Formule 3

GP3 Monza: Eindelijk Nyck de Vries. Dennis wint hoofdrace

podium-de-vries

Eindelijk de welverdiende overwinning voor Nyck de Vries in de zijn eerste GP3-jaar. De McLaren protégé reed in de tweede race op Monza naar een volwassen en beheerste overwinning.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: GP3 Series

Race 1: Jake Dennis en Jack Aitken zorgen voor een 1-2 voor Arden
Jake Dennis had maar één doel voor ogen. Vanaf een tweede startplaats zo snel mogelijk naar de koppositie rijden. En dat gebeurde... De Brit passeerde de behoedzaam rijdende kampioenschapleider Charles Leclerc in de vijfde ronde, snel gevolgd door zijn Arden teamgenoot Jack Aitken. Dennis en Aitken behaalden een 1-2 overwinning voor hun team met Jake Hughes van DAMS als derde Engelsman op het podium. ART Grand Prix behaalde het kampioenschap bij de teams, de zesde titel in zeven jaar.

team-kampioen

start-race1

Charles Leclerc pakte zijn derde pole van dit seizoen en behield na de start zijn voorsprong op de aandringende Dennis en Aitken. De safetycar moest even de baan op voor de stilgevallen DAMS-rijder Kevin Jorg . In de vijfde ronde passeerde Dennis de Scuderia Ferrari Team rijder Leclerc aan de binnenkant van de eerste chicane. Eén ronde later deed Aitken hetzelfde. Leclerc nam geen enkel risico en had liever de punten dan een pak met schade.

hughes

Ondertussen ging Hughes zich ontplooien als grote smaakmaker van de race. Na eerst Nyck de Vries ingehaald te hebben was de Brit te snel voor Albon. In de chicane moest ook Fukuzumi eraan geloven. Leclerc verloor zijn derde podiumplaats aan de ontketende Hughes die op weg was naar Aitken voor plaats twee. In de laatste ronde moest Aitken zich flink breed houden voor Hughes terwijl Leclerc in de spiegels moest kijken om zijn aanvallende teamgenoot Fukuzumi achter zich te houden. Dennis reed naar zijn eerste overwinning voor teamgenoot Aitken. Na een heel moeilijk weekend op Spa was Hughes erg blij met zijn derde plaats. Ook Leclerc was, ondanks zijn vierde plek tevreden, omdat zijn directe titelconcurrenten achter hem eindigden met een zesde plaats voor Albon en een achtste voor Fueco.

Uitslag race 1:
1. J. Dennis (Arden International) 22 ronden in 38:06.844
2. J. Aitken (Arden International) +1.987
3. J. Hughes (DAMS) +2.532
4. C. Leclerc (ART Grand Prix) +7.139
5. N. Fukuzumi (ART Grand Prix) +7.561
6. A. Albon (ART Grand Prix) +8.171
7. N. De Vries (ART Grand Prix) +8.343
8. A. Fuoco (Trident) +16.207
9. M. Parry (Koiranen GP) +16.607
13. S. Schothorst (Campos Racing) +22.179

Race 2: Eindelijk winst voor Nyck de Vries
Een fantastische overwinning voor Nyck de Vries die het Wilhelmus liet klinken op het Autodromo Nazionale di Monza. Gestart van de eerste rij passeerde de McLaren-protégé en ART Grand Prix-rookie in de zesde ronde zijn teamgenoot Alexander Albon. Trident en Ferrari Driver Academy's Antonio Fuoco reed naar de derde podiumplaats. Pech voor kampioenschapleider Charles Leclerc, die nota bene door zijn eigen teamgenoot Nirei Fukuzumi op een stomme manier van de baan werd gekegeld.

Fuoco startte zijn thuisrace vanaf pole en had de beste start, gevolgd door Albon en De Vries, die niet helemaal lekker wegkwam. In de tweede ronde was het Albon die de koppostie bij het uitremmen van de eerste chicane overnam. Ook De Vries en Fukuzumi herhaalden deze actie en Fuoco zakte terug naar een vierde plaats. Niet slim van Fukuzumi om vervolgens zijn kopman Leclerc geen ruimte te geven, waardoor de twee wagens met elkaar in aanraking kwamen. Over en uit voor de Monegask, die in de pits werd getroost door zijn ART-team. Na de safetycarperiode was het Albon op kop voor De Vries, Fuoco en de hoofdrace winnaar Jake Dennis en Jack Aitken. Steijn Schothorst reed op een verdienstelijke achtste plaats, maar onder druk van zijn achtervolgers moest hij plaatsen inleveren om uiteindelijk als 13de te eindigen.

De winst ging echter naar de kleine Nederlander De Vries die heel volwassen en vol vertrouwen naar zijn eerste overwinning reed in de GP3 Series. Albon eindigde als tweede voor Fuoco, Dennis, Aitken, Maini, Palou en Artur Janosz.
Leclerc blijft koploper in de titelstrijd en heeft 24 punten voorsprong op Fuoco met Albon als derde. ART GP werd gekroond als teamkampioen 2016. GP3 komt eind van september weer terug in actie tijdens het voorprogramma van de GP van Maleisië op 30 september.

podium-devries

Uitslag race 2:
1. N. De Vries (ART Grand Prix) 17 ronden in 30:24.854
2. A. Albon (ART Grand Prix) +1.741
3. A. Fuoco (Trident) +6.382
4. J. Dennis (Arden International) +7.761
5. J. Aitken (Arden International )+8.331
6. A. Maini (Jenzer Motorsport) +11.991
7. Á. Palou (Campos Racing) +12.264
8. A. Janosz (Trident) +12.504
9. R. Boschung (Koiranen GP) +12.933
10. J. Hughes (DAMS) +13.910

Stand:
1. C. Leclerc 177
2. A. Fuoco 153
3. A. Albon 145
4. N. De Vries 104
5. J. Dennis 96
6. J. Aitken 89
7. M. Parry 72
8. J. Hughes 69
9. N. Fukuzumi 53
10. R. Boschung 48
15. S. Schothorst 16

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet