IndyCar

Indycar: Graham Rahal wint bloedstollende Texas 600

In een adembenemend slot op de Texas Motor Speedway versloeg Graham Rahal de Canadees James Hinchcliffe met een voorsprong van 0.0080 secs. De "closest" finish ooit op de Texas Motor Speedway. Op 12 juni jl. moest de wedstrijd op dezelfde baan vanwege regen na 71 ronden afgebroken werden en de resterende wedstrijdronden werden vannacht afgewerkt. Maar wat een finish!!

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2016 Start Texas
James Hinchcliffe reed vele ronden op kop dat wel.


Graham Rahal wint bloedstollende Texas 600
Op 12 juni jl. werd de Texas 600 na 71 ronden vanwege regen voortijdig afgebroken. Indycar besloot om de resterende wedstrijdronden naar zaterdag 27 augustus te verplaatsen. Tussen acht coureurs wisselde de kop maar liefst veertien maal. Met de rondes van 12 juni jl. meegeteld reed Hinchcliffe in totaal 188 ronden op kop.

Na de laatste herstart in de 240e ronde namen Hinchcliffe en Rahal het commando, gevolgd door Helio Castroneves, Tony Kanaan en Simon Pagenaud. De enige deelnemers die zich overigens nog in dezelfde ronde bevonden. In de 244e ronde reed de Top 4 naast elkaar!

In de allerlaatste ronde Rahal ging tussen Turn 3 en Turn 4 naar binnen en pakte met een miniem verschil de leiding. Voor Rahal betekende het zijn vierde Indycar-overwinning. Op de Mid Ohio Sports Car Course behaalde Rahal in augustus 2015 zijn laatste overwinning.

2016 Rahal 1
Graham Rahal eindelijk een factor.

Graham Rahal: " Ik wilde dit jaar toch nog wel een overwinning behalen. Bij de laatste neutralisatie dacht ik dat dit weleens mijn kans kon zijn. Het werkte perfect. Ik wist dat ik Hinchcliffe voor de gek moest houden aan de bovenzijde omdat er eigenlijk maar één kans was om hem onderaan aan de binnenzijde te pakken. Ik had wel erg veel geluk dat het werkte en ik moet "Hinch" wel bedanken dat hij mij genoeg ruimte gaf en dat het niet in tranen eindigde." Voor Hinchcliffe betekende het zijn beste resultaat sinds NOLA Motorsports Park in april 2015.

James Hinchcliffe: "Toen we van Tony Kanaan afstand genomen hadden ging het tussen Graham en mij. Ik dacht dat ik aan de buitenkant momentum had. Ik heb het al zovele malen van tevoren gezien. En ik dacht zeker dat het zou lukken. Maar in het midden van Turn 3 en Turn 4 had hij zoveel snelheid. En dat was gewoon voor hem het moment. Moeilijk om een goede auto te hebben en zoveel ronden aan de leiding te rijden. Behalve die ene die telde."

2016 TK
Tony Kanaan zorgde voor vuurwerk.

Achter Rahal en Hinchcliffe eindigde Tony Kanaan met een 76e Indycarpodium als derde en Simon Pagenaud als vierde. Simon Pagenaud: "Wat was dit spannend. Ik geloof niet dat ik nog adem over heb en dacht wel een kans te hebben. Maar we reden vier breed en ik werd ook nog eens door iemand geraakt die mij richting Hinchcliffe duwde waardoor ik gas moest terugnemen. Anders was er een enorme crash geweest.

2016 Gevecht
Dit is nu "Racing Pure" Hinchcliffe, Kanaan en Rahal knokken voor de overwinning.

Met nog twee races te gaan heeft Pagenaud nog 28 punten voorsprong op zijn Penske-teamgenoot Will Power. De volgende wedstrijden zijn 4 september op het vernieuwde Watkins Glen en 18 september op Sonoma.

Aan de wedstrijd op de Texas Motor Speedway namen 20 van de 22 auto's deel die op 12 juni jl. aan de start stonden. De gecrashte bolides van Conor Daly en Josef Newgarden mochten reglementair gezien niet meer starten omdat zij destijds volgens reglement nooit meer op tijd gerepareerd konden worden.

2016 Rahal
Winnaar Graham Rahal.

Uitslag
1. Graham Rahal Dallara Honda 248 ronden
2. James Hinchcliffe Dallara Honda 248 ronden
3. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 248 ronden
4. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 248 ronden
5. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 248 ronden
6. Charlie Kimball Dallara Honda 247 ronden
7. Carlos Munoz Dallara Honda 247 ronden
8. Will Power Dallara Chevrolet 247 ronden
9. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 246 ronden
10. Sebastien Bourdais Dallara Chevrolet 246 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet