GT

GT: McLaren-trio zonder te scoren Blancpain Endurance-kampioen, GRT-Lamborghini wint laatste seizoensrace

160918 BES race Start
Laatste start van het seizoen in de Blancpain GT Series Endurance Cup

Ook zonder een punt te scoren kun je kampioen worden, zoals Rob Bell en Come Ledogar vanmiddag bewezen door met hun Garage 59 McLaren de titel in de Blancpain GT Series Endurance Cup voor zich op te eisen. Bell en Ledogar kwamen in het 54 auto's tellende veld niet verder dan de 30e plaats in de eindrangschikking, maar doordat de naaste concurrenten niet genoeg punten behaalden, werden ze uiteindelijk toch kampioen. Voor Shane van Gisbergen was het zelfs nog aparter: de Nieuw-Zeelander met Nederlandse wortels, die met successen eerder dit seizoen een belangrijke bijdrage had geleverd aan het riante puntentotaal van het McLaren-team, was vanwege V8 Supercar-verplichtingen op Sandown niet eens op de Nürburgring aanwezig, maar omdat ook zijn twee McLaren-teamgenoten geen punten scoorden, deelt ook hij in de rijderstitel. De overwinning in de drie-uursrace op de Nürburgring, de afsluitende wedstrijd van de Blancpain GT Series Endurance Cup, was voor de GRT Grasser Racing Team Lamborghini van Mirko Bortolotti, Christian Engelhart en Rolf Ineichen, die voor het eerst op de hoogste trede van het Blancpain-podium mochten plaatsnemen. De WRT-Audi R8 LMS met Laurens en Dries Vanthoor en Fred Vervisch eindigde na een keurige inhaalrace als derde, de RJN-Nissan met Lucas Ordoñez, Mitsunori Takaboshi en Alex Buncombe behaalde zijn beste seizoensprestatie met de derde plaats. Net als in de kwalificatie was ook in de wedstrijd Robin Frijns de best geklasseerde Nederlander: samen met Stuart Leonard en Michael Meadows in de nummer 2-WRT-Audi eindigde hij als achzste. Nicky Catsburg werd samen met Philipp Eng en Alexander Sims in de nummer 99-Rowe-BMW als tiende geklasseerd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

160918 BES race Lamborghini Winst voor de GRT-Grasser Racing Team-Lamborghini van Bortolotti/Engelhart/Ineichen

In eerste instantie reed de andere GRT-Lamborghini, die vanaf pole was gestart, ook in de wedstrijd aan de leiding, maar al in een vroegtijdig stadium wist de sterk gestarte Mirko Bortolotti pole-sitter Lucas Stolz in de zusterauto te passeren. Daarnas wisten ook Bortolotti's teamgenoten Rolf Ineichen en Christian Engelhart de eerste plaats te verdedigen, al was het na een neutralisatie in het laatste uur van de wedstrijd wel een spannende aangelegenheid. Engelhart reed voor wat hij waard was en slaagde er uiteindelijk in om routinier Laurens Vanthoor in de WRT-Audi achter zich te houden. Zo stelde de rijder uit Kösching, op een steenworp afstand van het Audi-hoofdkwartier in Ingolstadt en nota bene bij Audi werkzaam, de overwinning voor Lamborghini veilig. Het WRT-trio moest genoegen nemen met de tweede positie, voor de verrassend sterke Nissan. Het optreden van de voormalige Nissan Playstation Academy-winnaars bracht bovendien de beslissing in de titelstrijd, want door hun derde plaats zorgden ze ervoor dat Jazeman Jaafar, Dominik Baumann en Maximilian Buhk in de nummer 84-HTP-Mercedes net één punt tekort kwamen voor het opeisen van de titel. Die ging daarmee zoals gemeld naar het Garage 59-McLaren-trio Bell, Ledogar en Van Gisbergen.

160918 BES race McLaren
Endurance Cup-kampioenstitel voor McLaren-rijders Bell, Ledogar en de afwezige Van Gisbergen

Van de overige Nederlanders eindigde Stef Dusseldorp samen met Tom Blomqvist en Martin Tomczyk in de nummer 98-ROWE-BMW als 15e, werd Indy Dontje in de nummer 85-HTP-Mercedes samen met Clemens Schmid en Luciano Bacheta 25e en eindigde Max Koebolt samen met de Italianen Stefano Colombo en Stefano Comandini in de BMW Team Italia-BMW M6 als 28e algemeen en als tiende in de Pro-Am-klasse. Jeroen Mul en Max van Spluinteren liepen samen met de Belg Louis Machiels in de nummer 100-Attempto-Lamborghini tien ronden achterstand op en werden als 39e algemeen en 20e in de Pro-Am-divisie geklasseerd.

Uitslag Blancpain GT Series Endurance Cup Nürburgring race

160918 BES race fans
Bezoekers bij de seizoensfinale van de Blancpain GT Series Endurance Cup op de Nürburgring
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet