GT

GT: Geipel en Frey verrassende winnaars ADAC GT Masters race 2 op Zandvoort

Parc Ferm 2

Yaco Racing-rijders Philip Geipel en Rahel Frey hebben verrassend de tweede race van de ADAC GT Masters op Zandvoort gewonnen. Het tweetal profiteerde optimaal van sterk wisselende omstandigheden tijdens de race en de daaruit voortvloeiende verschillende tactieken. Het was de eerste overwinning van Yaco Racing dit seizoen en tevens de eerste Audi-overwinning op Zandvoort in de ADAC GT Masters. Jaap van Lagen en teamgenoot Norbert Siedler werden tweede, Luca Ludwig en Sebastian Asch eindigden de race als derde. Connor de Phillippi en Christopher Mies zijn de nieuwe leiders in het kampioenschap.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: Willem J. Staat en Co van der Gragt

untitled-2409

Kevin Estre die de natte kwalificatie domineerde was ook op een zonovergoten circuit snel. De Fransman behield de leiding, terwijl achter hem Jaap van Lagen op wist te rukken naar de tweede plaats. Van Lagen wist handig gebruik te maken van zijn kennis van het circuit en bleef dan ook met gemak in het spoor van de KÜS Team75 Bernhard Porsche 911 GT3 R. Christopher Haase reed met de Montaplast by Land-Motorsport Audi R8 LMS op de derde plaats en het drietal bleef de eerste zes ronden in ongewijzigde volgorde rondrijden.

untitled-2535

Roguvue 3

In de zesde ronde werd de wedstrijd echter volledig op zijn kop gezet. Nikolaj Rogivue ging er hard af in de Gerlachbocht, waarbij de achterkant van de Zakspeed Mercedes-AMG GT3 zwaar beschadigd raakte. De wedstrijdleiding besloot direct de safety car de baan op te sturen, waardoor de onderlinge verschillen werden geminimaliseerd. Toen het vervolgens hard begon te regenen dook een groot deel van het veld direct de pits in om naar regenbanden te wisselen.

Herstart

Bij de herstart in de tiende ronde stond de top 11 nog op slicks en lag Estre nog altijd aan de leiding. Op de natte baan wisten de coureurs op regenbanden snel naar voren te komen en aan het einde van de eerste ronde na de safety car lag Luca Ludwig al op de vierde plaats en Rahel Frey op plek zes. Estre wist Ludwig nog even voor te blijven, maar in de 12e ronde nam de Zakspeed-coureur de leiding over. De Fransman, nog altijd op slicks, maakte vervolgens een fout in het Scheivlak. Estre concentreerde zich op de achter hem rijdende Audi, raakte daardoor met de linkerkant van de Porsche naast de baan en ging enkele meters verder vol door de grindbak. Hij viel hierdoor terug tot de zesde plaats.

untitled-2421

Terwijl de leiders de pits in doken bleef Estre buiten. Tijdens de pit window ging Florian Spengler ook van de baan. Om de teams die nog niet waren gestopt niet te benadelen werd besloten de Bonaldi Motorsport Lamborghini te laten staan en de safety car nog niet naar buiten te sturen. Estre bleef ook op de baan, maar toen hij uiteindelijk aan het einde van de 17e ronde naar binnen kwam en zijn Porsche stilzette bleek de radiator kapot te zijn en kon teamgenoot David Jahn na enkele seconden al weer uitstappen wegens oververhitting van de motor. Nadat alle teams hun stop hadden gemaakt kwam de safety car alsnog op de baan en werd de Lamborghini naar een veilige plaats gebracht.

Beslissend Moment 2

Vooraan had Philip Geipel de leiding gepakt tijdens de pit stops, mede doordat de Zakspeed Mercedes enkele seconden verloor in de drukke pits. Norbert Siedler reed als tweede rond, voor Sebastian Asch, Connor de Phillippi, Frederic Vervisch en Jules Gounon. Vervisch viel terug tot achter Gounon en Renauer, terwijl vooraan Geipel nog bijna van de baan ging in de Kumho bocht. De Duitse coureur wist zijn Audi R8 LMS echter op het asfalt te houden en werd in de resterende ronden niet meer onder druk gezet door Siedler en Asch.

Jaap Siedler
Siedler en Van Lagen

Winnende Audi

Na 32 ronden kwam Geipel namens Yaco Racing als winnaar over de streep, voor de Lamborghini van Siedler en Van Lagen en de Mercedes van Asch en Ludwig. De Phillippi eindigde als vierde, 6,584 seconden voor Gounon, en nam daarmee de leiding in het kampioenschap over.

In de laatste ronde raakte Markus Pommer met de Aust Motorsport Audi R8 LMS nog de HB Racing WDS Bau Lamborghini Huracan GT3 van Elia Erhart, waardoor de teamgenoot van Xavier Maassen spinde en de teamgenoot van Kelvin Snoeks de tiende plek verloor aan Patrick Kujala. Kujala pakte daardoor het laatste punt.

Jeroen Trophy

Jeroen den Boer was met een negende plaats de tweede Nederlander, Snoeks met de 11e plaats de derde Nederlander. Loris Hezemans eindigde als 16e, Maassen als 20e.