GT

GT: Ide en Mies winnen Qualifying Race op Hungaroring

VSA BSC HUN16 GR8R7145

Belgian Audi Club Team WRT coureurs Enzo Ide en Christopher Mies hebben op de Hungaroring de Blancpain GT Series Sprint Cup Qualifying Race op hun naam geschreven. De Audi R8 LMS van het Belgische team wist tijdens de verplichte pitstop voor de AKKA ASP Mercedes-AMG GT3 van Felix Rosenqvist en Tristan Vautier te komen en Ide wist in het tweede deel van de race zijn Franse tegenstander achter zich te houden.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: Vision Sport Agency

Felix Rosenqvist dook na de start als leider de eerste bocht in, maar achter hem reden meerdere auto's tegen elkaar waardoor de wedstrijdleiding direct tot een 'full course yellow' besloot. Nadat de beschadigde Sainteloc Racing Audi met startnummer 25 en Attempto Racing Lamborghini met startnummer 101 weg waren gesleept werd de wedstrijd hervat. Rosenqvist was wakker en had op start-finish al direct 3,4 seconden voorsprong op Christopher Mies. Net voor de pit window open ging was het verschil tussen Mies en Rosenqvist nog altijd 3,4 seconden, met Laurens Vanthoor op bijna zes seconden van de leider op de derde plaats.

Laurens Vanthoor en Dominik Baumann doken direct na het openen van de pit window naar binnen, Mies en Rosenqvist besloten door te rijden. Mies wist het gat naar de Zweed in de laatste ronden voor de pit stops te verkleinen en bleef een ronde langer dan de Mercedes-coureur op de baan. Die extra ronde bleek voldoende voor Belgian Audi Club Team WRT om de leiding over te nemen, want Enzo Ide kwam nadat hij het stuur had overgenomen net voor Tristan Vautier terug op de baan.

VSA BSC HUN16 DC9T7785

In het tweede deel van de race waren de onderlinge verschillen minimaal, maar Vautier wist zijn Belgische tegenstander niet in te halen. Ide verdedigde zijn positie met succes, maar door het gevecht vooraan konden Frederic Vervisch (WRT-Audi) en Maximilian Buhk (HTP-Mercedes) ook weer in de buurt komen. Met nog ongeveer tien minuten te gaan zat Vautier bijna tegen de pitmuur aan in een ultieme poging Ide te passeren, maar Ide wist zijn Audi voor de Mercedes te houden.

Na 33 ronden kwam Ide als eerste over de streep, op zes tienden gevolgd door Vautier. Vervisch eindigde op bijna drie seconden achterstand als derde, voor Buhk. Bernd Schneider en Jules Szymkowiak pakten de vijfde plaats, waarmee Szymkowiak ook direct de beste Nederlander was. Doordat Rob Bell en Alvaro Parente met de Garage 59 McLaren 650S GT3 niet verder kwamen dan de 17e plaats nemen Mies en Ide de leiding in de strijd om Blancpain GT Series Sprint Cup weer over van het McLaren-duo.

Robin Frijns eindigde samen met WRT-teamgenoot Dries Vanthoor als elfde. Stef Dusseldorp en Nick Catsburg kwamen als 18e over de streep, terwijl Jeroen Mul en Max van Splunteren als 24e finishten. Van Splunteren kwam net voor de pit window naar binnen, moest zonder te stoppen doorrijden en kwam vervolgens een ronde later alsnog naar binnen. De Attempto Racing Lamborghini verloor hierdoor veel tijd.

Uitslag Blancpain GT Series Sprint Cup Qualifying Race Hungaroring
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet