Formula 4

KTF-talent Verschoor bekroont kampioenschap in SMP NEZ F4 met drie podiumplekken op Ahvenisto, Opmeer wint twee races

jo rv ahvenisto p

Richard Verschoor werd in Anderstorp al voortijdig kampioen in de SMP NEZ Formula 4, maar wilde zijn eerste seizoen in de autosport in stijl eindigen. Daarin slaagde de Red Bull Junior-rijder. Hij werd op het circuit van Ahvenisto in Finland derde in de eerste race en in de twee andere races tweede. KNAF Academy-pupil Jarno Opmeer was op het Finse circuit in zijn element, hij won de eerste twee races en alleen een grid penalty weerhield hem van een podiumplek in de afsluitende race van het seizoen.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Het circuit van Ahvenisto in Hämeenlinna ligt op een uur rijden van de Finse Hoofdstad Helsinki. Voor Richard Verschoor en Jarno Opmeer een geheel nieuw circuit, waarvan zij zeer onder de indruk waren. "Een uitdagend circuit met lange snelle bochten en in een prachtige omgeving", vond Verschoor. Tijdens de vrije trainingen ondervond de kersverse kampioen dat het geen eenvoudig circuit is. "We hebben veel last van onderstuur en inhalen zal niet eenvoudig worden."

Kort voor de kwalificatie regende het, wat de wedstrijdleiding deed besluiten om de kwalificatie op regenbanden te laten rijden. KNAF Talent First-autorensporttalent Richard Verschoor wilde in de beginfase meteen een goede tijd zetten en dat lukte. De snelste rondetijden bleken echter in de laatste fase van de kwalificatie gerealiseerd te worden en daardoor kwalificeerde de Red Bull Junior zich als vijfde, Opmeer pakte knap de poleposition.

rv ahvensito a

Bij de start van de eerste race op zaterdag was Verschoor uitstekend weg, hij schoof op naar de derde plaats en miste op een haar na de tweede positie. Gedurende de race zette de KTF-rijder de druk vol op Nerses Isaakyan, maar het bleek niet mogelijk om de Rus te passeren. Zo won Jarno Opmeer de eerste race en werd Verschoor derde.

De rijder uit Benschop had in de tweede race vanaf de derde startplek opnieuw een goede start en reed nu kort achter zijn MP Motorsport teamgenoot Opmeer op de tweede plaats. Verschoor was wel de snelste rijder op de baan, maar zag geen kans zijn landgenoot te passeren en daarmee scoorde KNAF Academy-pupil Jarno Opmeer zijn tweede zege op rij.

jo rv ahvensito

KTF-talent Verschoor mocht in de derde en laatste race van het seizoen vanaf poleposition vertrekken, Opmeer zou vanaf de derde plek moeten starten. De coureur uit 's-Gravendeel kreeg echter een grid penalty van drie plekken, omdat een monteur bij de start van de tweede race de auto van Opmeer had aangeraakt na het 1 minuut-signaal. Vanaf de zesde startplek zou het voor de winnaar van de eerste twee races moeilijk worden om op dit circuit naar voren te rijden.

Red Bull Junior Verschoor had geen geweldige start, zijn banden waren nog niet warm genoeg en zonder voldoende grip verloor hij een plek aan Alexander Vartanyan. Verschoor dacht voldoende tijd te hebben om de leiding in de race te herpakken, maar een enorme crash waarbij vele rijders betrokken waren, zorgde voor een langdurige safetycar situatie. Pas na ruim een kwartier ging de safetycar de pitstraat in en werd de race herstart. Het lukte de KTF-coureur niet meer om in de resterende vier ronden aan Vartanyan voorbij te gaan. Zo werd Verschoor tweede, Opmeer wist twee posities goed te maken en eindige net buiten het podium op de vierde plaats.

Daarmee sloten beide Nederlandse rijders een zeer succesvol seizoen goed af. Voor Richard is het seizoen echter nog niet voorbij, hij hoopt in de resterende twee races van het Spaans F4 kampioenschap, zijn leiding in het klassement niet meer uit handen te geven.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet