GT

GT: Mist en rode vlaggen spelen GT-rijders parten in kwalificatie Nürburgring

160918 BES Nbr quali
Vanwege de mist met vertraging, maar toch pole voor Luca Stolz in de GRT-Grasser-Lamborghini

Wie medio september een race-evenement op de Nürburgring plant, heeft natuurlijk altijd het risico van mist of ander meteorologisch ongerief, zeker in de vroege ochtend. Dat ondervond vanmorgen ook de organisatie van de Blancpain GT Series, die dit weekeinde het laatste evenement van het seizoen in de Endurance Cup op het circuit in de Eifel doorvoert. Van de geplande kwalificatie in drie heats vanaf 8.30 uur kon, met ruim een uur vertraging, alleen de derde kwalificatiedoorgang gehouden worden, die tweemaal met de rode vlag werd onderbroken en na de tweede rode vlag, met nog een minuut te gaan, ook niet meer werd hervat. Tal van rijders waren op dat moment nog met een snelle ronde bezig, die ze niet meer konden afmaken. Daarmee was Luca Stolz in de GRT Grasser Racing Team Lamborghini zeker van de pole-position met een tijd van 1:57,379 minuten. Daarachter volgde Christopher Mies in de nummer 28-WRT-Audi als tweede en Alessandro Pier Guidi in de AF Corse-Ferrari op de derde plaats. De best geklasseerde Nederlander is Robin Frijns in de nummer 2-WRT-Audi, de Limburger reed de 13e tijd in het 54 auto's tellende veld.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Al na minder dan drie minuten werd de rode vlag voor de eerste maal gezwaaid, nadat Andy Soucek met de nummer 8-Bentley in de Mercedes-Arena van de baan geraakt was. Het was het zoveelste incident voor het dit weekeinde toch al veelgeplaagde Bentley-team, dat het chassis van de nummer 7-auto moest wisselen na een zware crash. De tweede onderbreking werd veroorzaakt door Olivier Beretta, die ook het spoor bijster raakte.

Van de titelkandidaten behaalde Maximilian Buhk in de HTP-Mercedes de vierde startplaats, terwijl Rob Bell in de Garage 59-McLaren slechts als 21e mag starten. Vijf plaatsen daarachter vinden we met Indy Dontje de volgende Nederlander in de startopstelling, zijn nummer 85-HTP-Mercedes werd gekwalificeerd door Luciano Bacheta. Een andere Italiaan, Stefano Colombo, nam de kwalificatie in de BMW M6 GT3 van het BMW Team Italia voor zijn rekening en kwamen uit op de 27e positie, wat dus ook voor Max Koebolt een goed uitgangspunt betekent. De nummer 100-Lamborghini van Max van Splunteren en Jeroen Mul vertrekt dankzij een kwalificatieronde van Mul vanaf de 29e plaats. Stef Dusseldorp kwalificeerde de nummer 98-ROWE-BMW als 36e, drie plaatsen voor de zusterauto van de winnaars van de Total 24 Hours of Spa, waarin Nicky Catsburg de kwalificatie reed.

Uitslag Blancpain GT Series Endurance Cup kwalificatie Nürburgring

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet