Sportscars

Sportscars: Audi op pole voor FIA WEC Austin, eerste LMP2-pole Signatech-Alpine, Aston Martin domineert GT's

160917 WEC kwalificatie audi
Voor de derde keer dit seizoen op pole: de Audi met het startnummer 7

Voor de derde keer op rij na Nürburgring en Mexico staat er een Audi op de pole-position voor een FIA WEC-race. In de kwalificatie voor de zes-uursrace op het Circuit Of The Americas in Austin, Texas, kwamen André Lotterer en Marcel Fässler in de Audi met het startnummer 7 tot een gecombineerde rondetijd van 1:45,842 minuten, en gaven daarmee de concurrentie het nakijken. Met een achterstand van 0,141 seconden staat de tweede Audi, waarin Loïc Duval en Oliver Jarvis de kwalificatie voor hun rekening nemen, op de tweede startplaats, gevolgd door de fabrieks-Porsche van titelverdedigers Webber/Hartley/Bernhard. Zowel voor de nummer 2-Porsche van Jani/Dumas/Lieb als voor de nummer 5-Toyota van Davidson/Buemi/Nakajami werden kwalificatietijden geschrapt vanwege het overschrijden van de afgrenzingen van de baan. De nummer 6-Toyota van Sarrazin/Conway/Kobayashi schoof daarmee door naar de vierde startplaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Bij een temperatuur van 33 graden en een luchtvochtigheid van ruim boven de 50 procent was de kwalificatie voor de coureurs al een inspannende aangelegenheid. De Audi's deden het goed, want zoals al eerder dit seizoen op Silverstone en de Nürburgring voerde de nummer 7-Audi de tijdenlijst aan, met de persoonlijke snelste rondetijd van 1:45,703 minuten voor André Lotterer. "De auto voelde fantastisch aan", aldus de routinier met Belgische wortels. De nummer 8-Audi was weliswaar in de drie vrije trainingen het snelst, maar moest in de kwalificatie genoegen nemen met de tweede positie, nadat Oliver Jarvis geen vrije vliegende ronde vond.

In de LMP2-klasse ging de pole voor het eerst dit seizoen naar de Signatech-Alpine, bestuurd door Nicolas Lapierre en Gustavo Menezes. De twee kwamen tot een gemiddelde rondetijd van 1:55,892 minuten. Op de tweede plaats volgde de Manor-Oreca-Nissan voor de klassewinnaars van de race in Mexico van twee weken geleden, de RGR Sport Ligier-Nissan. Ook in de LMP2-klasse kreeg een aantal teams te maken met het schrappen van rondetijden, waaronder de nummer 26-G-Drive Racing-Oreca-Nissan met Roman Rusinov, René Rast en Alex Brundle. De enige Nederlandse WEC-deelnemer, Ho Pin Tung, vertrekt samen met zijn teamgenoten David Cheng en Nelson Panciatici in de Baxi DC Racing Alpine vanaf de vijfde plaats in de klasse.

160917 WEC kwalificatie Danetrain De 'Dane Train' opnieuw op pole in LMGTE-Pro

De snelste tijd in de LMGTE-Pro-klasse werd gerealiseerd door het Deense duo Nicki Thiim en Marco Sørensen in de 'Dane Train'-Aston Martin Vantage, met een tijd van 2:04,610 minuten, vier tiende sneller dan Davide Rigon en Sam Bird in de snelste van de beide AF Corse-Ferrari's. Daarachter volgt de best geklasseerde Ford, de nummer 66-GT van Stefan Mücke en Olivier Pla op de derde plaats. Ook in de LMGTE-Am-klasse staat er een Aston Martin op pole. Hier gaat het om de auto van Paul Dalla Lana, Pedro Lamy en Mathias Lauda, gevolgd door de Abu Dhabi-Proton-Porsche van Khaled Al Qubaisi, David Heinemeier Hansson en Kévin Estre, en de KCMG-Porsche van Christian Ried, Wolf Henzler en Joel Camathias.

Uitslag kwalificatie FIA WEC Austin

160917 WEC kwalificatie Aston Pro
Ook in LMGTE-Am staat er een Aston Martin op pole
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet