WTCC

WTCC: Volledige top drie voor Honda bij eerste seizoenszege Michelisz

160904 WTCC Michelisz R1 winnaar
Voor het eerst dit seizoen won Norbert Michelisz een WTCC-race

Op de Twin Ring Motegi, het thuiscircuit van Honda, behaalde het Japanse merk de volledige top drie in de eerste WTCC-race van vandaag, de 17e wedstrijd van het seizoen. Vanaf de pole-position reed de Hongaar Norbert Michelisz zonder problemen de overwinnig naar huis, zijn eerste van het seizoen en ook zijn eerste in de positie van Honda-fabrieksrijder. Achter hem kwamen teamgenoten Huff en Monteiro over de eindstreep, gevolgd door de beide Citroëns van López en Muller. Nicky Catsburg reed aanvankelijk goed voorin mee, maar kwam tijdens een duel om de vijfde plaats in botsing met López en eindigde uiteindelijk als zevende. Tom Coronel, die vanwege de motorwissel in zijn DHL-ROAL-Chevrolet als laatste moest starten, kwam als twaalfde over de eindstreep.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI


160904 WTCC R1 Start Start van de eerste race op Montegi

Bij de start neemt pole-sitter Michelisz zonder problemen de leiding, voor Huff en Björk, die het in de eerste bocht aan de stok heeft met Chilton. Björk houdt het gast erop en pakt de derde plaats. Voor Valente is de race al in de eerste race over: hij parkeert zijn Lada met schade na een aanrijding aan de kant van de baan. Coronel is vanaf de laatste plek op de grid goed gestart en komt na de eerste ronde al op de 14e plaats door. Catsburg rijdt achter Monteiro op de vijfde plaats, daarachter een trein van Citroënrijders met Muller, Chilton, López en Bennani.

In de derde ronde zet Muller Catsburg meer en meer onder druk in de strijd om de vijfde positie. In de vierde ronde passeert López zonder al teveel moeite Chilton en is daarmee zevende. Vanuit de wedstrijdleiding komt vervolgens het bericht dat Demoustier een drive-through-penalty krijgt vanwege het veroorzaken van een aanrijding. Aan het eind van de vierde ronde komt de Fransman de pits in.

Terwijl Michelisz na vijf ronden al een voorsprong van 1,7 seconden op Huff heeft, voelt Catsburg meer en meer de hete adem van de aandringende Citroëns van Muller en López in de nek. Opnieuw geeft de wedstrijdleiding een drive-through, ditmaal aan Mehdi Bennani vanwege een te vroege start. Aan het eind van ronde vijf komt de Fransman de pits in. Ondertussen maken Muller en López elkaar het leven zuur, López neemt de zesde plaats over en Catsburg kan even ademhalen.

160904 WTCC R1 Coronel Tom Coronel heeft het als altijd goed naar zijn zin in Japan

In de zevende ronde opent Monteiro de aanval op Björk in de strijd om de derde plaats en de Portugees gaat er voorbij. Daarmee heeft Honda op zijn thuiscircuit de volledige top drie in handen. Vooraan is de voorsprong van Michelisz al uitgelopen tot 3,3 seconden. Coronel rijdt vanwege de drive-throughs voor Demousier en Bennani op de twaalfde plek en houdt de druk op Honda-rijder Michigami.

Catsburg valt Björk aan voor de vierde plaats, maar krijgt het op zijn beurt zwaar te verduren van López. Onze landgenoot verliest zijn plek aan de Argentijn en in één moeite door gaat ook Muller er voorbij. Catsburg tikt even Muller aan, maar de Fransman houdt zijn auto onder controle. Ook López loopt schade op aan de achterkant van zijn auto en komt wat onder druk van Muller. Catsburg krijgt een waarschuwingsvlag vanwege het onveilig terugkeren op de baan. López passeert Björk en is daarmee vierde, en even later verliest Björk ook de vijfde plaats aan Muller.

De wedstrijdleiding blijft bezig en meldt in de elfde ronde, rijkelijk laat, dat de start van Coronel nog wordt onderzocht. Vooraan draaien de Honda's zonder problemen hun ronden en zo wint Michelisz heel comfortabel voor Huff, Monteiro, López, Muller, Björk, Catsburg, Chiton, Girolami en Tarquini. Coronel komt als twaalfde over de eindstreep.

160904 WTCC R1 podium
Het podium met vlnr Huff, Michelisz, Monteiro en Chilton als beste privérijder

160904_WTCC_Motegi_Uitslag_race_1.pdf
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet