IndyCar

Indycar: 40e Indycarzege voor Scott Dixon in Watkins Glen. Power en Pagenaud titelkandidaten

Met een pole en een 40e Indycar-overwinning in Watkins Glen werd het voor Scott Dixon een perfect weekend. Voor Dixon betekende het na de hattrick tussen 2005 en 2007 tevens zijn vierde overwinning. Het team van Chip Ganassi kon de 102e Indycar-overwinning op haar CV bijschrijven. In de eeuwige ranglijst staat Dixon nu samen met de legendarische Al Unser als vierde genoteerd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Start Watkins Glen
Voor het eerst in zes jaar weer een Indycar-wedstrijd op Watkins Glen. Scott Dixon voelt er zich als een vis in het water.


40e Indycarzege voor Scott Dixon in Watkins Glen
In de 60 ronden Indycar-wedstrijd op Watkins Glen reed Ganassi-coureur Scott Dixon ruim 50 ronden op kop. De viervoudige kampioen ging in de 41e ronde voor zijn laatste tank ethanol naar binnen en versloeg Josef Newgarden met een voorsprong van 16.5308 secs in de tiende Indycar-wedstrijd op Watkins Glen waarvan de laatste in 2010 werd gehouden.

Scott Dixon: "Dit soort weekends vergeet je nooit. Zeker omdat alles zo perfect verliep. Ik denk dat we hier op Watkins Glen maar eens een wedstrijd met dubbele punten moeten houden. En dit zeker twee of driemaal per seizoen."

Startincident Aleshin
Aleshin zorgt direct al in de openingsfase voor een incident.

Ondanks de gunstige uitslag werden Dixon en vijf andere rijders dit weekend voor de titel uitgeschakeld. Alleen de Penske-coureurs Simon Pagenaud en Will Power zijn voor de finale in Sonoma op 18 september a.s. als enige titelkandidaten overgebleven. In de tussenstand van het kampioenschap beschikt Pagenaud over een voorsprong van 43 punten.Simon Pagenaud eindigde als zevende en Will Power werd na een aanrijding met Charlie Kimball als 20e geklasseerd. Power bleef ogenschijnlijk ongedeerd en mocht het Medical Center op eigen kracht verlaten. Maar omdat de verdenking van een hersenschudding bestaat krijgt hij voorlopig nog geen toestemming om te racen."

Simon Pagenaud: "Een dag vol gebeurtenissen. De laatste neutralisatie zorgde ervoor dat de koplopers brandstof moesten besparen en wij beschikten bij aanvang van de stint over onvoldoende brandstof en waren erg langzaam. Wij kwamen op de zevende plek terug en voor het kampioenschap is dit erg goed. Vandaag verzamelden wij veel punten en voor Sonoma beschikken een klein beetje over een buffer. We moeten er nog steeds voor racen maar het zal iets gemakkelijker zijn.

In het 22 auto's tellende startveld was Scott Dixon een klasse apart en doneerde direct zijn 40.000 U$ prijzengeld aan het "Justin Children Fund" waardoor Justin's weduwe wat extra financiële steun voor de opvoeding van haar kinderen verwierf. De 60 ronden tellende wedstrijd telde drie neutralisaties en bij de laatste voor het incident tussen Power en Kimball, beschikte de Nieuw Zeelander al over een voorsprong van meer dan veertien seconden.

2016 Hinchcliffe
James Hinchcliffe kwam in de laatste ronde zonder ethanol te staan.

In de 41e ronde maakte de Ganassi-coureur zijn laatste stop, maar zowel Carlos Munoz, Takuma Sato en Marco Andretti prefereerden om niet naar binnen te gaan. Maar binnen zeven ronden moesten zij alsnog voor hun laatste stop naar binnen waardoor Dixon opnieuw de kop nam.

Dixon hield zijn brandstofverbruik perfect onder controle maar enkele andere coureurs slaagden daar niet exact in. Josef Newgarden eindigde als tweede nadat James Hinchcliffe in de allerlaatste ronde zonder ethanol kwam te staan en als 18e geklasseerd werd.Josef Newgarden: "Wij beschikten over een fantastische auto maar die was niet zo goed als die van Scott. Ik denk dat hij dit weekend toch wel van een andere planeet kwam.

Met een derde plek in zeven deelnames op Watkins Glen behaalde Penske-coureur Helio Castroneves zijn beste resultaat hier.Mikhail Aleshin en Graham Rahal crashten in de 15e ronde in Turn 1 maar bleven beiden ongedeerd.

2016 Winaar Scott Dixon WG
Geen kampioenschap voor Scott Dixon dit jaar weliswaar. Maar wel 40 Indycar-overwinningen.

Uitslag
1. Scott Dixon, Dallara Chevrolet, 60 ronden
2. Josef Newgarden, Dallara Chevrolet 60 ronden
3. Helio Castroneves, Dallara Chevrolet 60 ronden
4. Conor Daly, Dallara Honda, 60 ronden
5. Sebastien Bourdais, Dallara Chevrolet, 60 ronden
6. Charlie Kimball, Dallara Chevrolet, 60 ronden
7. Simon Pagenaud, Dallara Chevrolet, 60 ronden
8. Alexander Rossi, Dallara Honda, 60 ronden
9. RC Enerson, Dallara Honda, 60 ronden
10 Max Chilton, Dallara Chevrolet, 60 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet