Formule 2

GP2: Giovinazzi wint sprintrace op Spa, Gasly schittert, Rowland P8, De Jong P16

 SBB6155

Het team van Prema heeft ook zijn tweede racewinst van het GP2-weekend op Spa binnen. Deze keer was het Antonio Giovinazzi die de buit binnenhaalde voor het debuterende én beste team in de GP2. De Italiaan passeerde poleman Gustav Malja (Rapax) na zeven ronden en reed de race daarna beheerst uit. Malja bleef op zijn beurt Luca Ghiotto (Trident) voor. De held van de wedstrijd was Pierre Gasly, die met beschadigde voorvleugel de ene na de andere briljante inhaalactie liet zien in een verder vrij statische wedstrijd. De lijstaanvoerder klom zo op van de tiende naar de vierde plaats. Oliver Rowland haalde het laatste punt binnen voor MP, na een stommiteit van Sergey Sirotkin in de laatste bocht. Daniël de Jong werd 16e. (UPDATE: uitslag vanaf P6 veranderd na straffengala.)

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

De sprintrace op Spa was een wedstrijd waarin voor GP2-begrippen relatief weinig gebeurde, maar toch voelde je dat er elk moment iets kón gebeuren – niet zo gek in een race waarin de top-zeven halverwege de wedstrijd op minder dan vier seconden uit elkaar lag, zonder elkaar echt te kunnen bedreigen.

 X0W2149

Eén inhaalactie in die top-zeven was tot dan toe significant gebleken. Gustav Malja was goed vertrokken van pole, maar kreeg meteen Antonio Giovinazzi achter zich aan. De Italiaan had bij de start meteen zijn landgenoot Luca Ghiotto verschalkt en zat te wachten op het moment dat het echt kon. In de zevende van 18 ronden was het zover: de Prema-auto reed op de Kemmel vrij eenvoudig aan de auto van de Zweed voorbij, die desondanks aan de beste race uit zijn GP2-carrière bezig was.

Zo leidde opnieuw een auto van Prema de wedstrijd, nadat Pierre Gasly gisteren al had gewonnen. Achter Malja en Ghiotto volgden op korte afstand Raffaele Marciello en Artem Markelov. Van de twee Russian Time-auto's leek de laatste de snelste, maar Markelov was voorzichtig met inhaalpogingen, ook omdat teamgenoot Marciello nog een titelkandidaat was. Het korte volgen van de Rus zou hem later duur komen te staan, want hij werd een van de weinigen die aan het slot met bandenslijtage te maken kreeg. Jammer, want de manier waarop Markelov in de openingsronde naar de vijfde oprukte ten koste van Jordan King (Racing Engineering) en Alex Lynn (DAMS) was indrukwekkend.

 SBB5020

Toch was er maar één man die écht indruk maakte: Pierre Gasly, de winnaar van gisteren en de leider in het klassement. Helmut Marko zal tevreden hebben toegekeken, Daniil Kvyat iets minder. Ook al maakte de Fransman geen beste start, waardoor hij terugviel van de achtste naar de tiende plaats, hij had al snel afgerekend met Sergey Sirotkin (ART). Daarna probeerde hij bij Les Combes Oliver Rowland te passeren, maar daarbij beschadigde hij zijn voorvleugel. Schade of niet, nu stond Gasly helemaal op scherp: de race zou vanaf dat moment in het teken staan van de ene na de andere briljante inhaalactie van de Red Bull-junior.

De mooiste kwam meteen al: vanuit La Source zette Gasly zijn auto onverschrokken opnieuw naast die van Rowland, om hem er tot voorbij Eau Rouge naast te houden. Op weg naar de Raidillon moest de Brit zich gewonnen geven. In de derde ronde moest Lynn eraan geloven, in de 12e ronde werd King buitenom in de Busstop ingehaald. Twee ronden verkocht Gasly in Fagnes een geweldige dummy aan Markelov, waarna in de 15e ronde ook Marciello de ontketende Prema-coureur voorbij zag komen, nu binnendoor bij het aanremmen van de Busstop. Gasly's winst van gisteren was voortreffelijk, maar dit was zijn beste race van het weekend en misschien wel van zijn GP2-carrière.

 L0U0881

Zijn titelrivaal Sergey Sirotkin had intussen juist een weekend om te vergeten. Was hij gisteren al dom bezig door Rowland te blijven aanvallen terwijl samenwerking met de Brit slimmer was geweest om voorbij Sergio Canamasas te komen, vandaag voegde hij er nog een stommiteit aan toe – opnieuw met Rowland vlak in de buurt.

De twee hadden rondenlang als negende en tiende gecirculeerd, net buiten de punten, en op zekere afstand van de top-acht. Aan het slot viel Artem Markelov echter weg uit de top-vijf, met banden die hun langste tijd hadden gehad. Nadat Gasly, King en Lynn hem naar de achtste plaats hadden terugverwezen, viel hij in de laatste ronde in de klauwen van Rowland en Sirotkin. Gedrieën stormden ze op de Busstop, waarna de pure wanhoop sprak uit de mislukte uitremactie van Sirotkin, die zijn landgenoot in de rondte tikte. Rowland profiteerde buitenom en pakte zo het laatste punt. Sirotkin zal voor zijn daad ongetwijfeld nog een straf krijgen.

 SLA5036

Daniël de Jong vocht in de race duels uit met Norman Nato, Nabil Jeffri en Marvin Kirchhöfer, met als eindresultaat dat hij als 16e eindigde.

Gasly voert het kampioenschap nu ruim aan, vóór zijn teamgenoot Giovinazzi. Achter het dominante Prema-duo volgen Marciello, Sirotkin en Rowland inmiddels op respectabele afstand.

 SBB5138

UPDATE: na afloop kregen maar liefst zeven coureurs tijdstraffen uitgedeeld. Sergey Sirotkin kreeg tien seconden voor zijn charge op Markelov, terwijl hij ook tot de groep van zeven behoorde die werd bestraft voor het gebruik van DRS in de openingsronde, toen het nog niet was toegestaan. Daar zaten ook Lynn en King bij, zodat Rowland, Canamasas en Nato opschuiven in de punten.

GP2, Spa, race 2, 28 augustus 2016 (aangepast)

1. Antonio Giovinazzi - Prema - 18 ronden, 36'48"422
2. Gustav Malja - Rapax - 2"359
3. Luca Ghiotto - Trident - 3"921
4. Pierre Gasly - Prema - 4"479
5. Raffaele Marciello - Russian Time - 6"634
6. Oliver Rowland - MP - 13"133
7. Sergio Canamasas - Carlin - 16"274
8. Norman Nato - Racing Engineering - 17"011
9. Nicholas Latifi - DAMS - 18"821
10. Alex Lynn - DAMS - 19"045 *
11. Nobuharu Matsushita - ART - 20"170
12. Jordan King - Racing Engineering - 20"458 *
13. Mitch Evans - Campos - 20"713
14. Marvin Kirchhöfer - Carlin - 24"657
15. Sean Gelael - Campos - 34"203
16. Sergey Sirotkin - ART - 35"557 **
17. Daniël de Jong - MP - 35"989 *
18. Nabil Jeffri - Arden - 41"645 *
19. Philo Paz Armand - Trident - 43"500
20. Jimmy Eriksson - Arden - 1'36"962 *
21. Artem Markelov - Russian Time - 1 ronde
22. Arthur Pic - Rapax - 1 ronde

* tijdstraffen van 10 seconden

Snelste ronde: Antonio Giovinazzi, 2'01"329

Stand kampioenschap
1.Gasly 146; 2.Giovinazzi 129; 3.Marciello 120; 4.Sirotkin 115; 5.Rowland 104; 6.King 98; 7.Lynn 87; 8.Nato 82; 9.Ghiotto 80; 10.Markelov 77.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet