WTCC

WTCC: López voert Citroën-top-3 in kwalificatie Motegi aan

160903 WTCC Quali Lopez Interview
José María López vertelt het verhaal van zijn pole-position aan Alex Legouix van Eurosport

José-María López veroverde de pole-position voor de tweede WTCC-race op het circuit van Motegi in Japan. In de derde en afsluitende kwalificatieheat bevestigde de Argentijnse Citroën-rijder zijn uitstekende vorm, want eerder was hij in de eerste en tweede sessie ook al het snelst. In de 'single lap showdown' van Q3 reed López een tijd van 1:55,602 minuten, waarmee hij zijn Franse teamgenoot Yvan Muller met niet minder dan 0,807 seconden het nakijken gaf. De Marokkaan Mehdi Bennani was in de Citroën C-Elysée van Sébastien Loeb Racing de best geklasseerde privérijder op de derde plaats, gevolgd door Tiago Monteiro als beste representant van Honda tijdens de thuisrace van het merk. Terwijl Nicky Catsburg zich met de Lada als zevende wist te kwalificeren, had Tom Coronel geen geluk in wat hij als zijn 'tweede thuisland' bestempelt: door een te hoog toerental in de tweede vrije training draaide hij de motor van zijn ROAL-Chevrolet in de vernieling. Vanwege de motorwissel wordt hij teruggezet naar de 19e plaats op de grid.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC

Voor José María López was het de 20e pole-position van zijn WTCC-carrière en de zesde van het seizoen. Bij een temperatuur van tegen de 30 graden hield hij het hoofd koel en deklasseerde zijn teamgenoot Muller, die tot dan toe de snelste tijd in handen had. Met de vijf bonuspunten voor de pole zet López weer een stap verder op weg naar zijn derde wereldtitel op rij, waarvan het binnenhalen, zeker nu de voorlaatste ronde van het kampioenschap in Thailand zo goed als zeker is, alleen nog maar een formaliteit lijkt. Achter de Citroëns van López, Muller en Bennani, Monteiro in de Honda en Tom Chilton in de tweede Sébastien Loeb Racing-Citroën, kwalificeerde de Argentijn Néstor Girolami zich bij zijn eerste optreden met de Volvo van Polestar Cyan Racing zich heel verdienstelijk als zesde, voor onze landgenoot Catsburg, Thed Björk in de tweede Volvo en de beide Honda-rijders Rob Huff en Norbert Michelisz, die de top tien completeerden. Huff en Michelisz starten daarmee vanaf de eerste rij voor de eerste wedstrijd, waarin de 'reversed grid' van toepassing is.

160903 WTCC Quali Catsburg Nicky Catsburg was de snelste Lada-rijder

In de MAC3-sessie (Manufacturers Against the Clock), waarin drie rijders per merk over twee ronden proberen gezamenlijk een snelle tijd neer te zetten, behaalde Citroën voor de vijfde maal dit seizoen de overwinning. Ditmaal kwamen fabrieksrijder José María López en Yvan Muller, alsmede SLR-coureur Tom Chilton namens het Franse merk in actie. Gedrieën kwamen ze tot een tijd van 3:59,494 minuten, waarmee ze 1,045 seconden sneller waren dan de drie Honda-rijders Huff, Michelisz en Monteiro. De Lada's werden als derde geklasseerd.

160903 WTCC Quali Citroen MAC3
De Citroëns waren het snelst in MAC3

160903_Uitslag_FIA_WTCC_Kwalificatie_Motegi.pdf

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet