DTM

DTM: Edoardo Mortara houdt titelkansen intact met derde seizoenszege

2016 Start Race
Start van de race met Auer (22) voor Wittmann (11), Spengler (7), Farfus (18) en de uiteindelijke winnaar Mortara (48)

Lucas Auer startte op zijn 22e verjaardag vanaf de pole-position, maar kon uiteindelijk Audi-coureur Edoardo Mortara met een 25 kilogram lichtere auto niet achter zich houden. In het laatste kwart van de race nam Mortara, die laat binnenkwam voor zijn verplichte pitstop en daarmee ook nog eens het voordeel van aanmerkelijk versere banden had, de leiding over en reed vervolgen voor de derde keer dit seizoen de overwinning in een DTM-race naar huis. Daarmee ontpopte hij zich tot de enige serieuze kandidaat die kampioenschapsleider Marco Wittmann nog zou kunnen bedreigen. De Duitse BMW-rijder eindigde achter Mortara en Auer als derde, nadat hij zich in de spannende slotfase de hevig aandringende Mattias Ekström nog van het lijf kon houden. Robert Wickens morste opnieuw veel punten, nadat hij als 14e andermaal niet tot scoren kwam. Jamie Green is eigenlijk ook uit de titelstrijd: de Brit veroorzaakte een aanrijding met landgenoot Paffett, kreeg straf en kwam slechts als 17e over de eindstreep. Met nog twee raceweekeinden (vier wedstrijden) te gaan heeft Wittmann als leider in de tussenstand nu een voorsprong van 33 punten.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

"Een cadeau voor je verjaardag heb ik niet, daar moet je zelf maar voor zorgen", had Lucas Auers oom, oud-Formule 1-coureur Gerhard Berger, op zondagochtend gezegd toen hij zijn neef per telefoon feliciteerde met diens 22e verjaardag. Met de snelste tijd in de kwalificatietraining voor de tweede race op de Nürburgring herhaalde Auer zijn trainingssucces van gisteren en werd daarmee de eerste coureur sinds de herinvoering van het formaat met twee wedstrijden per weekeinde, die in beide kwalificaties bovenaan eindigde. En anders dan gisteren, toen hij als straf voor drie waarschuwingen in de loop van het seizoen vijf plaatsen werdteruggezet, mocht de Oostenrijker nu wel vanaf de pole-position vertrekken. Achter Auer volgde met Marco Wittmann, Bruno Spengler, Tom Blomqvist en Augusto Farfus een armada van BMW-rijders, daarachter startten de beide titelkandidaten van Audi, Edoardo Mortara en Jamie Green, vanaf de plaatsen zes en zeven.

2016 Auer Wittmann Spengler Auer, Wittmann en Spengler voerden in de beginfase het veld aan

Bij de start nam Auer de leiding, gevolgd door Wittmann en Spengler, terwijl Edoardo Mortara met een uitstekende start opstoomde van de zesde naar de vierde plaats. Tot aan zijn pitstop in ronde 17 wist Auer een voorsprong van 1,2 seconde op Wittmann op te bouwen. De Duitser kwam direct achter Auer aan het eind van dezelfde ronde binnen en na de pitstops van de twee bleef de volgorde onveranderd. In de 24e ronde hield Tambay, die nog binnen moest komen, Auer en de daarachter rijdende Wittmann en Spengler ernstig op, zodat Mortara dichterbij kon komen. Die strategie lukte: In ronde 29 kwam Mortara als een van de laatsten binnen voor zijn pitstop en kwam als tweede achter Auer weer de baan op. Met een aanmerkelijk zwaardere auto en het nadeel van oudere banden had de Oostenrijker er zijn handen vol aan om zich Mortara van het lijf te houden en het was nog slechts een kwestie van tijd, voordat de inhaalactie zich zou voltrekken.

2016 Mortara achterzijde Eifel
Uiteindelijk slaagde Mortara erin om Auer te passeren

Dat gebeurde in de 35e ronde, toen Mortara met behulp van DRS bij het aanremmen van de eerste bocht Auer zonder enig probleem passeerde en vrijwel direct bij de Oostenrijker kon wegrijden. Voor Mortara was dat een strategisch belangrijke zet, want hij wist dat Audi-merkgenoot Jamie Green na een drive-through vanwege het veroorzaken van een aanrijding met Gary Paffett al nagenoeg kansloos was in de titelstrijd. Om zijn eigen titelkansen in ieder geval nog intact te houden, was het voor Mortara zaak om met een zo groot mogelijk verschil met kampioenschapsleider Marco Wittmann te eindigen.

2016 Paffett Rockenfeller
Duel van oud-kampioenen: Paffett en Rockenfeller

Na 43 ronden kwam Mortara als winnaar over de eindstreep en werd daarmee, na Wittmann gisteren, de tweede rijder die dit seizoen al drie DTM-overwinningen wist te behalen. Auer redde nog de tweede plaats, onder de geldende omstandigheden voor hem het maximaal haalbare. De strijd om de derde positie was het hoogtepunt in de slotfase van de wedstrijd. Mattias Ekström, gestart vanaf de tiende plaats, reed met het mes tussen de tanden en toonde weer eens zijn ouderwetse competitieve instelling. Ook hij deed er alles aan om het verschil tussen Wittmann en Mortara nog groter te maken en reed in de laatste drie ronden een flink gat naar Wittmann dicht. In de laatste ronde zette hij de Duitser fors onder druk, maar Wittmann hield het hoofd koel en kwam alsnog als derde over de eindstreep. Ekström werd vierde, voor merkgenoot Nico Müller, Spengler, Paffett, Blomqvist, Juncadella en Molina. In de kampioenschapsstand heeft Marco Wittmann nu 170 punten, 43 meer dan Edoardo Mortara. Robert Wickens en Jamie Green zijn met een achterstand van 50 respectievelijk 51 punten normaal gesproken eigenlijk al kansloos.

2016 Mortara Team Abt PF
De zege van Edoardo Mortara was de 50e racewinst voor het Abt-team in de DTM

160911_Uitslag_DTM_R2_Nurburgring.pdf

2016 Heavy on Brakes ronde 1
Heftige remactie voor de eerste bocht

160911_DTM_Stand_na_14_van_18_races.pdf

2016 Da Costa Blomqvist Gotz duel
Strijd tussen Da Costa, Blomqvist en Götz

2016 Juncadella Thumbs Up
Winst voor Mortara

 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet