Formula 4

Brits F4: Max Fewtrell versterkt kampioenschapsleiding

F4hoofdfoto

Carlin coureur Max Fewtrell heeft op Rockingham zijn leidende positie in het Brits F4 kampioenschap versterkt. Met een overwinning en twee podiumplaatsen heeft de jonge Engelsman zijn eerste titel in de autosport nu stevig in het vizier.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's Brits F4

Race 1: Eerste zege James Pull
De eerste race werd gewonnen door pole-sitter James Pull maar makkelijk was het niet. Een prima start zorgde ervoor dat hij als eerste Deene hairpin uit kwam maar daarna stond de Carlin-pupil vol onder druk van Alex Quinn. De 15-jarige Quinn is een talent uit de Racing Steps Foundation poel en liet op een kletsnat Rockingham zien hoeveel progressie hij heeft geboekt.

Toch was hij niet in staat om Pull voorbij te steken waardoor de 17-jarige Pull na zes podiumplaatsen nu eindelijk zijn eerste zege pakte.

Max Fewtrell deed intussen uitstekende zaken door zijn vijfde plek op de startgrid om te zetten in een derde plek op het podium, waardoor hij verder uitliep in het kampioenschap. Een prima wedstrijd maar de show werd vooral gestolen door Jamie Caroline. Want gestart als 18e wist Caroline zich helemaal op te werken naar de vierde plek.

F4Race1

Uitslag race 1:
1. James PULL Carlin 20m 25.263s
2. Alex QUINN Fortec +5.072s
3. Max FEWTRELL Carlin +5.907s
4. Jamie CAROLINE Fortec +15.962s
5. Sennan FIELDING JHR +19.799s
6. Rafael MARTINS Arden +20.499s

Race 2: Fielding pakt vijfde zege
De sleutel tot de zege in de tweede wedstrijd was zonder twijfel de start. Zo kwam Sennan Fielding vanaf de vierde plek op de grid, helemaal buitenom in de eerste bocht, om de leiding te pakken voor Fewtrell en Luis Leeds.

Leeds zette de druk er vol bij Fewtrell die zijn exit uit de hairpin verpestte en de rood-witte Arden Mygale langszij zag komen. Het gevecht tussen de twee titelkandidaten gaf Fielding de kans om weg te komen en zo zijn vijfde zege van het jaar te pakken.

Daarachter finishte Leeds als tweede, alweer de vijfde keer dat hij net naast de zege greep maar wel vlak voor Fewtrell die zijn tweede podium van het weekend pakte.

Vierde en vijfde finishten Caroline en Quinn terwijl Petru Florescu, de hoofdrolspeler van het vecht-incident tijdens de vorige race slechts zevende werd en mentaal geknakt lijkt te zijn.

F4race2

Uitslag race 2:
1. Sennan FIELDING JHR 20m 31.095s / 79.42mph
2. Luis LEEDS Arden +0.535s
3. Max FEWTRELL Carlin +1.013s
4. Jamie CAROLINE Fortec +5.855s
5. Alex QUINN Fortec +7.293s
6. Ayrton SIMMONS Arden +8.929s

Race 3: Fewtrell completeert prima weekend
De derde wedstrijd op Rockingham was een spektakelstuk met een verrassend einde. Polesitter Billy Monger mocht voor het eerst vanaf de eerste startplek starten en was redelijk weg. Dat gold ook voor Petru Florescu die meteen de aanval inzette op de jonge JHR coureur.

Monger hield verrassend genoeg stand en al gauw kreeg Florescu bezoek van teamgenoot Max Fewtrell en Sennan Fielding, de stalgenoot van Monger.

Om het slechte weekend van Florescu verder te onderstrepen werd de Roemeen binnen een paar ronden terugverwezen naar de vierde plek en begonnen Fewtrell en Fielding te jagen op Monger.

Ze leken een paar rondje tekort te komen maar uitgerekend in de allerlaatste ronde haperde de auto van Monger en kwam hij sputterend als derde over de finish, een verslagen rookie achterlatend. Fewtrell profiteerde optimaal van de pech bij Monger en won voor de tweede keer dit jaar terwijl Fielding met zijn tweede plaats nu ook de naaste uitdager van Fewtrell is geworden in het kampioenschap.

F4Race3

Uitslag race 3:
1. Max FEWTRELL Carlin 20m 20.064s / 85.86mph
2. Sennan FIELDING JHR +0.636s
3. Billy MONGER JHR +1.018s
4. Petru FLORESCU Carlin +1.660s
5. Alex QUINN Fortec +2.818s
6. Rafael MARTINS Arden +6.621s

Stand kampioenschap:
1. Fewtrell 287; 2. Fielding 263; 3. Leeds 252; 4. Pull 234; 5. DeFrancesco 222; 6. Florescu 220

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet