NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin wint in Richmond. Chase kandidaten bekend

JGR-coureur Denny Hamlin behaalde op Richmond zijn derde seizoensoverwinning in een wedstrijd die met vijf ronden verlengd werd. Hamlin was overigens één van de 12 kandidaten die al zeker was van een plek in "The Chase" Tussen de voormalige teamgenoten Tony Stewart en Ryan Newman liepen de gemoederen na afloop hoog op.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Denny Hamlin
Derde seizoensoverwinning voor Denny Hamlin.


Denny Hamlin wint in Richmond. Chase kandidaten bekend
De wedstrijd werd door Toyota dominantie en maar liefst 16 neutralisaties gekenmerkt. Vooral de banden strategie speelde een enorme rol in Richmond. De meeste teams maakten verstandig gebruik van de tien setjes Goodyear banden die hen voor dit weekend waren toegewezen. Bij de laatste herstart bevond Kyle Larson zich in twaalfde positie maar wist door een optimale bandenstrategie Hamlin tot op enkele meters te benaderen. Larson wist in de allerlaatste ronde nog van de derde plek te verdringen. Daarachter volgden Brad Keselowski en Kevin Harvick.

Twaalf rijders waren op basis van hun overwinningen al verzekerd van een plek in "The Chase" Alleen Chase Elliott, Austin Dillon, Jamie McMurray en Chris Buescher waren nog niet zeker van een plek. Maar zij konden RIR met opgeheven hoofd verlaten want zij slaagden er alle vier in een plek in "The Chase" te verwerven. Toen Buescher's concurrent David Ragan bij een crash werd uitgeschakeld, was hij definitief zeker van een plek.

Crash Allmendinger Allmendinger crasht uit de wedstrijd.

Rookie Buescher: "Ik wist dat we een kans hadden en het zouden maken. Ik wist dat David bij een crash betrokken was, maar zo wilde ik het eigenlijk niet hebben. Voor het tweede deel moesten we in de Top 30 van teameigenaren eindigen. En ook dit was niet gemakkelijk."

Het tweede wedstrijdgedeelte telde maar liefst twaalf neutralisaties. De vijftiende neutralisatie leidde zelfs tot een kortstondige onderbreking met de rode vlag nadat Tony Stewart en Ryan Newman elkaar in de wedstrijd geëlimineerd hadden. Stewart's auto vloog zelfs in brand en de auto van Dylon Lupton belandde zelfs boven op die van Ryan Newman.

Ryan Newman: "Stewart heeft mij in Turn 1 gewoon de pas afgesneden. Ik dacht dat hij weer in een Sprint Car zat. Die man kan gewoon zijn boosheid niet controleren." Verder noemde Newman Stewart een schizofreen.

RIR NSCS Hamlin 091016
Een drie uur lang durende Toyota overmacht.

Toyota's domineren
De wedstrijd op Richmond werd eigenlijk volledig door de Toyota's van Hamlin en Martin Truex Jr. gedomineerd. Vanwege te snel rijden in de pitlane onder neutralisatie in de 265e ronde, werd Truex Jr. door de wedstrijdleiding naar de laatste plek terugverwezen. Maar Truex Jr. reed een goede inhaalwedstrijd en profiteerde van twee neutralisaties in de 279e en 291e ronde waardoor hij weer op de tweede plek terugkwam. Voor de pitlane penalty had Truex Jr. bijna 175 ronden op kop gelegen.Naast Hamlin en Truex Jr. reden alleen Jeffrey Earnhardt, Matt Kenseth en Kurt Busch kortstondig aan de leiding.

Uitslag
1. Denny Hamlin Toyota 407 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 407 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 407 ronden
4. Brad Keselowski Ford 407 ronden
5. Kevin Harvick Chevrolet 407 ronden
6. Kasey Kahne Chevrolet 407 ronden
7. Jamie McMurray Chevrolet 407 ronden
8. Kurt Busch Chevrolet 407 ronden
9. Kyle Busch Toyota 407 ronden
10. Joey Logano Ford 407 ronden

Finish Hamlin
Hamlin pakt zijn derde seizoenszege in Richmond.

Chase Kandidaten
1.Kyle Busch 2012 punten. 2. Brad Keselowski 2012 punten. 3. Denny Hamlin 2009 punten. 4. Kevin Harvick 2006 punten. 5. Carl Edwards 2006 punten. 6. Martin Truex Jr. 2006 punten. 7. Matt Kenseth 2006 punten. 8. Jimmie Johnson 2007 punten. 9. Joey Logano 2003 punten. 10. Kyle Larson 2003 punten. 11.Tony Stewart 2003 punten. 12. Kurt Busch 2003 punten. 13. Chris Buescher 2003 punten. 14. Chase Elliott 2000 punten. 15. Austin Dillon 2000 punten. Jamie McMurray 2000 punten.

Vier breed
Speciaal vier breed voor de fans opgesteld.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet