Sportscars

Sportscars: Ricky Taylor met minimaal verschil naar IMSA-pole in Austin

160917 IMSA kwalificatie WTR
Ricky Taylor kwalificeerde de Konica Minolta Corvette DP als snelste

Met een minimaal verschil behaalde Ricky Taylor in de Konica Minolta Corvette DP van Wayne Taylor Racing voor het eerst dit seizoen de pole position voor een IMSA WeatherTech SportsCar Championship-race. In de kwalificatie op het bloedhete Circuit Of The Americas in Austin, Texas, waar de IMSA-serie dit weekeinde samen rijdt met het FIA WEC, kwam Taylor tot een tijd van 1:58,712 minuten. Zijn marge op Tristan Nuñez in de snelste van de beide Mazda's bedroeg een minimale 0,003 seconde! Daarmee werd voor Mazda ook ditmaal de droom van de eerste pole van het seizoen niet vervuld, maar de snelheid is duidelijk aanwezig, zoals ook bleek uit de derde tijd van Joel Miller in de tweede Mazda. Daarachter volgden de beide Action Express-Corvette-DP's met Eric Curran en Christian Fittipaldi. De kwalificatietijden van de snelste vijf prototypes lagen slechts 0,709 seconde uit elkaar.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

160917 IMSA kwalificatie Zande Renger van der Zande in actie op het Circuit of the Americas

In de PC-klasse ging de pole naar Robert Alon, die met de PR1/Mathiasen Motorsport-Oreca FLM09 voor de derde maal dit seizoen de snelste in de kwalificatie was. Achter Alon eindigde José Gutierrez met de nummer 7-Starworks Motorsport-PC als tweede, gevolgd door Alex Popow, die de nummer 8-Starworks-PC die hij deelt met Renger van der Zande, als derde wist te kwalificeren. In de PC-klasse werd de kwalificatie vier minuten ingekort, nadat Mark Kvamme in de derde Starworks-PC van de baan geraakt en in een grindbak gestrand was. De sessie werd afgebroken en daarna niet meer hervat.

160917 IMSA kwalificatie 67-Ford
Voor het eerst op pole in IMSA: Ryan Briscoe met de nummer 67-Ford

Bij Ford stond men na recente BOP-aanpassingen al een tijdje 'droog', maar in Austin zorgde Ryan Briscoe voor de derde GTLM-pole voor de nummer 67-Ford Chip Ganassi Racing Ford GT. Nadat teamgenoot Richard Westbrook op Laguna Seca en Watkins Glen al snelste in de GTLM-kwalificatie was geweest, was het voor Briscoe zijn eerste pole in IMSA. Hij kwam tot een tijd van 2.04,188 minuten. Op een halve seconde daarachter kwalificeerde Toni Vilander de Risi Competizione-Ferrari 488 GTE als tweede, voor Patrick Pilet met de beste van de beide fabrieks-Porsches.

160917 IMSA Kwalificatie Riberas pole
Alex Riberas behaalde de GTD-pole met de Heart of Racing/Alex Job-Porsche 911

Na alle recente klaagzangen over de BOP in de GTD-klasse was ditmaal ook weer eens een Porsche het snelst in de kwalificatie van deze divisie, en de IMSA-organisatie liet niet na te benadrukken dat het dit seizoen al de zesde klasse-pole voor een 911 was... Alex Riberas reed met de Heart of Racing/Alex Job-Porsche een tijd van 2:07.568 minuten. Daarachter volgde Lawson Aschenbach in de nummer 9-Stevenson-Audi als tweede en Patrick Lindsey in de Park Place-Porsche op de derde plaats. Ben Keating en Jeroen Bleekemolen starten met de Viperexchange.com/Riley Motorsports-Viper als tiende in de klasse.

Uitslag kwalificatie IMSA Austin


160927 IMSA kwalificatie Bleekemolen
De Riley-Viper van Jeroen Bleekemolen en Ben Keating
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet