BTCC

BTCC: Chaos en verrassingen op Rockingham

hoofdfoto

Het achtste BTCC-weekend van het jaar op het circuit van Rockingham stond bol van de verrassingen, chaos en vooral een heel bijzonder record. En hoewel de drie races en de bijbehorende punten belangrijk zijn veranderde er helemaal niets aan de titelstrijd.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: BTCC

De eerste wedstrijd op het bijzondere circuit van Rockingham, deels Amerikaanse Oval, deels brits Mickey Mouse circuit, werd gewonnen door titelkandidaat Gordon Shedden. De Schot stond voor de tweede keer dit jaar op pole-position en was prima weg bij de start. Ford coureur Mat Jackson probeerde het aan de buitenkant van de eerste bocht maar moest passen en vervolgens zijn eigen tweede plek verdedigen ten opzichte van het Subaru duo Jason Plato en Colin Turkington.

De twee wit en blauwe Levorg GT's waren uitstekend weg bij de start en schoten voorbij Josh Cook in de MG. De Subaru's waren duidelijk de snelsten van het veld maar wat met name Plato ook probeerde, hij kwam niet voorbij een robuust rijdende Jackson.

Een safetycar periode kon er zelfs niet voor zorgen dat Shedden vooraan in het veld in de problemen kwam en zo wist hij de eerste wedstrijd naar zijn hand te zetten. Het feit dat concurrenten voor de titel als Matt Neal (7e), Sam Tordoff (10e) en Rob Collard (14e) ver achterbleven gaf de zege des meer waarde.

race1

Uitslag Race 1:
1. Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing 26:36.324
2. Mat JACKSON (GBR) Motorbase Performance +2.561s
3. Jason PLATO (GBR) Silverline Subaru BMR Racing +2.869s
4. Colin TURKINGTON (GBR) Silverline Subaru BMR Racing +3.165s
5. Josh COOK (GBR) MG Racing RCIB Insurance +8.741s
6. Ash SUTTON (GBR) MG Racing RCIB Insurance +12.144s

Al het goede werk wat Shedden in de eerste race had neergezet raakte hij pardoes in het tweede bedrijf weer kwijt. De Schot mocht dankzij zijn zege van pole-position starten maar een keuze voor de zachte compound Dunlop band in combinatie met een maximale succesballast zorgde ervoor dat de Honda terugviel en uiteindelijk als tiende finishte.

De grote winnaar van de tweede race was Sam Tordoff, gestart als tiende maar een goede start en een uitstekende eerste paar ronden zorgde ervoor dat de BMW op de derde plek terecht kwam. De enigen die nu nog in zijn weg stonden was het Ford-duo van Mat Jackson en Andrew Jordan. Tordoff was gewapend met de zachte compound band en wist die Dunlops wel overeind te houden waardoor hij binnen no-time kon vechten om de leiding.

Jackson was de eerste die moest buigen voor de BMW en met nog een paar ronden te gaan was ook Jordon niet meer in staat om de veel snellere Tordoff achter hem te houden. Tordoff liep weg bij Jordan terwijl de tweede BMW van Rob Collard in de eindfase van de wedstrijd nog voorbij Mat Jackson kwam.

race2

Uitslag Race 2:
1. Sam TORDOFF (GBR) Team JCT600 Racing 22m44.838s
2. Andrew JORDAN (GBR) Motorbase Performance +2.886s
3. Robert COLLARD (GBR) Team JCT600 Racing +3.085s
4. Mat JACKSON (GBR) Motorbase Performance +6.863s
5. Ash SUTTON (GBR) MG Racing RCIB Insurance +15.027s
6. Matt NEAL (GBR) Halfords Yuasa Racing +18.661s

Niet minder dan twaalf winnaars heeft het Brits toerwagenkampioenschap in 2016 –een record- nadat Aron Smith de derde race op Rockingham in de BKR Volkswagen wist te winnen.

De Ier zette zijn pole-position om in de leiding maar moest aanvankelijk Matt Neal en Mat Jackson afweren. De helft van de wedstrijd had hij Neal, toch ook nog een titelkandidaat, vlak achter hem maar naarmate de wedstrijd vorderde verloren de achtervolgers terrein.

De mantel werd opgepikt door Gordon Shedden en Colin Turkington, die gewapend met de hardere band langer de druk op de ketel konden houden. Shedden kwam een aantal keer langszij maar Smith wist van geen wijken. Niets zou tussen hem en de eerste overwinning van het jaar staan en Shedden begreep dat en riskeerde niet teveel met het oog op het kampioenschap.

Na krap een half uur racen bedroeg het verschil op de finish maar vier tiende van een seconde en was daar de overwinning voor Aron Smith, een echte verrassing.

race3

Uitslag Race 3:
1. Aron SMITH (IRL) BKR 29m49.905s
2. Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing +0.400s
3. Colin TURKINGTON (GBR) Silverline Subaru BMR Racing +0.572s
4. Matt NEAL (GBR) Halfords Yuasa Racing +3.491s
5. Mat JACKSON (GBR) Motorbase Performance +4.519s
6. Robert COLLARD (GBR) Team JCT600 Racing with GardX +4.936s

Stand kampioenschap:
1. Sam Tordoff 258 punten
2. Matt Neal 253
3. Gordon Shedden 238
4. Mat Jackson 230
5. Rob Collard 227
6. Colin Turkington 210

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet