V8 Supercars

V8 Supercars: Zege voor Tander/Luff in Sandown 500. Monstercrash James Golding

2015 Pirtek Endurance Kampioenen Garth Tander/Warren Luff wonnen voor het HRT Team de eerste openingswedstrijd in de Sandown 500. Shane van Gisbergen en de Fransman Alexandre Premat schitterden met een tweede plek. De wedstrijd moest na een monstercrash van de GRM Volvo S60 van James Golding in de openingsronde voor meer dan een uur onderbroken worden. Golding bleef ongedeerd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Red Bull/Team BOC/DJR Team Penske/PRA/Pirtek

Zege
Prachtige zege voor Tander/Luff in de Sandown 500. Tander had sinds 2014 geen V8 Supercarwedstrijd meer gewonnen.

Zege voor Tander/Luff in Sandown 500. Monstercrash James Golding
De originele geplande 161 wedstrijdronden werden niet gehaald. Door een monstercrash van GRM Volvo-coureur James Golding werden er in de eerste Pirtek Enduro slechts 143 ronden afgelegd. Met meer dan 150 km/u klapte er bij James Golding in de openingsronde de rechtervoorband. Mogelijk veroorzaakt door contact met de Holden van Jack Perkins. Via de telemetrie werd Golding al door zijn engineer gewaarschuwd. Maar die waarschuwing kwam een fractie te laat. James Golding bleef gelukkig ongedeerd. "De zwaarste crash die ik ooit gehad heb" aldus de 20-jarige coureur die verder ongedeerd bleef. Na de vierde ronde besloot de wedstrijdleiding om Code Rood te geven.

Verder verliep de "500 KM' wedstrijd zonder al teveel safetycars en een groot aantal combinaties kwam zeker in aanmerking voor de eindoverwinning. Wisselende weersomstandigheden droegen hier zeker ook toe bij. Warren Luff leverde in de HRT werkelijk een fantastische eerste stint maar kwam evenals velen in de 37e ronde voor regenbanden naar binnen.

Scott McLaughlin, Garth Tander en Shane van Gisbergen leverden een fantastisch spektakel en het HRT Team besloot om Tander in de 104e ronde als eerste naar binnen te halen. Daarmee werd eigenlijk de basis voor de zege in de Sandown 500 gelegd. Vanwege een loszittend onderdeel aan de linker voorkant werd de HRT Holden nauwlettend door de wedstrijdleiding in de gaten gehouden. En ook het monteren van hand geschrobde Dunlop banden bij de allerlaatste stop zorgde ervoor dat de leiders snel terrein verloren aan de Red Bull Holden van Shane van Gisbergen.

SVG3
Zoals vanouds zorgde SVG weer voor veel spektakel. De Kiwi met Nederlandse wortels leidt het V8 Supercarkampioenschap.

Van Gisbergen wist tot op de finish het gat naar 0.349 secs. dicht te rijden maar kwam voor de eindzege helaas te kort. Anderzijds deed Van Gisbergen in de tussenstand van het kampioenschap goede zaken. Met dit resultaat heeft hij de leiding van teamgenoot Jamie Whincup overgenomen. Voor de Fransman Alexandre Premat betekende dit zijn eerste Pirtek Endurance podium. Na een Stop/Go Penalty was Whincup kansloos voor de zege. Diens co-rijder Paul Dumbrell had nog voor het binnenkomen bij de reguliere stop zijn gordels losgemaakt. De wedstrijdleiding kon er niet mee lachen.

De GRM Volvo van Scott McLaughlin beschikte over dezelfde wedstrijdstrategie als het winnende HRT Team, maar het verliezen van een positie in de out lap na de stop in de 104e ronde betekende uiteindelijk een vierde plek overall. De combinatie Mostert/Owen eindigde als vijfde in de PRA Falcon, maar zij verloren veel tijd achter een safetycar in de 55e ronde.

Onder toch wel natte weersomstandigheden schitterde Richie Stanway op slicks in de Super Black Falcon in de beginfase. Hij lag zelfs gedurende korte tijd op de derde plek.Chris van der Drift eindigde bij zijn debuut voor Erebus als 23e. Slechts op twee ronden achterstand van de winnende combinatie.

2016 Chaz Mostert
Goede wedstrijd van Chaz Moster en Steve Owen.

Garth Tander moest het sinds Townsville 2014 ruim 72 races zonder overwinningen stellen. Tander wiens positie bij HRT mogelijk ter discussie staat verzekerde de media gisteren dat hij voor volgend jaar een contract heeft, maar weigerde te onthullen bij welk team. James Courtney blijft overigens ook in 2017 voor het team van Ryan Walkinshaw uitkomen.


Coulthard
Zesde plek voor Coulthard/Youlden in de DJR TEam Penske Falcon.

Garth Tander: "Die auto was fantastisch maar er kwam een onderdeel los waardoor ik mijn rechterzijspiegel verloor. Het was erg moeilijk om die auto tot het einde in het rechte spoor te houden. Mijn nr. 2 Team had de afgelopen maanden niet veel te vieren. De nieuwe auto die we mee naar Eastern Creek namen was erg sterk en vanaf toen ging het enorm goed. Warren Luff deed een sensationele eerste stint. Gezien het feit dat hij eigenlijk niet veel meer racet ben ik hier ontzettend blij mee. Maar hij pusht zichzelf altijd tot het uiterste."

Warren Luff: "Een ongelofelijk gevoel om met de HRT Holden terug in "Winner's Circle te zijn. Gedurende de natte periode was het erg zwaar. Je wilt eigenlijk geen fouten maken als je op de limiet rijdt. Gedurende de natte periode was ik misschien iets te conservatief maar ik ben erg gelukkig dat ik de auto heelhuids aan Garth kon overgeven. De set-up van onze auto was erg goed en toch was het onder de natte weersomstandigheden best wel aangenaam om te racen. Erg blij dat ik deze wedstrijd gewonnen heb."Sinds het bestaan van de Pirtek Endurance Cup behaalde Luff in dertien wedstrijden zeven podiumresultaten en is tot nu toe de enige coureur die tweemaal wist te winnen en in het bezit is van de meeste podiums.


Retro Kleuren
Retrokleuren op Sandown. Moesten in Europa ook maar eens een keer gaan doen. Een toevoeging aan het kampioenschap.

Uitslag
1 Holden Racing Team G.Tander/W.Luff Holden Commodore VF 143 ronden  03:30:56.7695
2 Red Bull Racing Australia S.Van Gisbergen/A.Premat Holden Commodore VF 143 ronden 03:30:57.1180
3 Team Darrell Lea STIX W.Davison/J.Webb Holden Commodore VF 143 ronden  03:31:11.5269
4 Wilson Security Racing GRM S.McLaughlin/D.Wall Volvo S60 143 ronden 03:31:12.6851
5 Supercheap Auto Racing C.Mostert/S.Owen Ford Falcon FG/X 143 ronden 03:31:13.0808
6 DJR Team Penske F.Coulthard/L.Youlden Ford Falcon FG/X 143 ronden 03:31:19.4434
7 carsales Racing T.Kelly/M.Campbell Nissan Altima 143 ronden 03:31:22.6153
8 TeamVortex C.Lowndes/S.Richards Holden Commodore VF 143 ronden  03:31:30.0998
9 Repair Management Aust Racing N.Percat/C.McConville Holden Commodore VF 143 ronden 03:31:32.9141
10 Sengled Motorsport R.Kelly/R.Ingall Nissan Altima 143 ronden 03:31:34.2994

Tander Luff 2
Tander Luff leiden in de Pirtek Endurance Cup.

Stand Pirtek Endurance Cup
1 G.Tander/W.Luff (Holden) 300 Punten
2 S.Van Gisbergen/A.Premat (Holden) 276
3 W.Davison/J.Webb (Holden) 258
4 S.McLaughlin/D.Wall (Volvo) 240
5 C.Mostert/S.Owen (Ford) 222
6 F.Coulthard/L.Youlden (Ford) 204
7 T.Kelly/M.Campbell (Nissan) 192
8 C.Lowndes/S.Richards (Holden) 180
9 N.Percat/C.McConville (Holden) 168
10 R.Kelly/R.Ingall (Nissan) 156

SVG Premat
SVG en Premat hebben snode plannen om die zo snel mogelijk over te nemen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet