Sportscars

Sportscars: Porsche profiteert van problemen Audi en wint WEC-race Austin

160918 WEC Bernhard Race winner
Howdee! Timo Bernhard komt als winnaar van de FIA WEC-race in Texas in het parc fermé

Na technische problemen bij Audi kon Porsche profiteren en zo wonnen regerend wereldkampioenen Timo Bernhard, Brendon Hartley en Mark Webber de zes-uursrace van het FIA WEC op het Circuit Of The Americas in Austin, Texas. Uiteindelijk had het trio een voorsprong van 23,641 seconden op de Audi van Di Grassi/Jarvis/Duval, met de Toyota van Sarrazin/Conway/Kobayashi op de derde plaats. In LPM2 behaalde het Signetech-Alpine-team met Gustavo Menezes, Nicolas Lapierre en Stéphane Richelmi al de vierde overwinning uit zes races. Ho Pin Tung werd hier met twaalf ronden achterstand als achtste geklasseerd. In LMGTE-Pro en LMGTE-Am gingen de overwinningen opnieuw naar Aston Martin, met Nicki Thiim en Marco Sørensen in de Pro-klasse en Paul Dalla Lana, Pedro Lamy en Mathias Lauda in de Am-klasse.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

De beide Audi's die vanaf de eerste startrij waren vertrokken, bepaalden in de eerste helft van de wedstrijd het tempo en bouwden zelfs een voorsprong van ruim een minuut op. In het derde uur echter kwam de nummer 8-Audi met Loïc Duval aan het stuur op de baan tot stilstand vanwege elektronicaproblemen. Daarmee kwam de leiding in handen van de zusterauto met het nummer 7, maar met twee uur te gaan was er een 'full course yellow', waarvan Porsche-rijder Brendon Hartley gebruikmaakte met een pitstop. Daarna wist Timo Bernhard in de nummer 1-Porsche de leiding over te nemen. Alle hoop op een podiumplaats voor de nummer 7-Audi ging verloren toen Benoît Tréluyer in botsing kwam met de nummer 66-Ford en in de vangrails belandde. Voor reparatie verloor het Audi-team zes ronden in de pits. Vooraan reed Bernhard de derde zege op rij voor hemzelf en zijn teamgenoten Hartley en Webber naar huis – een mooi cadeau voor projectleider Fritz Enzinger, die afgelopen donderdag zijn 60e verjaardag vierde. Lucas Di Grassi bracht de nummer 8-Audi als tweede over de eindstreep. De Braziliaan bleef Stéphane Sarrazin in de nummer 6-Toyota nipt voor. De andere Porsche met Romain Dumas, Neel Jani en Marc Lieb, leiders in de WK-stand, eindigde als vierde.

160918 WEC Race Start Start van de race met de Audi's links en de Porsches rechts

In LMP2 domineerde Signatech-Alpine vanaf pole-position, waarbij Gustavo Menezes voor eigen publiek tijdens de Amerikaanse WK-ronde de auto als klassewinnaar over de eindstreep stuurde. De kwaliteiten van de Californiër als sportwagencoureur vallen ook bij de fabrieksteams meer en meer op. De RGR Sport Ligier-Nissan van Ricardo Gonzalez, Bruno Senna en Filipe Albuquerque eindigde als tweede, de G-Drive Racing Oreca-Nissan van Roman Rusinov, René Rast en Alex Brundle, die na het schrappen van kwalificatietijden vanwege het overschrijden van 'track limits' van achteraan moest starten, werd als derde geklasseerd.

160918 WEC Race Danetrain
Winst voor de 'Dane Train'-Aston Martin in LMGTE-Pro

In de LMGTE-Pro-klasse waren Nicki Thiim en Marco Sørensen in de nummer 95-Aston Martin, die ook bekend staat als de 'Dane Train', een klasse apart. Vanaf de pole-position gestart voerden ze nagenoeg gedurende de hele race de klasse aan en reden daarmee na het succes van merkgenoten Turner/Rees twee weken geleden in Mexico de tweede opeenvolgende klassezege voor Aston Martin naar huis. Voor Sørensen was het zijn eerste WEC-overwinning. Achter de Aston Martin volgden de beide Ferrari's van AF Corse, met de nummer 51 van James Calado en Gimmi Bruni als tweede en Davide Rigon en Sam Bird als derde.

160918 WEC Race Am Aston
Ook in de Am-klasse eindigde er een Aston Martin als eerste

In de LMGTE-Am-klasse zorgden Paul Dalla Lana, Pedro Lamy en Mathias Lauda voor nog een Aston Martin-succes. Lamy verloor bij de start vanaf pole-position wat terrein en viel terug naar de derde plaats, maar werkte zich vervolgens weer naar voren, waarna het trio de overwinning veiligstelde. Daarachter volgde de KCMG-Porsche met Christian Ried, Wolf Henzler en Joel Camathias, gevolgd door de Larbre Competition-Corvette met Lars Viljoen, Pierre Ragues en Ricky Taylor, die eerder op de dag al de IMSA-race op zijn naam geschreven had.

Uitslag FIA WEC race Austin

160918 WEC Porscheteamfoto
Bij Porsche had men wat te vieren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet