Formula 4

ADAC F4: Mawson bouwt voorsprong uit met zege in eerste race, Esmeijer tiende

Feld

Joey Mawson heeft met een onbedreigde overwinning goede zaken gedaan in de titelstrijd met Mick Schumacher. De Duitser werd derde, achter Mike David Ortmann. Janneau Esmeijer ging als vierde van start, maar kwam minder goed weg en viel terug, om na twaalf ronden als tiende te finishen. Dat levert de Nederlander een punt op, maar belangrijker, door de reversed grid mag Esmeijer de derde race vanaf poleposition starten.


Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: ADAC F4

Polesitter Mawson had een perfecte start en gebruikte de eerste ronde om meteen een gat te slaan naar de achtervolgende Ortmann van bijna twee seconden. Esmeijer had juist een slechte start, hij ging vanaf startpositie vier pas als zevende de Tarzanbocht in en verloor even later nog een plek.

Leonard Hoogenboom in het middenveld passeerde in de openingsronde Job van Uitert, maar moest direct de pits in en hoewel hij wel weer de baan opkwam kon hij geen rol van betekenis meer spelen.

Mawson bouwde in de eerste ronden een voorsprong van bijna drie seconden op en nam daarna wat gas terug. Hij hield het gat met Ortmann gecontroleerd tussen de 2,5 en 3 seconden. Sophia Flörsch spinde in de zevende ronde in de Hans Ernst-bocht en stuurde haar F4 het grind in en zat direct vast. Op een gevaarlijke plek aan de binnenzijde van de bocht, waardoor de safetycar de baan inkwam. Daarmee was Mawson zijn zorgvuldig opgebouwde voorsprong weer kwijt.

Ortmann

Bij de herstart was Ortmann echter niet erg attent, Mawson ging al voor de Kumho-bocht op het gas en was meteen weer los. Mick Schumacher zag kans om Lirim Zendeli te passeren en nam de derde podiumpositie over. Esmeijer viel nog terug naar de tiende plek, waarmee hij nog net een punt scoort. Deze tiende positie levert hem echter wel de poleposition op voor de derde race op zondag. De top tien van race 1 start dan in omgekeerde volgorde en dat biedt de Nederlander een mooie kans om vanaf pole een mooi resultaat neer te zetten. In de race was daarmee de strijd wel gestreden, ronden lang waren er geen positiewisselingen meer. Job van Uitert reed een prima race, waarin hij van de 18e startplek na twaalf ronden als 13e over de finish kwam.

Schumacher

Mawson scoorde de maximale 25 punten, terwijl de derde plek Schumacher 15 punten opleverde. Mawson heeft nu 322 punten tegen 266 voor zijn Duitse concurrent. Met nog 5 races op het programma is de strijd echter nog allerminst gestreden, zeker gezien het feit dat Mawson de tweede race vanaf P12 moet starten.

Mawson

Uitslag race 1 ADAC Formula 4
zaterdag 20 augustus 2016, Circuit Park Zandvoort
1. Joey Mawson
2. Mike David Ortmann
3. Mick Schumacher
4. Lirim Zendeli
5. Juri Vips
6. Juan Manuel Correa
7. Jonathan Aberdein
8. Kami Laliberte
9. Felipe Drugovich
10. Janneau Esmeijer

13. Job van Uitert
25. Leonard Hoogenboom

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet