V8 Supercars

V8 Supercars: Record 100e overwinning voor Jamie Whincup op Sydney Motorsports Park

Na een aantal tweede plaatsen is Jamie Whincup er dan toch in geslaagd om zijn 100e V8 Supercar-overwinning te behalen. In de 200 km. lange hoofdwedstrijd eindigde hij als eerste voor zijn teamgenoot Craig Lowndes die gisteren zijn 600e wedstrijd reed. Shane van Gisbergen eindigde na in de rondte te zijn gedraaid toch nog als vijfde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Holden/Red Bull/Nissan/DJR Team Penske

2016 Whincup
JDub. ofwel Jamie Whincup op weg naar zijn 100e recordzege.


Record 100e overwinning voor Jamie Whincup op Sydney Motorsports Park
De Triple Eight strategie om als eerste met de pitstops te beginnen werkte perfect. Het team stevende op haar zevende achtereenvolgende overwinning af. Twintig ronden voor het einde van de wedstrijd maakten zowel Whincup als Lowndes hun laatste stops. In de openingsfase wist Lowndes al snel polesitter Chaz Mostert te verschalken. De PRA-Ford rijder eindigde als derde.

Winnaar Jamie Whincup: " Ik zou liegen om te zeggen dat het geen opluchting is dat ik mijn 100e overwinning behaald heb. Het is een eer om mij met deze mijlpaal bij mijn teammaat Craig Lowndes aan te sluiten. Vandaag paste werkelijk alles. Bij de eerste stint was de auto nog gewoon, maar het team jutte mij wel op, zeker na die laatste snelle stop. Ik wil nog niet al te ver vooruit kijken omdat ik nog steeds plezier aan het racen beleef. Ik houd ervan om te racen en rondjes te rijden. En het winnen van races maakt je nooit oud. Het motiveert alleen maar. Tien jaar geleden behaalde ik mijn allereerste overwinning met dezelfde crew. Hiervoor wil ik het Triple Eight Team massaal bedanken."

2016 Mostert
Goed resultaat voor Chaz Mostert.

Polesitter Chaz Mostert moet het inmiddels alweer een jaar zonder overwinningen stellen en pakte de derde plek. Chaz Mostert: " Ik verwachtte niet om vandaag nogmaals de pole te pakken. Zeker niet met koude banden. Het was fantastisch en het team gaf mij dan ook een fantastische auto. Het team werkt al vrijwel het gehele jaar aan consistentie. En na de laatste testdag beschikken wij zeker over een goed pakket. Wij moeten nog wel aan de auto werken omdat de bandenslijtage nog iets te hoog is. Gedurende het weekend hebben we wel veel geleerd maar er moet op een aantal terreinen nog aan de auto gewerkt worden. Wij hebben een duidelijke visie hierover. De Top vier moet mogelijk blijven. Ik denk dat we nu zevende in het kampioenschap staan of zoiets. Gezien waar we begin dit jaar stonden is dit een fantastische comeback. Ik kijk nu al uit naar de kickoff van het Enduro-seizoen op Sandown. Hopelijk blijven de goede resultaten komen."

2016 Fabian Coulthard
Tevreden gezichten bij DJR Team Penske.

Fabian Coulthard kwalificeerde zich als tiende maar profiteerde toen Shane van Gisbergen door James Moffat in de rondte werd gedraaid.Fabian Coulthard: " Wij hebben het gehele weekend hard gewerkt en dit is voor het team een goed resultaat. Het was erg belangrijk om voor mijn teamgenoot Scott Pye te starten zodat ik bij de pitstops niet opgehouden kon worden. Een goede start en agressiviteit in de beginfase tekenden voor een goed wedstrijdverloop. De eerste stop verliep met wat moeite maar er meer mensen met de banden in moeilijkheden. Wij gaan zeker niet met lege handen naar huis en dit weekend heeft zeker weer aan onze ontwikkeling bijgedragen."

2016 T Kelly
Goed resultaat voor Todd Kelly in R2 dit weekend.

Shane van Gisbergen: " Onze auto was zeker niet zo goed als gisteren en beschikte ook niet over de snelheid van de Top 3. Maar we waren "the best of the rest" Het was niet erg goed om aan het einde nog een plek te verliezen door in de rondte gaan maar gelukkig verloor ik maar één plek. Felicitaties aan Jamie Whincup voor zijn 100e overwinning. Cool. Binnen één week gaan wij met Alex Premat testen zodat we op Sandown goed uit de verf kunnen komen."

2016 JDub 100
100 V8 Supercar-overwinningen voor Jamie Whincup, die ook wel de bijnaam JDub heeft...

Scott McLaughlin eindigde als zesde gevolgd door Garth Tander, Todd Kelly en Michael Caruso. Voor zowel Mark Winterbottom als Will Davison werd het een miserabele dag. Winterbottom kwam na een bandenprobleem niet verder dan een veertiende plek en Davison kwam in de wedstrijd zelfs aan het begin van de pitlane door een miscalculatie zonder brandstof te staan. Een 26e plek was het resultaat voor de Tekno Autosports-coureur.

Uitslag
1 Red Bull Racing Australia Jamie Whincup Holden Commodore VF 51 ronden  01:20:45.1664
2 TeamVortex Craig Lowndes Holden Commodore VF 51 ronden  01:20:47.8250
3 Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 51 ronden  01:20:53.2972
4 DJR Team Penske Fabian Coulthard Ford Falcon FG/X 51 ronden  01:21:00.6161
5 Red Bull Racing Australia Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 51 ronden  01:21:06.7958
6 Wilson Security Racing GRM Scott McLaughlin Volvo S60 51 ronden 01:21:09.0119
7 Holden Racing Team Garth Tander Holden Commodore VF 51 ronden  01:21:10.8603
8 Holden Racing Team James Courtney Holden Commodore VF 51 ronden 01:21:11.2741
9 carsales Racing Todd Kelly Nissan Altima 51 ronden  01:21:30.2833
10 Nissan Motorsport Michael Caruso Nissan Altima 51 ronden 01:21:30.4625
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet