DTM

DTM: Marco Wittmann zet met derde seizoenszege belangrijke stap richting titel

2016 Openingsronde
Beginfase van de race met Wittmann voor Blomqvist, Green, Juncadella en Mortara

Marco Wittmann is weer een stap dichterbij het winnen van zijn tweede DTM-kampioenstitel na 2014. In de eerste van de beide races van dit weekeinde op de Nürburgring profiteerde de Duitse BMW-rijder van zijn pole-position, leidde van start tot finish en werd zo de eerste rijder die dit seizoen al drie keer op de hoogste trede van het podium plaats mocht nemen. Positief voor Wittmann was bovendien dat zijn naaste rivaal in de tussenstand, Mercedes-rijder Robert Wickens, niet verder kwam dan de negende plaats, zodat Wittmann zijn voorsprong kon vergroten. Naast de Duitser completeerde Tom Blomqvist als tweede het succes voor BMW. De derde plaats ging naar Audi-coureur Jamie Green, die in de laatste ronde zijn positie weer terugkreeg van merkgenoot Edoardo Mortara, nadat de twee eerder al van plek gewisseld waren.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

In de kwalificatie was de Oostenrijker Lucas Auer het snelst, net als vorig jaar op de Nürburgring, waar hij toen de eerste pole-position tijdens zijn loopbaan in de DTM behaalde. Anders dan toen vertrok de Mercedes-AMG-coureur ditmaal echter niet vanaf de eerste startplaats, want omdat hij dit seizoen in totaal drie keer een waarschuwing te pakken had gekregen (twee keer op Zandvoort en een keer in Moskou), werd hij als straf vijf plaatsen teruggezet op de grid. Daarmee erfde Marco Wittmann de pole-position, gevolgd door BMW-merkgenoot Tom Blomqvist en Audi-rijders Jamie Green en Edoardo Mortara. Met Wittmann, Green en Mortara stonden drie van de vier rijders uit de top van het kampioenschap vooraan in de startopstelling. Alleen Robert Wickens, tweede in het DTM-klassement, stelde teleur: de Canadees kwam niet verder dan de 13e startplaats.

2016 Wittmann Blomqvist Blomqvist aan de leiding voor Blomqvist en Green

Bij de start van de race nam Wittmann de leiding voor Blomqvist en de goed gestarte Juncadella, die tussen de beide Audi's van Green en Mortara door opstoomde naar de derde plaats. De vreugde van de Spanjaard duurde echter niet lang, want bij het uitkomen van de eerste bocht was hij zijn positie alweer kwijt aan Green, terwijl een bocht later ook Mortara er voorbij was. Zo luidde de volgorde aan het eind van de eerste ronde Wittmann voor Blomqvist, Green, Mortara, Juncadella, Spengler, Auer, Glock, Di Resta en Wickens.

2016 Green Juncadella
Strijd tussen Juncadella en Green om de derde plaats

Er waren in de race aardig wat incidenten: in de negende ronde ging het mis tussen Tambay en Farfus, toen de Fransman de BMW van de Braziliaan in de rondte tikte, maar vervolgens zelf met schade uitviel. Drie ronden later liet Green Mortara passeren, nadat de Brit niet in staat bleek om een vuist te maken naar Blomqvist op de tweede plaats. In de 15e en 16e ronde was er een spannende situatie in de strijd om de plaatsen twee tot en met vijf. Eerst ging Mortara in de fout bij een aanval op Blomqvist, vervolgens probeerden ook Green en Juncadella te profiteren, maar na enkele schermutselingen bleef de volgorde uiteindelijk zoals die was.

2016 Duel Paffett Scheider
Duel tussen Paffett en Scheider, waarbij het snel mis zou gaan tussen de twee

In de 16e ronde tikte Spengler Juncadella in de rondte, even later schoot Scheider Paffett af. Zowel Spengler als Scheider kregen een drive-through voor hun acties. In ronde 21 kwam het tot een botsing tussen Ekström en Götz, waarop Ekström even later met schade uitviel. In de 30e en laatste ronde kreeg Green zijn oorspronkelijk opgegeven derde plaats weer terug van Mortara, die er ook niet in was geslaagd om Blomqvist aan te vallen. Vooraan reed Wittmann zonder probleem de overwinning naar huis, voor Blomqvist, Green, Mortara, Glock, Di Resta, Auer, Martin, Wickens en Götz.

2016 Wickens
Wickens eindidge als negende en verloor aanzienlijk terrein in de stand om de titel

160910_Uitslag_DTM_Nurburgring_race_1.pdf

2016 Podiumfout
Pijnlijke fout bij de huldiging, waar men nog Mortara verwachtte en daarom de Italiaanse vlag had voorbereid. Zo stonden Blomqvist en Green dus samen onder de Britse vlag.

160910_Stand_DTM_na_13_van_18_races.pdf

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet