NASCAR

NASCAR: Pitcrew laat Kevin Harvick in de steek. Martin Truex Jr. wint Bojangles Southern 500 Darlington

In de één na laatste wedstrijd voor "The Chase" pakte Martin Truex Jr. een onverwachte maar verdiende overwinning in de Bojangles Southern 500. Het verschil in pitcrews bepaalde de uitkomst van de wedstrijd. Kevin Harvick eindigde als tweede maar was laaiend.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Kussen van het asfalt
Een overgelukkige Martin Truex Jr. kust de finishlijn op Darlington.

Pitcrew laat Harvick in de steek. Martin Truex Jr. wint Bojangles Southern 500 Darlington
Het verschil in efficiency tussen de pitcrews van Martin Truex Jr. en Kevin Harvick werd in het voordeel van de crew van Furniture Racing beslist. Truex Jr. reed in Darlington ruim 28 ronden aan de leiding. In de 339e ronde ging Truex Jr. definitief aan Ryan Newman voorbij.

Kevin Harvick beheerste eigenlijk de wedstrijd en reed 214 ronden aan de leiding en vestigde daarmee een nieuw persoonlijk record door maar liefst 10.000 ronden in een NASCAR Sprint Cup-wedstrijd op kop gelegen te hebben. Terwijl de pitcrew van Martin Truex Jr. in de 351e ronde perfect werk verrichtte liet Harvick's crew over de gehele wedstrijd genomen zoveel steekjes vallen dat hij in totaal maar liefst zeventien plekken verloor. Harvick kwam alsnog sterk terug en werd door Truex Jr. met een voorsprong van 0.606 secs. verslagen.

Voor Truex Jr. betekende het zijn vijfde NASCAR Sprint Cup-overwinning en de tweede dit seizoen. Martin Truex Jr: "Dit is ongelofelijk. Ik houd van deze baan en heb hier heel veel ronden op kop gereden maar er gebeurde altijd wel iets. De pitcrew verrichtte vlekkeloos werk en bezorgde ons de overwinning. Na Michigan vorige week kregen ze het nogal te verduren. Een verknalde pitstop leverde een 20e plek op. Wij hebben zeker heel veel pech de afgelopen weken gehad. Wij hadden supersnelle auto's maar de pech moest toch eens een keer ophouden. Vorige struikelden ze over zichzelf maar dit was een mooie manier van compenseren."

Start Darlington
Start in Darlington met retro-kleurenschema's.

De prestaties van de Newman Haas pitcrew stonden op Darlington in sterk contrast met die van Furniture Row Racing. Bij een stop in de 281e ronde met een pneumatische boor ging het fout en viel Harvick naar de 12e plek terug. De rest van de wedstrijd had hij ervoor nodig om weer de aansluiting bij Martin Truex Jr. terug te vinden. In de laatste twaalf ronden slaagde Harvick er niet meer in om Truex Jr. nogmaals te passeren.

Een sarcastische Kevin Harvick: "De mensen in de garage en de werkplaats verrichten fantastisch werk maar die gasten in de pitlane verknallen het gewoon. Zij gaven het gewoon cadeau. Wat zal ik zeggen? Een dominante auto en drie verknalde pitstops vanavond. Ik ben geen cheerleader. Die gasten verdienen veel geld om te presteren en ze gaven het gewoon cadeau. Presteren en je werk doen!"
Kyle Larson die vorige week in Michigan won eindigde als derde met daarachter Denny Hamlin, Matt Kenseth, Kasey Kahne, Ryan Newman, Brad Keselowski en Chase Elliott.

Racen Darlington
Race bij ondergaande zon. Een prachtig retro-gezicht.

Met nog 40 ronden te gaan crashten Paul Menard en Kurt Busch en zorgden daarbij voor de negende neutralisatie. Jeff Gordon verving andermaal Dale Jr. maar was op een gegeven moment met twee ronden achterstand niet echt in vorm. Gordon rijdt dit seizoen nog in Dover, Richmond en Martinsville. In de NASCAR-geschiedenis is Kevin Harvick overigens de zeventiende coureur die 10.000 ronden aan de leiding heeft gelegen. Voor het team van Furniture Row Racing betekende dit de vierde Sprint Cup-overwinning. Regan Smith bezorgde het team in 2011, eveneens op Darlington, de allereerste overwinning.

Zege Truex Jr Darlington
Darlington schijnt het team van Furniture Row Racing wel te liggen.

Uitslag
1. Martin Truex Jr. Toyota 367 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 367 ronden
3. Kyle Larson Chevrolet 368 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 367 ronden
5. Joey Logano Ford 367 ronden
6. Matt Kenseth Toyota 367 ronden
7. Kasey Kahne Chevrolet 367 ronden
8. Matt Kenseth Toyota 367 ronden
9. Brad Keselowski Ford 367 ronden
10. Chase Elliott Chevrolet 367 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet