NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick wint actievolle Sprint Cup wedstrijd op Bristol

De Bass Pro Shops NRA wedstrijd werd afgelopen zaterdag vanwege regen na 48 ronden voortijdig onderbroken en werd 's zondags voortgezet. Kevin Harvick pakte zijn tweede seizoensoverwinning en versloeg Ricky Stenhouse Jr. met een voorsprong van 1.933 secs.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Harvick Bristol
Kevin Harvick pakte op Bristol zijn 33e Sprint Cup-overwinning.


Kevin Harvick wint actievolle Sprint Cup wedstrijd op Bristol
In Thunder Valley behaalde Kevin Harvick afgelopen weekend zijn tweede seizoensoverwinning en de 33e Sprint Cup-zege in zijn carrière. Tevens betekende het voor Harvick de tweede overwinning op Bristol.Kevin Harvick: "Wij hadden dit jaar veel meer races kunnen winnen maar het plaatje viel niet altijd onze kant uit. Wij maakten fouten om wat voor redenen dan ook. Maar het voelt goed aan om hier op Bristol weer in Victory Lane te staan. De laatste jaren beschikten wij over goede auto's. Wij beschikten over de performance die wij elke week nodig hebben. Maar juist op dit punt ging het wel eens mis. Maar met deze overwinning moeten wij, voordat we naar "The Chase" gaan, proberen ons momentum te behouden."

Ondanks het feit dat Denny Hamlin in de wedstrijden twee ronden verloor, wist hij toch nog als derde te eindigen. Daarachter volgden Austin Dillon en Chris Buescher. Met zijn vijfde plek staat Buescher nu als 30e in de tussenstand van het kampioenschap genoteerd. Indien Buescher, met zijn overwinning op Pocono op 1 aug. jl. dit vast weet te houden kwalificeert hij zich voor "The Chase"

2016 Edwards Bristol
Polesitter Carl Edwards eindigde als zesde. Hier in gevecht met Jeff Gordon en Ricky Stenhouse Jr.

Pole-winnaar Carl Edwards eindigde als zesde gevolgd door Jimmie Johnson, Jamie McMurray, A.J. Allmendinger en Joey Logano.
Rick Stenhouse Jr. behaalde voor Roush Fenway Racing zijn beste seizoensresultaat tot nu toe. Overigens reeds Stenhouse Jr. in een volledig gedecoreerd rijdend eerbetoon aan zijn enkele weken geleden vriend Bryan Clauson.

Stenhouse Jr: "Wij waren er allemaal op gebrand om deze auto in Victory Lane te krijgen. Helaas gebeurde dit vandaag niet. Gedurende de wedstrijd wisten wij de auto wel sneller te maken en ondanks twee ronden achterstand kwamen wij toch weer terug in dezelfde ronde als de leiders. We misten een aantal crashes en gaven werkelijk alles. Eigenlijk waren wij gelijk aan de auto van Kevin Harvick maar die liep telkens van ons weg. Bij de laatste herstart waren wij zesde maar het was werkelijk een eer om met deze auto te rijden."

Kyle Busch reed ruim 256 ronden aan de leiding maar spinde door een afgebroken ophangingsonderdeel. Justin Allgaier, die voor Michael Annett als vervangingsrijder, had overgenomen kon de gecrashte auto niet meer ontwijken. Ook Martin Truex Jr. en Kyle Larson waren er bij betrokken.

Kyle Busch: " Het gebeurt mij iets teveel dat er onderdelen kapot gaan. Ik word er een beetje moe van dat er telkens onderdelen van de auto afvallen. As dinsdag krijgen ze in de werkplaats bij JGR Racing het e.e.a. te horen." En over Allgaier en zijn spotter was Busch nog minder te spreken. "Mijn auto was al een halve ronde stuk aan het gaan en hij komt gewoon binnen rijden. Ik weet het niet maar ik vond dit nog wel erg stom. Frustrerende dag. Laten we maar naar huis gaan."

Rode vlag wachten
Het lange wachten na de rode vlag op zaterdag.

Allgaier verklaarde dat hij naar beneden wilde gaan om Busch te ontwijken en vervolgens probeerde om hem aan de bovenkant te missen.
Allgaier: "Bij het ingaan van Turn 1 dook de No 1 Logano in een gat waarbij ik keihard moest remmen. Vervolgens was ik erg "loose" en probeerde hem op te vangen. Op dat moment vertelde de spotter dat No 18 spinde en naar beneden rolde. In eerste was ik er op geconcentreerd om hem beneden te ontwijken, maar hij bleef maar komen en probeerde ik hem buitenom te ontwijken. Helaas kreeg ik het niet voor elkaar."

Gordon collegas
Jeff Gordon in gesprek met Matt Kenseth en Carl Edwards.

Het was nog maar een relatief klein incident met de chaos die na de herstart in de 371 ronde volgde. Kurt Busch ging dwars en raakte daarbij de No 2 Ford van Brad Keselowski. Het resultaat was een kettingreactie waarbij niet minder dan elf auto's betrokken waren.

Kurt Busch: " Ik miste de "groove" onderaan met een paar cm. Loose en de wrakken konden niet meer vermeden worden. Wij hadden een overwinning in het vooruitzicht en ik gaf werkelijk 101 procent ipv. 99 maar ik over pushte gewoon mijzelf. Als je dan je lijn hier mist, ben je passagier."

2016 Kyle Busch Bristol
Slecht weekend voor Kyle Busch.

Saillante details overigens. Kevin Harvick won de wedstrijd vanaf een 24e startplek. In 2004 won Dale Earnhardt Jr. de wedstrijd vanaf een 30e startplek. Ricky Stenhouse Jr. behaalde drie Top 5 resultaten op Bristol. Tussen acht coureurs wisselde de leiding niet minder dan acht keer in een wedstrijd die negen neutralisaties kende.

Colossuem
Het laatste grootste colosseum. Alleen bij nat weer geen voorstelling.

Uitslag
1. Kevin Harvick Chevrolet 500 ronden
2. Ricky Stenhouse Ford 500 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 500 ronden
4. Austin Dillon Chevrolet 500 ronden
5. Chris Buescher Ford 500 ronden
6. Carl Edwards Toyota 500 ronden
7. Jimmie Johnson Chevrolet 500 ronden
8. Jamie McMurray Chevrolet 500 ronden
9. A.J. Allmendinger Chevrolet 500 ronden
10. Joey Logano Ford 500 ronden

2016 Harvick Bristol doughnut
Kevin Harvick bedankt de fans met een fraai burn out.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet