Porsche Cups

Porsche Supercup: Mathieu Jaminet wint op Spa. Fantastisch debuut Larry ten Voorde

winnaar-jaminet

De overwinning van de zevende wedstrijd van de Porsche Supercup in Spa-Francorchamps ging naar Mathieu Jaminet. Na een spannend raceverloop controleerde de Fransman de wedstrijd en hield Sven Müller en Christian Engelhart achter zich. Voor de 21-jarige nieuwkomer Jaminet was het zijn eerste overwinning in deze internationale Porsche merkencup. Een opmerkelijk debuut voor de pas 19-jarige Larry ten Voorde. Onze landgenoot deed het in de kwalificatie al prima en mocht van de tiende startplaats vertrekken. Alsof hij al jaren in deze competitieve klasse rond rijdt pareerde de Race:pro motorsport-coureur diverse aanvallen en wist tijdens de wedstrijd nog twee rijders in te halen om uiteindelijk op een prachtige achtste plaats te finishen. Ook Charlie Frijns maakte indruk met een negende plaats. Twee Nederlanders bij de eerste tien hebben we al geruime tijd niet gezien, wat een luxe.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: RaceCam.de

Na de straf van Sven Müller op Hockenheim, waarbij hij zijn overwinning kwijt raakte aan Matteo Cairoli, was het nu de Italiaan die na negeren van gele vlaggen tijdens de trainingen, zijn behaalde poleposition zag verdwijnen door een drie plaatsen gridstraf. Grote concurrent Müller mocht nu vanaf pole vertrekken. Ook problemen voor titelkandidaat Jeffrey Schmidt, die na een verprutste kwalificatie pas als dertiende mocht vertrekken. Blije gezichten bij Larry ter Voorde en Charlie Frijns die respectievelijk van de 10de en 11de plaats mochten beginnen.

Na de start gaat het in de eerste rechterbocht 'La Source' meteen mis. Schmidt raakt na een te wilde start Philipp Frommenwiler, die daardoor spint. De Porsche van Patrick Eiseman verliest in dezelfde bocht de nodige vloeistoffen en moet de strijd staken, waarbij de wedstrijdleiding de safetycar laat vertrekken.

muller-jaminet

Na de herstart ontstaat er een kopgroep van vier wagens met Müller op kop, gevolgd door een aandringende Mathieu Jaminet, Cairoli en Christian Engelhart. Jaminet is veel sneller dan zijn Porsche-junior-collega Müller en passeert de Duitser in de snelle Pouhon bocht. Om de laatste plaatsen van de top tien wordt ook flink gestreden. De goed door de eerste ronden gekomen Larry ten Voorde en Charlie Frijns gaan de strijd met elkaar aan. Niet helemaal het weekend voor Schmidt die bij het insturen van Les Combes uit de wedstrijd wordt getikt door Steven Palette, die volkomen zijn rempunt mist.

frijns-actie

Ten koste van Zaid Ashkanani uit Koeweit pakt Larry ten Voorde de achtste plaats. Een inhaalmanoeuvre die even later door Charlie Frijns wordt gekopieerd. In de Busstop is het weer raak. Paul Rees heeft zijn Porsche niet meer onder controle, remt te laat, spint door het gras aan de binnenkant en komt weer de baan op om de ongelukkige Frommenwiller vol te raken. Geen safetycarperiode dit keer, maar een plaatselijke gele vlag. Jaminet controleert de wedstrijd en pakt zijn eerste overwinning, voor Müller en Engelhart. De laatste wordt als vierde afgevlagd, maar door een straf voor wederom Cairoli (inhaalactie buiten de baan boven op de Raidilon) krijgt hij toch de laatste podiumplaats toegewezen. De achtste ronde wordt komend weekend al gereden op de hogesnelheidsbaan van Monza. Hopelijk zien we Ten Voorde en Frijns na hun mooie prestatie op Spa ook weer hier terug.

podium-spa

Uitslag race:
1. Mathieu Jaminet (Martinet by Almeras) 11 ronden in 28:20,865
2. Sven Müller (Lechner MSG Racing Team) +1.118
3. Christian Engelhart (MRS GT-Racing) +3.437
4. Matteo Cairoli (FACH Auto Tech) +3.560
5. Michael Ammermüller (Lechner MSG Racing Team) +5.142
6. Robert Lukas (FÖRCH Racing by Lukas Motorsport) +9.147
7. Klaus Bachler (race:pro motorsport) +13.902
8. Larry ten Voorde (race:pro motorsport) +19.304
9. Charlie Frijns (Lechner MSG Racing Team) +22.880
10. Zaid Ashkanani (Lechner Racing Middle East) +23.718

Stand
1. Sven Müller 119
2 . Matteo Cairoli 99
3. Mathieu Jaminet 94
4. Michael Ammermüller 86
5. Jeffrey Schmidt 78
6. Robert Lukas 74
7. Christian Engelhart 55
8. Philipp Frommenwiler 47
9. Ben Barker 44
10. Steven Palette 42

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet