NASCAR

NASCAR: Kyle Busch verknalt Xfinity Chicagoland. Zege voor teamgenoot Erik Jones

Polesitter Kyle Busch leek zeker van een andere recordoverwinning in de Xfinity-series maar verknalde het in de 182e ronde op Chicagoland door een spin waarbij hij een klapband opliep. Teamgenoot Erik Jones profiteerde en pakte de zege.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Start
Start van de wedstrijd op Chicagoland.

Kyle Busch verknalt Xfinity Chicagoland. Zege voor teamgenoot Erik Jones
Bij de herstart in de 187e ronde bevond Erik Jones zich nog in zesde positie maar liep snel op Elliott Sadler in, die besloten had om niet voor vers rubber naar binnen te gaan. In de 192e ronde moest Sadler eraan geloven en vier ronden later was Kyle Larson aan de beurt. Terwijl Larson in de allerlaatste ronde nog trachtte het gat met dicht met Jones dicht te rijden toucheerde hij lichtjes de muur. Daarmee was het pleit voor Jones beslecht. Jones won de wedstrijd met een voorsprong van 0.392 secs.

Erik Jones: "Het was zwaar. Qua banden bevonden wij ons in een goede positie maar een beetje verder naar achteren. Denk dat we zesde waren. Ik wist ook niet of de Toyota Camry voldoende in huis had maar we hadden werkelijk een goede herstart en ik was derde. Toen kreeg ik Chase Elliott in het vizier en het was werkelijk nog maar een kwestie van tijd voordat ik aan hem voorbij ging. Wat een prachtige dag."Met vier zeges dit seizoen staat Jones in de tussenstand van het kampioenschap als eerste genoteerd voor de Xfinity Chase die volgende week in Kentucky begint.

2016 Busch Race
Busch en Suarez maakten gedurende lange tijd de dienst uit.

Erik Jones: Er is veel momentum. Ik wenste dat dit vandaag al de eerste Chase wedstrijd was. In Kentucky gaan we ervoor. Onze 1.5 mijls programma is fantastisch. Zeker omdat we vandaag hier scoorden. In Kentucky gaan we het opnieuw proberen."

Kyle Larson wist zich na een incident in de pitlane goed te herstellen en behaalde in twaalf starts dit jaar zijn achtste top 5 finish. "Ik wist dat ik het aan de buitenkant moest proberen, maar hij veranderde van lijn toen ik bij hem in de buurt kwam. Daardoor moest ik van het gas af en raakte de muur."

2016 Jones Race
Jones nam in de eindfase de leiding over.

In totaal reed Kyle Busch 154 ronden op kop en eindigde als dertiende. Elf verschillende Xfinity-winnaars reden op Chicagoland minstens één ronde op kop, inclusief de Top 8.

2016 Jones zege
Prachtige doughnut van Erik Jones op Chicagoland.

Uitslag
1. Erik Jones Toyota 200 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
3. Elliott Sadler Chevrolet 200 ronden
4. Daniel Suarez Toyota 200 ronden
5. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
6. Clint Bowyer Chevrolet 200 ronden
7. Joey Logano Ford 200 ronden
8. Brendan Gaughan 200 ronden
9. Paul Menard Chevrolet 200 ronden
10. Brandon Jones Chevrolet 200 ronden

Top 10 in Punten: E. Sadler - 891; D. Suarez - 832; J. Allgaier - 823; T. Dillon - 807; E. Jones # - 797; B. Gaughan - 789; B. Poole # - 756; B. Jones # - 733; D. Wallace Jr - 680; R. Reed - 635.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet