Formule 1

Formule 1: Rosberg slaat slag bij de start en wint fluitend, Verstappen zevende

Rosberg


Hartstikke leuk, die riante pole van Lewis Hamilton, maar Nico Rosberg heeft fluitend de Grand Prix van Monza gewonnen. Hamilton startte dramatisch, viel terug naar de zesde plek en was de eerste fase van de race zoet met het terugwinnen van die plaatsen. Gelukkig voor Hamilton was het snelheidsvoordeel van Mercedes zo groot dat hij vrij gemakkelijk weer op p2 kwam te liggen, maar toen was de achterstand op Rosberg al 14 seconden – die maakte hij niet meer goed. Verstappen startte net zo dramatisch als Hamilton, viel terug naar p12 en kwam uiteindelijk niet verder dan de zevende plek.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Teams

Startvoordeel Ferrari
Mercedes heeft dit weekend met afstand de snelste auto. Ferrari kan op racetempo normaal geen vuist maken, maar ruikt wel bloed bij de start. Niet alleen hebben de Mercedessen nog wel eens een slechte start, ze staan ook op de softs, terwijl de Ferrari's op supersofts starten en die bieden op de eerste meters wat meer grip. Misschien is de start dan ook wel de enige kans om de Mercedessen voorbij te komen.

Dramatische start Hamilton en Verstappen
Die slechte start is er inderdaad weer bij Mercedes: Hamilton komt dramatisch van zijn plaats en valt in de eerste meters al helemaal terug naar de zesde plaats. De Ferrari's komen het beste weg, maar Vettel komt te kort om Rosberg van de leiding te stoten. Räikkönen, Bottas en Ricciardo sluiten aan.

Max Verstappen komt voor de tweede race op rij slecht weg, hij valt terug naar p12.

Hamilton geduldig
Achter Ricciardo dringt Hamilton direct aan bij de Red Bull. Op start/finish lijkt hij er al langs te komen, maar de Australiër remt laat en behoudt de plek. In de tweede chicane zit Hamilton wel goed en schuift hij door naar de p5. Bottas is een moeilijkere prooi voor de Brit, want de Williams heeft ook een Mercedes-motor. DRS helpt hem ook niet genoeg, in Parabolica is het erg moeilijk om dicht achter de voorganger te blijven. Hamilton moet echter even geduld hebben; de drie mannen voor hem rijden op supersofts en die zullen sneller terugvallen.

Verstappen

Max Verstappen heeft minder geduld, hij is zijn opmars gestart en rijdt na een paar ronden alweer negende.

Geduld is leuk, maar de Ferrari's rijden ook weg bij Bottas. De pitstops afwachten zal dus niet genoeg zijn. Hamilton positioneert zich verrassend in Parabolica om heel dicht achter de Williams te kruipen en hij pakt de vierde plek. De achterstand op Räikkönen is drie seconden, op Vettel is die zes. Hamiltons banden zijn echter ook niet meer optimaal, na die tijd in de vuile lucht, hij is een paar tienden per ronde langzamer dan zijn teamgenoot, maar nog wel altijd sneller dan de Ferrari's.

Räikkönen

Tweestopper Ferrari's
Na 15 ronden komt Kimi Räikkönen als eerste binnen. Hij krijgt wederom supersofts, wat dus betekent dat hij twee keer zal stoppen. De verwachting is dat Hamilton dat niet zal doen. Vettel komt de volgende ronde en ook hij haalt supersofts. Vettels stop duurt twee seconden te lang, maar hij blijft net voor zijn teamgenoot.

Mercedessen stoppen
Na 24 ronden maakt Rosberg zijn enige stop. Hij krijgt medium banden en komt ruimschoots voor de Ferrari's weer de baan op. Hamilton stopt de volgende ronde. De Ferrari's waren op hun nieuwe banden sneller dan de Brit en Hamilton komt dan ook een paar seconden achter de twee de baan op. Die moeten nog stoppen, dus die tweede plaats moet geen probleem zijn. De kans om Rosberg nog het vuur aan de schenen te leggen is echter klein.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet