Sportscars

WEC: Audi pakt met nipte marge pole in Mexico

160903 WEC Quali Audi
De nummer 8-Audi staat op pole voor de eerste FIA WEC-race in Mexico

Voor het eerst dit seizoen staan Loïc Duval en Lucas di Grassi op de pole-position voor een FIA WEC-race. In de kwalificatie voor de vijfde wedstrijd van het seizoen op het Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico reed de Frans-Braziliaanse combinatie in de Audi R18 met het startnummer 8 een gemiddelde tijd van 1:25,069 minuten, waarmee de twee rijders in een spannende sessie het Porsche-duo Neel Jani en Marc Lieb met het minimale verschil van 0,042 seconden voor wisten te blijven. Voor Audi was het de derde pole-position van het seizoen, in een sessie die eenmaal met de rode vlag werd onderbroken, nadat Nicolas Lapierre met de Signatech-Alpine in de rondte was gegaan. Ook op de tweede startrij staan een Audi en een Porsche: de nummer 7-Audi werd door Marcel Fässler en André Lotterer op de derde startplaats gezet, voor de nummer 1-Porsche, die in de kwalificatie werd bestuurd door Mark Webber en Brendon Hartley. Daarachter staan de beide Toyota's.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WEC

Zowel bij Audi als bij Toyota moest één van de rijders door blessure verstek laten gaan. Bij Audi was het plan om Benoît Tréluyer, eind juli tijdens de Nürburgring afwezig vanwege een bij het mountainbiken opgelopen rugblessure, dit weekeinde weer zijn terugkeer te laten beleven, maar nadat de Fransman afgelopen donderdag tijdens een testsessie 53 ronden reed, besloot het team hem voor de race toch buiten de auto te laten, zodat Tréluyer volledig kan herstellen voor de volgende FIA WEC-race op het circuit van Austin in Texas over twee weken. Eerder al kondigde Toyota aan dat Anthony Davidson dit weekeinde niet in actie zou komen, nadat hij bij een ongeval tijdens testritten op Magny Cours vorige maand enkele gekneusde ribben opliep.

Beste LMP2-auto in de kwalificatie was de RGR Sport by Morand-Ligier JS2-Nissan met Ricardo Gonzalez, Filip Albuquerque en Bruno Senna, op drie tienden van een seconde gevolgd door de Signatech-Alpine met Gustavo Menezes, Nicolas Lapierre en Stéphane Richelmi. Best geklasseerde Nederlander – want tevens de enige landgenoot die dit weekeinde in Mexico in actie komt – was Ho Pin Tung, die samen met zijn teamgenoten David Cheng en Nelson Panciatici in de Baxi DC Racing Alpine de negende plaats in de LMP2-klasse bezet.

160903 WEC Aston Martin qualifying De 'Dane Train'-Aston Martin staat op pole in GTE-Pro

In de LMGTE-Pro is de volledige eerste startrij voor Aston Martin, met Nicki Thiim/Marco Sørensen in de nummer 95-auto, alias 'The Dane Train' voor hun beide merktenoten Richie Stanaway/DarrenTurner. Daarachter volgen de AF Corse-Ferrari met Gianmaria Bruni en James Calado en de Dempsey-Proton-Porsche met Richard Lietz en Michael Christensen. In de LMTE-Am-klasse staat ook een Aston Martin vooraan, namelijk de auto van Paul Dalla Lana, Pedro Lamy en Mathias Lauda. De Abu Dhabi-Proton-Porsche met Khaled Al Qubaisi. David Heinemeier-Hansson en Patrick Long stzaat op de tweede plaats, gevolgd door de Gulf Racing UK-Porsche van Mike Wainwright, Adam Carroll en Ben Barker.

160903_FIA_WEC_Kwalificatie_Mexico.pdf

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet