Formula 4

F4NEZ: Richard Verschoor opnieuw oppermachtig op Anderstorp

race 2

Richard Verschoor heeft ook de tweede SMP F4 NEZ wedstrijd op het Zweedse Anderstorp op zijn naam geschreven. Vanaf poleposition was de KNAF Talent First Red Bull Junior uitstekend weg en consolideerde vervolgens zijn in de eerste twee ronden opgebouwde voorsprong van 1,7 seconden. Verschoor bouwde daarmee zijn ongeslagen reeks in het SMP F4 NEZ kampioenschap uit tot negen zeges op rij. Net als in race één maakten de twee Finnen Tuomas Haapalainen en Juho Valtanen het podium compleet. Jarno Opmeer leek na een inhaalrace beslag te leggen op plaats vier, maar werd in de laatste ronde teruggedrongen naar plaats vijf.

Tekst: Remco Scheelings
Foto: SMP F4 NEZ

Omdat de uitslag van de zaterdagmiddag verreden eerste race de startopstelling voor race twee bepaalde, mocht KNAF Talent First Red Bull Junior Richard Verschoor op poleposition plaatsnemen. Op plaats twee Tuomas Haapalainen, terwijl Juho Valtanen en de Rus Nikita Sitnikov de tweede rij voor hun rekening namen. Op basis van de volgorde waarin de rijders over de finish kwamen, zou KNAF Academy-pupil Jarno Opmeer op de vijfde plaats van de startopstelling hebben moeten staan, maar de tweede Nederlander in het veld werd na afloop van race één getrakteerd op een straf van tien seconden en viel terug naar plaats elf. Daarmee werd Opmeer dubbel gestraft want niet alleen gingen in de titelstrijd met Verschoor kostbare punten verloren, ook in race twee was zijn uitgangspositie om in het spoor van zijn MP Motorsport-teamgenoot te blijven zeer lastig geworden.

Met een uitstekende start nam Verschoor meteen afstand van de concurrentie en bouwde in de eerste twee ronden een voorsprong op van rond de 1,8 seconden. De KTF-rijder controleerde vervolgens de race volledig en zorgde ervoor dat Haapalainen voortdurend op iets meer dan 1,5 seconden bleef. Zonder problemen reed Verschoor dan ook zijn negende opeenvolgende zege in het SMP F4 NEZ kampioenschap naar huis.

Achter de top drie, die met Verschoor, Haapalainen en Valtanen identiek was aan die in race één, gebeurde genoeg. In de eerste ronde was er al contact tussen Roope Markkanen, Tuomas Tujula en Alexander Vartanyan, wat voor de laatste twee meteen een uitvalbeurt betekende. Vanaf een elfde startplaats sneed Opmeer snel door het veld en was in de derde ronde al op plaats vier aangeland. Met een aantal extreem snelle ronden, waarbij de KNAF Academy-pupil met 1:31.572 seconden met afstand de snelste raceronde liet noteren, liep Opmeer snel in op Valtanen. De Fin verdedigde zijn derde positie echter sterk. In de laatste ronde ging het drietal Valtanen, Opmeer en Rasmus Markkanen naast elkaar over de baan. Markkanen was het grootste slachtoffer want de Fin viel terug naar plaats twaalf en terwijl Valtanen zijn derde plaats wist te behouden, profiteerde Sitnikov van de chaos door Opmeer te verschalken en net als gisteren de vierde plaats voor zich op te eisen. Opmeer moest daardoor genoegen nemen met plaats vijf.

Uitslag race 2 SMP F4 NEZ
Anderstorp, zondag 4 september 2016
1. Richard Verschoor (NL), 13 ronden
2. Tuomas Haapalainen (FI), + 1.763
3. Juho Valtanen (FI), + 3.363
4. Nikita Sitnikov (RU), + 5.549
5. Jarno Opmeer (NL), + 6.085
6. Roman Lebedev (RU), + 11.144
7. Xavier Lloveras (ES), + 11.323
8. Vladimir Tziortzis (RU), + 12.865
9. Aleksander Maslennikov (RU), + 15.851
10. Nikita Volegov (RU), + 16.104
11. Roope Markkanen (FI), + 17.007
12. Rasmus Markkanen (FI), + 19.850

Niet geklasseerd
Tuomas Tujula (FI),
Alexander Vartanyan (RU),

Snelste ronde: Jarno Opmeer in 1:31.572

De derde en laatste race van de zesde ronde van het SMP F4 NEZ kampioenschap wordt vanmiddag om 14.30 uur verreden. Eerder op de ochtend werd de kwalificatie voor deze afsluitende race afgewerkt. Door de dichte mist moest deze tijdtraining ruim 50 minuten worden uitgesteld. In de 15 minuten durende kwalificatie werd de snelste tijd op de klokken gezet door Opmeer, op slechts 0,015 seconden gevolgd door Verschoor. De twee Nederlanders reden de concurrentie op bijna een halve seconde. De derde plaats werd opgeëist door Roope Markkanen. Opvallend was dat de nummers twee en drie van race één en twee, Haapalainen en Valtanen nu niet verder kwamen dan de plaatsen tien en zeven.

Volledige uitslag kwalificatie race 3:
1. Jarno Opmeer in 1:30.773
2. Richard Verschoor + 0.015
3. Roope Markkanen + 0.449
4. Alexander Vartanyan + 0.587
5. Rasmus Markkanen + 0.631
6. Vladimir Tziortzis + 0.685
7. Juho Valtanen + 0.794
8. Nikita Volegov + 0.806
9. Alexander Maslennikov + 1.047
10. Tuomas Haapalainen + 1.060
11. Xavier Lloveras + 1.122
12. Tuomas Tujula+ 1.158
13. Roman Lebedev + 1.340

Geen tijd
Nikita Sitnikov
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet