Sportscars

Sportscars: Corvettes veroveren volledige eerste startrij VIR, Bleekemolen/Keating starten als zevende

160827 IMSA quali Magnussen
Voor het eerst na ruim twee jaar staat Jan Magnussen weer eens op pole in IMSA

Een volledige eerste startrij voor de beide fabrieks-Corvettes, met de snelste tijd voor Jan Magnussen, was het resultaat van de kwalificatie voor het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op Virginia International Raceway. Tijdens het evenement, dat jarenlang 'Oak Tree Grand Prix' heette, naar de enorme eik die symbool stond voor het circuit, maar in 2013 na een zware storm sneuvelde, staan dit weekeinde alleen de GT's uit de GTLM- en GTD-divisies aan de start. Zo dekt naam 'The Michelin GT Challenge at VIR' dan ook de lading. Snelste auto in de GTD-klasse was de Paul Miller Racing-Lamborghini met Brian Sellers en Madison Snow. Ben Keating kwalificeerde de Viperexchange.com/Riley Motorsports-Viper, die hij deelt met Jeroen Bleekemolen, als zevende in de GTD-klasse.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Nadat Antonio Garcia eerder dit seizoen op het circuit van Mosport in Canada al een keer de pole in de GTLM-klasse behaalde, was het ditmaal zijn teamgenoot Jan Magnussen die in de nummer 3-Corvette de snelste kwalificatietijd voor zich wist te laten noteren. De Deen kwam tot een tijd van 1:41,557 minuten en veroverde daarmee voor het eerst sinds Long Beach 2014 weer eens de pole in IMSA. "We hadden eerder deze week een heel goede test op Road Atlanta en een aantal dingen uit die test konden we hier gebruiken", verklaarde Magnussen naderhand. Het verschil was minimaal, want merkgenoot Tom Milner kwam in zijn thuisrace – hij stamt uit de staat Virginia – in de nummer 4-Corvette tot een tijd van 1:41,568 minuten en kwam daarmee 0,011 seconden op Magnussen tekort. Milner en partner Oliver Gavin wonnen de GTLM-klasse in de twee afgelopen IMSA-races en staan dit seizoen al op vier overwinningen. Achter de beide Corvettes staan de nummer 66-Ford GT dankzij Joey Hand en de nummer 62-Risi Ferrari met Toni Vilander achter het stuur op de tweede startrij. De derde rij is volledig in handen van de beide fabrieks-BMW's, daarachter volgt de snelste van de beide fabrieks-Porsches met Patrick Pilet en Nick Tandy.

160827 IMSA quali Snow Madison Snow was met de Paul Miller-Lamborghini het snelst in GTD

In de GTD-klasse zorgde Madison Snow voor zijn eerste IMSA-pole en de derde van het seizoen voor Lamborghini, na de eerdere trainingssuccessen in Detroit en Lime Rock. Met de Paul Miller Racing-Lamborghini Huracán, uitgevoerd in de kleuren van Castrol Edge, reed Snow een tijd van 1:44,956 minuten. Net als in de GTLM-klasse betekende dat een nieuw kwalificatierecord op het recentelijk opnieuw geasfalteerde circuit. Naast Snow staat Matt Bell in de nummer 9-Stevenson-Audi op de tweede plaats, terwijl Cedric Sbirazzuoli in de Lamborghini van Dream Racing Motorsport de derde plaats voor zich opeiste. Met de nummer 6-Stevenson-Audi op de vierde positie is ook de tweede rij mooi verdeeld tussen een Lamborghini en een Audi. De Riley-Viper van Jeroen Bleekemolen en Ben Keating start als zevende in een GTD-veld, dat na het uitstappen van diverse Porsche-teams behoorlijk is gedecimeerd.

160827 IMSA Quali Bleekemolen
De Riley-Viper vertrekt als zevende

160827_Uitslag_Kwalificatie_IMSA_WeatherTech_SportsCar_Championship_VIR.pdf

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet