GT

GT: Kevin Estre en David Jahn winnen eerste race op Zandvoort

Winnaars-flying

De KÜS Team75 Bernhard Porsche 911 GT3 R van Kevin Estre en David Jahn heeft de eerste ADAC GT Masters race op Circuit Park Zandvoort gewonnen. Een foutloze, snelle pit stop van het Duitse team leverde het team de overwinning op. Jahn lag voordat de pit window open ging op de vierde plaats en nadat alle teams hun verplichte stop hadden gemaakt lag teamgenoot Estre aan kop, net voor de Montaplast by Land-Motorsport Audi R8 LMS van Christopher Mies. Mies kon in de tweede helft van de race zijn Franse tegenstander niet meer inhalen. Porsche deed het op Zandvoort buitengewoon goed. Martin Ragginger en Robert Renauer bezorgden Precote Herbert Motorsport de derde plaats, terwijl Marvin Dienst en Christopher Zanella met hun bigFM Racing Team-Schütz Motorsport Porsche als vierde eindigden.


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: Willem J. Staat en Co van der Gragt

untitled-7248


Bij de start wist Connor de Phillippi de leiding te behouden, terwijl achter hem de Zakspeed Mercedes-AMG GT3 van Sebastian Asch en de Porsche van Martin Ragginger elkaar raakten.

2016-Erhart-Incident-1

Voor Kelvin Snoeks was een goed resultaat al na één ronde uit het zicht verdwenen, nadat teamgenoot Elia Erhard in de Hans Ernstbocht spinde. De Phillippi wist vooraan iets weg te lopen, tot Patrick Kujala op spectaculaire wijze de motor van zijn Bonaldi Motorsport Lamborghini Huracan GT3 opblies en de safety car de baan op kwam.

2016-Koplopers--Land-Motorsport

De Phillippi wist bij de herstart zijn Audi voor de Porsche van Renauer en de Mercedes van Asch te houden. Jules Gounon, de leider in het kampioenschap, lag op dat moment op de tiende plek, na vanaf de 12e plaats te zijn vertrokken. Enkele ronden later was de safety car weer terug, nadat Patrick Assenheimer zijn Callaway Corvette C7 GT3-R in de grindbak van bocht 9 parkeerde.De pit window ging open op het moment van de herstart en Asch, Jahn en de vlak achter hen rijdende Fabian Hamprecht en Jules Gounon doken direct naar binnen. Een snelle stop voor KÜS Team75 Bernhard zorgde ervoor dat Kevin Estre voor Luca Ludwig de pits uit kwam. Estre reed vervolgens stevig door, waardoor Martin Ragginger èn Christopher Mies bij het uitrijden van de pits tegen de achterkant van de Porsche van Estre aankeken. Voor Zakspeed werd het een race om snel te vergeten. Nadat de Mercedes-AMG GT3 met geleende onderdelen van de tweede Mercedes aan de start verscheen, spinde Ludwig en keerde hij terug naar de pits om een band te wisselen. Een ronde later kwam hij opnieuw binnen om de bandenspanning te checken. Uiteindelijk eindigde Zakspeed de race in de pits.


Bentley-deur

In de resterende ronden wist Mies het gat naar Estre niet dicht te rijden. Callaway Competition-coureur Daniel Keilwitz had de Corvette C7 GT3-R inmiddels naar de zevende plaats weten te sturen, maar hij liep nog averij op in de strijd om de titel toen Jaap van Lagen met zijn HB Racing WDS Bau Lamborghini Huracan GT3 in de voorlaatste ronde voorbij kwam rijden. Kelvin Snoeks werd nog geraakt door Xavier Maassen in de Hans Ernstbocht, maar beide Nederlanders wisten de finish te halen.

Winnaar-Estre

Na 34 ronden kwam Estre als eerste over de streep, 1,245 seconden voor Mies. Ragginger eindigde de race als derde, terwijl Christopher Zanella Christopher Haase achter zich wist te houden. Nadat zijn teamgenoot als 24e was gestart, wist Van Lagen de zevende plaats te veroveren, voor Keilwitz. De achtste plaats voor de Corvette-rijders en de tweede plaats voor de Audi-coureurs betekent dat Keilwitz, Gounon, De Phillippi en Mies nu gezamenlijk aan de leiding gaan van het kampioenschap.

Kelvin Snoeks eindigde de race uiteindelijk als 16e, Xavier Maassen werd als 17e geklasseerd, terwijl Christiaan Frankenhout met de Nissan als 19e eindigde. Jeroen den Boer werd 21e, Loris Hezemans reed de race niet uit.

untitled-1581

Uitslag race 1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet