Sportscars

Sportscars: Corvette wint opnieuw, Lamborghini wint voor het eerst, tik kost Bleekemolen podiumplaats

160829 IMSA VIR Race Corvette
De Corvette van Magnussen/Garcia was op VIR een klasse apart

Corvette Racing blijft maar winnen in het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Na de successen in Daytona en Sebring aan het begin van het seizoen moest het fabrieksteam onder leiding van Doug Fehan heel lang wachten op de honderdste zege, maar toen die in Lakeville eenmaal binnen was, volgden de nummers 101 op Elkhart Lake en 102 in rap tempo. Die laatste was er gisteravond tijdens 'The Michelin GT Challenge at VIR', waar Jan Magnussen en Antonio Garcia vanaf pole vrijwel de gehele wedstrijd aan de leiding reden en de overwinning veiligstelden. In een 'green-white-chequered', een sprint van één slotronde na een late neutralisatie, eindigde de nummer 66-Ford met Joey Hand en Dirk Müller op de tweede plaats. In de GTD-klasse zorgde het Paul Miller Racing-duo Madison Snow en Bryan Sellers ondanks een excursie naast de baan – zoals vele rijders overkwam – voor de eerste IMSA-overwinning met de Lamborghini Huracán GT3. Jeroen Bleekemolen en Ben Keating leken met de Viperexchange.com-Riley-Viper lange tijd op weg naar de derde plaats, totdat Bleekemolen in de slotfase een tikje kreeg van een van de beide GTLM-fabrieks-Porsches. Vanwege een verstopte radiator moest onze landgenoot nog een keer de pits in, waarna het Viper-duo als zevende in de klasse over de eindstreep kwam. Na diskwalificatie van de Magnus-Audi werd dat uiteindelijk nog de zesde plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, Jeroen Bleekemolen (1)

160829 IMSA VIR Race Corvette finish Blijdschap bij Jan Magnussen en teambaas Doug Fehan (r.) als Antonio Garcia als winnaar binnenkomt

Terwijl tal van andere auto's in de GTLM-klasse problemen hadden tijdens de twee uur en 40 minuten durende race op Virginia International Raceway (een afgelopen wiel voor de nummer 100-BMW, excursies naast de baan voor de nummer 25-BMW, de nummer 67-Ford en de nummer 911-Porsche, een lekke band voor de nummer 63-Ferrari en een crash voor de nummer 4-Corvette met nog zes minuten te gaan, die zorgde voor de enige neutralisatie in de wedstrijd), kenden Antonio Garcia en Jan Magnussen vanaf pole-position een nagenoeg probleemloze race. Magussen reed de eerste 28 ronden aan de leiding, waarna Garcia het karwei afmaakte en de overwinning naar huis reed. De Spanjaard vocht daarbij een spannend duel uit met Dirk Müller in de nummer 66-Ford. Ook in de enige vliegende ronde tot aan de finish die volgde na de neutralisatie, wist Garcia de Ford voor te blijven. De strijd om de derde plaats werd beslist bij de herstart voor die laatste ronde: Earl Bamber in de nummer 912-Porsche reed op de vierde positie, net achter de Risi-Ferrari met Toni Vilander. In de eerste bocht was er contact tussen de twee kemphanen, waarbij Vilander in de rondte ging en uiteindelijk als zevende eindigde, terwijl Bamber de laatste podiumplaats veroverde.

160829 IMSA VIR Race Lamborghini
Eerste IMSA-overwinning voor Lamborghini dankzij Paul Miller Racing

In GTD was, evenals daags tevoren tijdens de kwalificatie, de Paul Miller Racing-Lamborghini van Madison Snow en Bryan Sellers een klasse apart. Snow bouwde in de openingsstint een voorsprong van zo'n 20 seconden op, waarna Sellers de marge in de tweede helft van de race wist te verdedigen. Daarmee zorgde het duo voor de eerste Lamborghini-overwinning in de Amerikaanse IMSA-competitie. De tweede plaats was voor de Stevenson Motorsport-Audi van Lawson Aschenbach en Matt Bell, die daarmee hun beste IMSA-resultaat tot nu toe behaalden. De Magnus Racing-Audi van Andy Lally en John Potter kwam als derde in de klasse over de eindstreep, maar de auto bleek tijdens de technische keuring na afloop te laag, waardoor het duo uit de uitslag gehaald werd. De derde plaats ging daarmee naar de andere Stevenson-Audi met Robin Liddell en Andrew Davis.

160829 IMSA VIR Race Viper schade
De sporen van de tik die Jeroen Bleekemolen van een van de GTLM-Porsches kreeg, zijn duidelijk zichtbaar

Bij ontstentenis van de PC-klasse, waardoor Renger van der Zande een vrij weekeinde had en thuis samen met vriendin Carlijn extra kon genieten van hun afgelopen woensdag geboren dochter Lola, was Jeroen Bleekemolen de enige Nederlandse deelnemer op Virginia International Raceway. Zijn relaas na afloop van de wedstrijd: "Het ging heel goed, we lagen een tijdlang zelfs op de derde plek. De auto deed het ook goed. Ik heb mooie gevechten gehad, maar toen helaas een klein tikje op de achterbumper van een GTLM-Porsche, waardoor ik naast de baan belandde. Het was maar een heel zacht tikje, maar wel genoeg om me eraf te duwen. Er is eigenlijk maar één lijn op het nieuwe asfalt hier. Dat was wel heel erg balen! Het heeft me de race gekost, want er zat heel veel gras in de radiator, waardoor ik de pits in moest om het weg te laten halen. Zonde, want we hadden makkelijk derde kunnen worden en dat was voor het kampioenschap helemaal top geweest. Nu plek zeven. Je kunt er weinig aan doen als iemand zoiets doet, totaal onnodig! Degene die het deed lag op de achtste plek in zijn klasse... Maar goed, we kijken nu weer vooruit, de snelheid was redelijk goed en hopelijk kunnen we de volgende race weer volop meedoen!"

160829 IMSA VIR Race trophies
Originele trofeeën voor 'The Michelin GT Challege at VIR'


160828 Uitslag IMSA race VIR.pdf


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet