Formula 4

ADAC F4: Laliberte wint zonder een volledige ronde te racen

IMG 0288

Met de regen als hoofdrolspeler hebben de 32 coureurs in de ADAC Formula 4 vijf ronden gereden, waarvan geen enkele volledige raceronde. Janneau Esmeijer vertrok vanaf pole, maar gleed in het Scheivlak van de baan. Na weer een safetycarperiode ging Kami Laliberte aan de leiding, maar crashten direct na de herstart Joey Mawson en Mick Schumacher in de Slotemakerbocht van de baan en was het ook chaos in de achterhoede. De wedstrijdleiding besliste dat het genoeg was, gaf code rood en beëindigde direct de race die dus nooit een race werd. 'All incidents in last lap under investigation'. Zo won Laliberte zonder een hele ronde geracet te hebben.


Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Willem J. Staat

IMG 0239


Janneau Esmeijer vertrok dankzij de tiende positie in race 1 en de reversed grid deze derde en laatste race vanaf pole. De eerste twee raceronden was het zaak op de drijfnatte baan achter de safetycar genoeg warmte in de banden te krijgen. Toen de safetycar naar binnen ging ving Esmeijer het hele veld prima op in de Hans Ernst-bocht, wachtte geduldig en net voor het ingaan van de Kumhobocht zocht hij aan de buitenzijde een wat drogere lijn en ging op het gas.

untitled-2147

Dat deed hij perfect, want hij kwam met een redelijk gat het rechte eind op. Het hele veld kwam goed door de Tarzanbocht, Kami Laliberte reed naar Esmeijer toe en zette al snel druk.

In het Scheivlak ging het mis voor Esmeijer. Hij schoof achteruit de grindbak in en zijn race was ten einde. Opnieuw kwam de safetycar de baan in en duurde het twee ronden voor de herstart kwam.

untitled-2175

Laliberte probeerde de goede start van Esmeijer te kopiëren, maar deed dat net iets minder. Hij behield de leiding, maar voelde de hete adem van Jonathan Aberdein, die Felipe Drugovich was gepasseerd.

In de Slotemakerbocht ging het opnieuw mis. Mawson wilde met alle geweld langs Schumacher op een plek waar dat echt niet kan, zelfs niet op een droge baan. Hij kwam daarbij in een flinke plas en schoof samen met Schumacher en Zendeli hard van de baan.

IMG 0286

Tegelijkertijd was het een chaos in de Hugenholtzbocht, waar een stuk of acht auto's kriskras over de baan stonden. Boze rijders duwden elkaar en de chaos was compleet.

untitled-2194

Voldoende reden voor de wedstrijdleiding om de race te beëindigen en ook niet meer te herstarten. Daarmee werd de voorlaatste ronde achter de safetycar de einduitslag en scoren Schumacher en Mawson toch nog enkele punten. Ook al was er van een race eigenlijk geen sprake, werd Laliberte uitgeroepen tot winnaar, Aberdein werd tweede en Drugovich derde.

untitled-2228

Uitslag race 3 ADAC Formula 4
zondag 21 augustus 2016, Circuit Park Zandvoort
1. Kami Laliberte, 5 ronden
2. Jonathan Aberdein +0.489
3. Felipe Drugovich +1.665
4. Juan Manuel Correa +2.476
5. Kim Luis Schramm +2.842
6. Mick Schumacher +3.351
7. Lirim Zendeli +4.334
8. Joey Mawson +4.905
9. Juri Vips +5.549
10. Thomas Preining +6.346

untitled-2155

13. Job van Uitert +8.658

untitled-2173

23. Leonard Hoogenboom +15.206

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet