WTCC

WTCC: Tweede plek López is genoeg voor derde wereldtitel op rij

160904 WTCC Lopez R2
Voor de derde maal op rij wereldkampioen: Pechito López

Citroën-rijder José María López leek vanaf pole-position op weg naar zijn achtste overwinning van het seizoen, maar verremde zich in de voorlaatste ronde – al dan niet expres – waardoor merkgenoot Yvan Muller de leiding kon overnemen en voor het eerst dit seizoen als winnaar over de eindstreep kwam. Achter Muller eindigde López als tweede en stelde daarmee voortijdig zijn derde wereldtitel op rij veilig, met nog een klein voorbehoud, maar het afblazen van het raceweekeinde in Thailand is slechts een formaliteit. Achter de beide Citroëns kwam Tiago Monteiro als derde over de eindstreep. Voor onze landgenoten waren er geen punten weggelegd: Nicky Catsburg werd elfde, Tom Coronel 14e.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)

Voor het eerst sinds de Nürburgring is er weer eens een volledige eerste startrij voor de fabrieks-Citroëns. Bij het uitdoven van het startlicht neemt López de leiding voor Muller. Bennani probeert de derde plek te pakken, maar moet toch zijn meerdere erkennen in Monteiro en valt zo terug naar de vierde positie. Catsburg gaat in de eerste bocht wijd met zijn Lada, maar weet de auto toch nog onder controle te houden. Hij valt wel terug in het veld en komt na de eerste ronde slechts als twaalfde door. Coronel heeft in de openingsronde daarentegen al drie plaatsen weten te winnen en is 16e.

Tarquini passeert Thompson en neemt zo de tiende plaats over. Na twee ronden heeft López een voorsprong van 1,277 seconden op Muller. Iets verder daarachter zet Nestor Girolami in de Polestar-Volvo Tom Chilton in de SLR-Citroën onder druk in de strijd om de vijfde positie. Daarachter strijden Volvo-rijder Björk en Michelisz om de zevende plaats, Björk passeert de Honda-rijder en pakt de plek achter zijn teamgenoot Girolami.

Catsburg strijdt met Thompson om de elfde plaats, maar de Brit houdt vooralsnog de overhand. In de vijfde ronde passeert Girolami Chilton en neemt zo de vijfde plaats over. Voor de rest gebeurt er in de eerste helft van de race opmerkelijk weinig. Na zeven ronden leidt López comfortabel voor Muller, daarachter Monteiro, Bennani, Girolami, Chilton, Björk, Michelisz, Huff en Tarquini. Catsburg houdt de druk op Thompson en probeert van alles, maar Thompson blijft met succes zijn elfde plaats verdedigen. In de negende ronde lukt het Nicky Catsburg uiteindelijk wel en zo is onze landgenoot elfde.

Coronel passeert na een tijdlang Michigami en maakt vervolgens jacht op Valente, maar nog zonder resultaat. In de twaalfde ronde komen Filippi en Michigami even met elkaar in botsing, waarop Filippi de 13e plaats van de Japanner overneemt. In de 13e ronde slaat het drama dan toch nog toe: López verremt zich, gaat wijd en verliest de leiding aan Muller. De Fransman gaat daarmee voor het eerst dit seizoen als winnaar over de eindstreep, gevolgd door López, Monteiro, Bennani, Girolami, Chiton, Björk, Michelisz, Huff, Tarquini, Catsburg, Thompson, Valente en Coronel. Ondanks de situatie in de slotfase, die toch wel een beetje de schijn heeft van een cadeautje aan teamgenoot Muller, is López officieus al wel zeker van zijn derde wereldtitel op rij.

Uitslag FIA WTCC Motegi race 2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet