bowman Chevrolet 270 ronden

Truex Jr doughnut
Truex Jr. hoeft eigenlijk geen sancties te verwachten. Meerdere coureurs stelden de laserinspectie ter discussie omdat die regelmatig zou afwijken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet