NASCAR

NASCAR: Elliott Sadler wint Xfinity Darlington voor JR Motorsports

Elliott Sadler pakte op Darlington een overtuigende Xfinity-overwinning voor het team van JR Motorsports dat eigendom is van Dale Earnhardt Jr. die overigens vanwege een hersenschudding dit seizoen zelf niet meer in de NASCAR Sprint Cup in actie zal komen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Elliott Sadler
Mooie overwinning voor Elliott Sadler op Darlington in de Xfinity-series.

Elliott Sadler wint Xfinity Darlington voor JR Motorsports
Een beter geschenk kon de 41-jarige Sadler eigenlijk niet aan teambaas Dale Jr. geven door de Xfinity-wedstrjd op Darlington op zijn naam te schrijven. Earnhardt Jr. is nog steeds herstellende van een hersenschudding en komt dit jaar niet meer in actie. Twee ronden voor het einde van de wedstrijd kwam Sadler behoorlijk onder druk te staan van JGR-coureur Denny Hamlin. Dit keer had Hamlin in de eindsprint weinig kans en Sadler pakte op Darlington de allereerste overwinning in zijn carriere.

In 2013 en 2014 wist Hamlin tweemaal als tweede achter Kyle Busch te eindigen. In 32 starts op Darlington, waarvan 18 in de Sprint Cup, 13 in de Xfinity en eenmaal in de Truckseries moest Sadler het zonder overwinningen stellen. Elliott Sadler: "Hier heb ik altijd graag willen winnen." Denny Hamlin eindigde in Darlington als tweede nadat hij 47 ronden lang op kop gelegen had. Zijn teamgenoot Daniel Suarez eindigde als derde gevolgd door Kyle Larson.

Start Darlington
Start op Darlington.

Met nog 35 ronden te gaan nam Sadler definitief de leiding van Denny Hamlin over en wist zelfs een kleine voorsprong op de viervoudige Darlington-winnaar op te bouwen, die later weer teniet ging. Twee ronden voor het einde van de wedstrijd toucheerde Sadler de muur lichtjes waardoor Hamlin terrein kon goedmaken. In de allerlaatste ronde kwam Sadler nogmaals dichtbij Hamlin die het gat perfect wist dicht te houden. In de 147 ronden tellende wedstrijd reed Sadler maar liefst 75 ronden aan de leiding. Bij de herstarts kwam Hamlin's tweede versnelling gewoon te kort en dit kostte hem uiteindelijk toch de overwinning.

Elliott Sadler: "Deze overwinning is voor mijn teambaas Dale Jr. die mij een enorme kans heeft gegeven en hij weet wat ik allemaal heb moeten doormaken." Dale Jr. was er in ieder geval erg blij mee want hij twitterde direct terug dat hij trots op Sadler was omdat een overwinning nogal moeilijk te behalen is. "Dit is prachtig" aldus de tweet van Dale Jr.

Hamlin Allgaier
Mooie gevechten tussen Denny Hamlin en Justin Allgaier.


Met nog 57 ronden te gaan ging Kyle Larson aan Sadler voorbij, maar een lekke band verhinderde een tweede achtereenvolgend podium binnen een week. 44 ronden voor het einde moest Larson voor een ongeplande stop naar binnen. En dit kostte hem uiteindelijk de overwinning.

Uitslag
1. Elliott Sadler Chevrolet 147 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 147 ronden
3. Daniel Suarez Toyota 147 ronden
4. Kyle Larson Chevrolet 147 ronden
5. Brennan Poole Chevrolet 147 ronden
6. Erik Jones Toyota 147 ronden
7. Ryan Blaney Ford 147 ronden
8. Jeremy Clements Chevrolet 147 ronden
9. Brendan Jones Chevrolet 147 ronden
10. Ryan Preece Chevrolet 147 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet