Sportscars

Sportscars: Taylor-broers winnen IMSA-race Austin, vierde klassezege Van der Zande

160917 IMSA Race Taylor
De WTR-Corvette DP kwam als winnaar over de eindstreep

De Konica Minolta WRT Corvette DP van Jordan en Ricky Taylor kwam, met Jordan Taylor achter het stuur, als winnaar van de voorlaatste seizoensrace van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op het Circuit Of The Americas in Austin, Texas over de eindstreep. In de PC-klasse ging de overwinning na een bijzonder spannende slotfase naar Renger van der Zande en Alex Popow met de nummer 8-Starworks-auto, die hun vierde overwinning van het seizoen konden vieren. Voor Porsche was er een dubbelzege in de GTLM-klasse, met Earl Bamber/Fred Makowiecki voor Nick Tandy/Patrick Pilet. In GTD ging de zege naar de Turner-BMW van Jens Klingmann en Bret Curtis.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Jordan en Ricky Taylor wisten in de race van het IMSA WeaterTech SportsCar Championship hun sterke vorm van de kwalificatie voort te zetten. In hete omstandigheden won het duo in de nummer 10 Konica Minolta/WTR Corvette DP, ondanks een spin met nog iets meer dan een halfuur te gaan, met een voorsprong van anderhalve seconde op Dane Cameron en Eric Curran in de nummer 31-Action Express-Corvette DP. Een drive-through voor Curran kostte het duo waarschijnlijk de overwinning. De derde plaats was voor de andere Action Express-DP van João Barbosa en Christian Fittipaldi. Voor Mazda werden de hooggespannen verwachtingen na de kwalificatie opnieuw niet waargemaakt: de auto van Nuñez/Bomarito viel in het tweede uur uit met een defecte brandstofpomp, de auto van Miller/Long verloor alle kansen op een podiumfinish door een spin in het laatste uur.

160918 IMSA Zande Weer een overwinning voor Renger van der Zande (r.) en Alex Popow

Bij zijn eerste IMSA-race sinds de geboorte van dochter Lola liet Renger van der Zande zien dat hij nog niets van zijn kwaliteiten verloren heeft. Vier minuten voor het einde passeerde hij in de nummer 8-Starworks-PC James French in de nummer 38-auto en nam zo de leiding in de PC-klasse over. French verloor in de voorlaatste ronde nog een plek aan Tom Kimber-Smith, waarbij de Brit bij het ingaan van de slotronde slechts 1,5 seconde achter onze landgenoot zat. Van der Zande maakte geen fouten en reed de klassezege naar huis, al was het nog wel even spannend toen Van der Zande op het rechte stuk al beide handen van het stuur nam om de overwinning te vieren, met Kimber-Smith in zijn kielzog. In de kampioenschapsstand vergrootten Van der Zande en Popow voorafgaand aan de finale, over twee weken op Road Atlanta, hun voorsprong tot tien punten.

160917 IMSA race 912 Eerste seizoenszege voor Makowiecki/Bamber

In de GTLM-klasse was er een dubbelzege voor het Porsche-fabrieksteam van CORE Autosport, op het circuit waar het team van John Bennett drie jaar geleden als officieel Porsche-fabrieksteam in IMSA werd aangekondigd. Voor Makowiecki/Bamber was het de eerste zege van het seizoen, voor Bamber zelfs de eerste overwinning in de VS! Achter de beide Porsches eindigde de nummer 3-Corvette van Antonio Garcia en Jan Magnussen op de derde plaats. Porsche profiteerde van technische problemen voor de Risi-Ferrari in het laatste halfuur van de race, nadat Risi-rijders Toni Vilander en Giancarlo Fisichella tot dan toe vrijwel de hele tijd aan de leiding in de klasse hadden gereden. Ook voor Ford liepen de zaken niet naar wens: Briscoe kwam in de nummer 67 in botsing met Tommy Milner in de nummer 4-Corvette en viel ver terug vanwege reparatie.

160917-IMSA Race klingmann
Het Turner-BMW-team won met Jens Klingmann en Bret Curtis de GTD-klasse

Jens Klingmann reed voor de tweede keer dit seizoen de GTD-overwinning voor het Turner Motorsport-BMW-team naar huis. De Duitser deelde het succes met Bret Curtis. De Heart of Racing/Alex Job-Porsche van Mario Farnbacher en Alex Riberas, die vanaf de pole in de klasse was gestart, reed lange tijd aan de leiding, maar in de slotfase moest Farnbacher zijn meerdere erkennen in Klingmann, die vervolgens de overwinning veiligstelde. Daarnee was het voor Farnbacher nog niet gedaan, want vervolgens viel hij in de laatste ronde ook nog eens zonder brandstof, waarop hij de tweede plaats aan Bryan Seller in de Paul Miller Racing-Lamborghini verloor. Alessandro Balzan eindigde met de Scuderia Corse-Ferrari als derde en vergrootte zo de leiding in de kampioenschapsstand voor hemzelf en Christina Nielsen, terwijl Farnbacher terugviel naar de zevende positie. Ook Jeroen Bleekemolens race was verre van probleemloos: na een uur moest hij met de Viperexchange.com/Riley-Viper de pits in met defecte stuurbekrachtiging. Uiteindelijk eindigde hij met riante achterstand als 13e in de klasse.

Uitslag IMSA race Austin

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet