NASCAR

NASCAR: Doorbraak Kyle Larson in Michigan. “Geparkeerd voor Bryan Clauson”

99 races moest het team van Chip Ganassi op een NASCAR Sprint Cup-overwinning wachten. Sinds Talladega 2013 met Jamie McMurray wist het team geen enkele wedstrijd meer te winnen. 99 races duurde eveneens de doorbraak van Kyle Larson, die in 2014 Juan Pablo Montoya bij het Sprint Cup Team van Ganassi opvolgde. Larson was de afgelopen jaren vaak dichtbij de overwinning maar er ging altijd wel iets mis. Op Michigan eindelijk de doorbraak.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Larson Parkeert
Kyle Larson gooit het stuur uit de cockpit. "Geparkeerd voor Bryan Clauson." wat een prachtig eerbetoon op de Michigan International Speedway aan de omgekomen Indy 500 rijder.


Doorbraak Kyle Larson in Michigan "Geparkeerd voor Bryan Clauson"
Op 7 augustus overleed Indycar-rijder Bryan Clauson na een midget crash in Kansas. Clauson en Larson kwam elkaar al in hun jeugd op de Amerikaanse circuits tegen. Jarenlang maakten beide boezemvrienden de diverse Amerikaanse autosportlocaties onveilig in alles wat maar vier wielen had. Beiden gingen ieder een verschillende weg. Larson werd door NASCAR opgepikt in hun programma voor culturele minderheden terwijl Clauson zijn draai eigenlijk niet wist te vinden.

Met zijn eerste NASCAR Sprint-zege in zicht liet Larson in het zicht van de finish de waterlanders lopen...... Na de finish werden de emoties Larson even teveel. "Ik heb hem geparkeerd voor de familie Clauson. Deze is voor hen. Ik voelde het aankomen aldus een betraande Larson. Wij gaan Bryan erg missen. Voor hem heb ik hem hier geparkeerd" aldus de emotionele Ganassi-coureur.In de 156e nam Chase Elliott bij de reguliere stops de leiding van Larson over. Een klapband van Michael Annett in de 187e ronde gaf Larson exact de kans die hij nodig had.

Larson Groepje
Prachtig racen op Michigan tussen Larson, Logano, Blaney en Harvick.

In de 192e ronde pakte de Ganassi-coureur definitief de leiding terwijl Chase Elliott iets teveel wielspin had en daardoor zijn momentum verloor. Larson versloeg Elliott met een voorsprong van 1.478 secs.Elliott die in de 193e ronde Keselowski gepasseerd was, kon zijn teleurstelling dan ook nauwelijks verbergen. "Voor de tweede keer heb ik mijn team in de steek gelaten. Wij hadden een erg goede auto hier. Van de kansen die ik krijg probeer ik gebruik te maken. Maar hier op Michigan deed ik voor de tweede achtereenvolgende keer niet goed. Bovendien moeten mijn herstarts zich verbeteren. Geen sterk punt en zeker niet op Michigan" aldus een zwaar gestelde Elliott. Positief punt is dat hij als elfde in de tussenstand van het kampioenschap genoteerd staat en als rijder zonder overwinning het meeste aantal punten vergaard heeft.

Pitstop Logano
Op Michigan meestal weinig pitstops onder neutralisatie. Druk verkeer in de pitlane.

Earnhardt nog steeds niet fit
Dale Earnhardt Jr. is nog steeds niet fit en werd op Michigan door de jonge Alex Bowman bij het team van Hendrick Motorsports vervangen. Bowman deed het op een zesde plek eigenlijk uitstekend maar na ongeveer veertig ronden deden er zich bij de 88 problemen met de ontsteking voor. Bowman verloor maar liefst vijf ronden en werd als 30e geklasseerd.

2016 Kyle Busch
Kostbare fout van Kyle Busch.

Ook voor Kyle Busch werd het een slechte dag in Michigan. Zonder iets te raken spinde hij al in de 25e ronde en liep daarbij een lekke band op. Vrijwel de gehele wedstrijd probeerde Busch in dezelfde ronde als de leiders terug te komen maar verloor te veel tijd en werd op één ronde achterstand als 19e geklasseerd. Een slechte pitstop van de HMS-crew betekende dat Jimmie Johnson in de slotfase geen rol meer voor de overwinning speelde. Hij eindigde als zesde.Op Michigan reden de NASCAR Sprint Cup-auto's overigens met het z.g. "Low-low Dowforce" pakket. Het was de laatste try-out voor het aerodynamische pakket van 2017 wordt vrijgegeven.

Larson vrouw en kind
Larson met vriendin Katelyn Sweet en Babty Owen na de wedstrijd.

Uitslag
1. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
2. Chase Elliott Chevrolet 200 ronden
3. Brad Keselowski Ford 200 ronden
4. Ryan Blaney Ford 200 ronden
5. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
6. Jimmie Johnson Chevrolet 200 ronden
7. Carl Edwards Toyota 200 ronden
8. Jamie McMurray Chevrolet 200 ronden
9. Denny Hamlin Toyota 200 ronden
10. Joey Logano Ford 200 ronden

2016 Larson dak
Prachtig succes voor Kyle Larson in Michigan.

.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet