Formule 3

F3: Prema Powerteam opnieuw oppermachtig op Nürburgring

Met twee overwinningen en een tweede plaats beleefde Lance Stroll een nagenoeg perfect weekeinde in het FIA EK Formule 3 op de Nürburgring. Alleen in de derde en laatste wedstrijd van het weekeinde moest de Canadese rijder van het Italiaanse Prema Powerteam zijn Duitse teamgenoot Maximilian Günther voor zich dulden, maar met een voorsprong van 68 punten met nog twee weekeinden te gaan kan Stroll de titel normaliter nauwelijks meer ontgaan. Temeer omdat zijn naaste concurrent, Maxi Günther, ook zijn teamgenoot is, en hoe dat intern bij Prema gaat werd gisteren in de tweede race wel weer duidelijk, toen Günther overduidelijk plaats moest maken voor Stroll en de Canadees de overwinning op een presenteerblaadje kreeg aangeboden. Jammer, want eigenlijk is Stroll ook best in staat om op eigen kracht te winnen en kampioen te worden, zoals hij dit seizoen ook al vaak bewees. Met 17 auto's was het startveld in het EK op de Nürburgring nogal mager: het Britse Carlin-team liet ditmaal verstek gaan.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

2016 Gunther
Zondag een zege voor Maximilian Günther.


Races in de Formule 3 kunnen best leuk zijn, bijvoorbeeld op circuits als Monza of Spa, waar je lange rechte stukken hebt en er vanuit de slipstream uitgeremd kan worden. Op de Nürburgring wordt er echter op verzoek van de DTM sinds jaar en dag op de 'Kurzanbindung' gereden, waar inhalen erg lastig is. Dat bleek maar weer eens tijdens de eerste race van het EK Formule 3, die ronduit slaapverwekkend saai was. Vanaf pole-position gestart nam Lance Stroll de leiding, gevolgd door zijn Prema-teamgenoten Nick Cassidy en Maxi Günther, met daarachter George Russell als beste niet-Prema-rijder op de vierde plaats. De wedstrijd leek uit te lopen op een volledige top drie voor Prema, en dat nota bene op de verjaardag van teambaas René Rosin. De realiteit was echter anders: in de 15e ronde schakelde de auto van Nick Cassidy spontaan in de 'Virtual Safety Car'-stand, waardoor de Nieuw-Zeelander snelheid verloor en terugviel naar de vierde plek achter Günther en Russell. Omdat Cassidy ook Ralf Aron in de weg reed, kon Van Amersfoort-rijder Callum Ilott opklimmen naar de vijfde plaats. Zo bleef de volgorde tot aan de finish: Stroll behaalde zijn achtste seizoenszege en kreeg op het podium gezelschap van Günther en Russell, Cassidy werd nog vierde voor Ilott en Aron,dieals zesde de best geklasseerde rookie was. Naast Ilott eindigde ook Anthoine Hubert voor Van Amersfoort Racing nog in de top tien. Overigens is het plotseling in werking treden van de 'Virtual Safety Car'-stand, iets waarmee het hele seizoen al tot in den treuren wordt getest, natuurlijk volstrekt onacceptabel: niet alleen worden zo raceresultaten beïnvloed, het is ook nog eens gevaarlijk als door een softwarefout een auto opeens langzaam wordt. Dat was nou juist precies niet de bedoeling van het systeem...


2016 Stroll Gunther
De Premapowerteamgenoten Günther en Stroll mochten elkaar zowel op zaterdag als zondag feliciteren met het behaalde resultaat.

160910_FIA_F3_Uitslag_R1_Nurburgring.pdf

In de tweede race kwam Lance Stroll vanaf pole slecht weg, waardoor teamgenoot Maximilian Günther de leiding kon overnemen. In de openingsronde van de wedstrijd waren er her en der in het veld de nodige incidenten, waardoor de toch al zo onfortuinlijke Nick Cassidy alsmede de beide Hitech-rijders Ben Barnicoat en George Russell voortijdig uitvielen. Daardoor stuurde de wedstrijdleiding voor vijf ronden de safety-car de baan op. Na de herstart bleef Günther aan de leiding voor Stroll, Masters-winnaar Joel Erilsson en rookies Ralf Aron, Anthoine Hubert en David Beckmann. Het leek slechts echter een kwestie van tijd voordat Günther plaats zou maken voor teamgenoot Stroll, zoals dat al het hele seizoen bij het Prema Powerteam gaat. In de 17e ronde was het zover, hoewel Günther het verklaarde door wat problemen bij het uitkomen van de Bilsteinbocht, waardoor Stroll bij het aanremmen van de Veedol-chicane de leiding kon overnemen. Het zag er echter allemaal wel heel gemakkelijk uit... Zo kreeg Stroll de leiding in handen en stelde vervolgens de zege veilig, voor Günther en Eriksson. Anthoine Hubert was als vijfde de best geklasseerde VAR-rijder, terwijl ook Callum Ilott (zevende) en Pedro Piquet (negende) voor het team uit Zeewolde punten scoorden.

Safetycar
De safetycar moest zaterdagmiddag in actie komen voor diverse incidenten.

160910_FIA_F3_Uitslag_R2_Nurburgring.pdf

De derde wedstrijd, op zondagochtend, was vrijwel net zo saai als de eerste. Ditmaal was het Maximilian Günther, die vanaf de pole-position startte en nu wel mocht winnen, mede omdat teamgenoot Lance Stroll klaagde over gebrek aan grip van de achterbanden en daardoor niet de gewenste snelheid vond. Met Günther en Stroll eindigden er opnieuw twee coureurs van het Prema Powerteam op de eerste twee posities, waarmee de Italiaanse equipe net als vorig jaar alle drie de wedstrijden op de Nürburgring won. De Fin Niko Kari had vanaf de vijfde plek op de grid een uitstekende start en reed direct naar de derde positie, die hij gedurende de hele wedstrijd ook wist vast te houden. Achterin het was er wat actie toen Ben Barnicoat Hari Newey aan het eind van het lange rechte stuk op het gras drong, waarop Newey in botsing kwam met Ralf Aron. Even later raakte Aron in een duel met Pedro Piquet verwikkeld – dit weekeinde scheen de Est een soort magische aantrekkingskracht op de Van Amersfoort-coureurs te hebben. Uiteindelijk won Günther dus voor Stroll en Kari, Callum Ilott als beste Van Amersfoort-rijder op de vierde plaats, daarachter Eriksson, Cassidy, Russell, Camara, Hubert en Barnicoat.


2016 Russell
Derde plek voor George Russell in Race 1.

160911_FIA_F3_Uitslag_R3_Nurburgring.pdf

2016 Piquet
Punnten voor Pedro Piquet op de Nürburgring in R1.

160911_FIA_F3_Stand_na_24_van_30_races.pdf

2016 Stroll Moeder
Felicitaties van moeder Stroll voor de tweede plek op zondag. Vader Stroll feliciteert alleen bij overwinningen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet